Dania jednogarnkowe

Ratowała żeglarzy przed szkorbutem. Jesienią i zimą powinna znaleźć się w diecie każdego

Dieta bogata w warzywa i owoce, to najlepszy sposób, aby dostarczyć sobie witamin i minerałów. Jest to niezwykle ważne szczególnie w okresie jesienno-zimowy, kiedy organizm jest osłabiony i narażony na infekcje. Kiedy lato odchodzi w zapomnienie, warto sięgnąć po domowe kiszonki, które uchronią nas przed chorobami. Kapusta kiszona to doskonałe źródło witaminy C, świetnie wpływają również na mikroflorę jelitową. W ten sposób odporność poprawiali sobie już średniowieczni żeglarze!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kapusta kiszona często gości na stołach Polaków. Powstaje w procesie fermentacji za sprawą bakterii mlekowych, to im zawdzięcza swój charakterystyczny smak. Doskonale sprawdza się w formie surówki, jako dodatek do obiadów z mięsem w roli głównej, zrobisz z niej również pyszny bigos, łazanki czy kapuśniak. Kiszonki, w tym kapusta kiszona, powinny być elementem codziennej diety, pozwoli to wzmocnić odporność oraz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Sprawdź także: Kiszenie kapusty – sprawdzone sposoby. ABC początkującej gospodyni

Historia kapusty kiszonej

Chociaż kapusta kiszona przez naszych rodaków uznawana jest za produkt typowo polski, została „wynaleziona” w zupełnie innej części świata. Za prekursorów w przyrządzaniu kapusty kiszonej uważa się mieszkańców Chin, to oni mieli wynaleźć ją w VII wieku przed naszą erą.

Kiszona kapusta trafiła do Europy za pośrednictwem ludności migrującej z Azji. W szczególności polubili ją mieszkańcy wschodniej części Starego Kontynentu, gdzie zimy były niezwykle długie i mroźne. Brakowało wówczas dostępu do świeżych warzyw i owoców, kapusta kiszona była więc świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi cennych witamin i minerałów.

Kapusta kiszona odegrała również znaczną rolę w życiu średniowiecznych żeglarzy. Podczas miesięcy spędzonych na morzu nie mieli oni dostępu do świeżej żywności, która zapewniłaby im dostateczną ilość niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin. Wówczas ratunkiem przed szkorbutem okazywała się właśnie przewożona w beczkach kapusta kiszona.

Kapusta kiszona – właściwości

Jakie wartości odżywcze znajdziesz w kapuście kiszonej? Znana jest przede wszystkim ze swojej wysokiej zawartości witaminy C, zawiera również witaminy A, E i K oraz te z grupy B, a także związki mineralne: magnez, żelazo, wapń i potas.

Oprócz tego, że doskonale wspiera odporność organizmu i chroni go przed infekcjami, ma także wpływ na zdrowy i piękny wygląd skóry, działając przeciwstarzeniowo. Kapusta kiszona jest uważana także za naturalny probiotyk, poprawia odpowiednie funkcjonowanie mikroflory jelitowej. Kapusta kiszona ma również właściwości przeciwnowotworowe.

Nie brakuje w niej również błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit i zapewnia prawidłowy proces trawienia. Co więcej, poleca się go również w celu zadbania o zdrowie serca i układu krwionośnego, zapobiega również chorobom takim jak miażdżyca. Pomaga także obniżyć poziom „złego” cholesterolu.

Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, powinieneś sięgnąć po kapustę kiszoną. Przyspiesza ona  przemianę materii, a co więcej jest produktem niskokalorycznym. W 100 g kapusty kiszonej jest około 33 kcal. Co więcej, po posiłku, do którego dodasz kiszoną kapustę, dłużej będziesz czuć się syty.

Kapusta kiszona powinna znaleźć się również w diecie osób, które chorują na cukrzycę. Pozwala regulować poziom cukru we krwi.  

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Oczywiście, że tak. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt. Wzmacnia odporność, dba o zdrowie jelit, wspiera układ pokarmowy i krwionośny. Zapewni ci niezbędne witaminy i mikroelementy. Kapusta to także doskonały produkt na diecie odchudzającej. Znane są również właściwości kapusty kiszonej pozytywnie oddziałujące na układ nerwowy – wspiera pracę mózgu oraz redukuje stres. Nie ma więc powodu do zastanawiania, koniecznie włącz kapustę kiszoną do codziennego jadłospisu.

Jak często jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona zawiera w swoim składzie sporo sodu. Mimo że jest bardzo zdrowa, jak niemal z każdym produktem spożywczym, nie należy z nią przesadzać. Jeśli jednak lubisz kapustę kiszoną, chcesz wzmocnić odporność i zadbać o jelita, bez problemu możesz jeść ją kilka razy w tygodniu.

Oczywiście należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ogólną dietę, tak by do codziennych posiłków nie dodawać zbyt dużej ilości soli. Jak podaje WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia, nie należy przekraczać pięciu gramów soli w ciągu dnia.

Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?

Do przygotowania kapusty kiszonej używa się sporą ilość soli. Dlatego na jej spożywanie powinny uważać osoby, które chorują na nadciśnienie i choroby związane z nerkami. Kapusta kiszona może działać również drażniąco na układ trawienny, dlatego może być niewskazana dla osób, które mają problemy z przewlekłymi chorobami żołądka i układu pokarmowego.

Przepisy na surówki z kapusty kiszonej

Z kapusty kiszonej można wyczarować mnóstwo pysznych dań. Do jednych z najbardziej znanych i lubianych należą oczywiście wszelkie surówki z kapusty kiszonej. Doskonale pasują do dań z mięsem, a także smażonej lub pieczonej ryby. Sprawdź, jakie przepisy na surówki z kapusty kiszonej przygotowali nasi użytkownicy.

1. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Surówka z kiszonej czerwonej kapusty

 Surówka z kiszonej czerwonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Surówka z kiszonej kapusty i grzybów

 Surówka z kiszonej kapusty i grzybów Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty i grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Nalewka z czosnku: Tybetański eliksir młodości i skuteczny sposób na przeziębienie »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 37

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 14485

30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9