Fot. 123RF/Picsel
Każdy z nas je zna i z pewnością jadł nie raz. Serwowała je ciocia na imieninach lub babcia w czasie niedzielnej wizyty. Zwykle były bardzo proste, ale za to ich smak przewyższał wypieki z najlepszych cukierni. Niestety, ich odtworzenie zwykle stanowi nie lada wyzwanie.
Przepisy na te popularne polskie ciasta zwykle przekazywano sobie na kartkach i w notesikach, które z czasem wyblakły lub uległy zniszczeniu. Czy wszystko stracone? Nic z tych rzeczy! Dzięki naszym użytkownikom możemy dziś przypomnieć wam sprawdzone przepisy na ciasta, które kochają wszyscy Polacy.
Fot. Anka1803 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
W teorii to ciasto wydaje się być bardzo proste - ciasto i krem. Jednak w przepisie kryje się kilka haczyków. Krem powinien być delikatny i puszysty, a ciasto ptysiowe idealnie wyrośnięte, chrupiące i pofalowane. Jak osiągnąć ten efekt? Skorzystajcie z rad naszej użytkowniczki.
Fot. Dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
To jedno z tych ciast, które gości na naszych stołach od wielu lat, a przepis na nie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jeśli do tej pory go nie robiliście, postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości.
Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Pani Walewska nie tylko prezentuje się wyjątkowo elegancko, ale również doskonale smakuje. Jeśli bardzo wam się spieszy, ciasto to możecie przygotować także w wersji bez pieczenia: zamiast kruchego ciasta wykorzystując herbatniki.
Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
To jedno z tych ciast, które możecie zaserwować niespodziewanym gościom. Składniki najpewniej i tak macie w lodówce, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut.
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Istnieje wiele wersji tego ciasta, jednak wszystkie mają jedną, wspólną cechę: zawsze smakują wyśmienicie i niemal błyskawicznie znikają z talerzy.
Fot. Aga-30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
To ciasto o bardzo przerwotnej nazwie podbiło serca Polaków. Właściwie nie ma się czemu dziwić, bo wypiek jest nie tylko smaczny, ale też bardzo prosty.
7. Szarlotka siostry Anastazji
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Ciasta przygotowywane z przepisów siostry Anastazji bardzo szybko zrobiły furorę wśród naszych rodaków. Wieść gminna niesie, że zawsze się udają, nawet jeśli nie posiadamy zbyt dużych umiejętności kulinarnych.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Poszukujecie ciasta, które idealnie sprawdzi się w roli dodatku do popołudniowej kawy lub herbaty? Propozycja Izy z pewnością przypadnie wam do gustu.
Fot. Mimiwiki Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Każdy kucharz-amator powinien w swoich zbiorach posiadać sprawdzony przepis na sernik. Taki, który wychodzi delikatny, puszysty i wilgotny. Osoby, które przetestowały recepturę naszej użytkowniczki, zarzekają się, że osiągnęły właśnie taki efekt.
Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Tego typu ciasta to hit ostatnich lat. Właściwie nie da się ich zepsuć, a ich przygotowanie zawsze kończy się sukcesem, dlatego po tego typu przepisy bardzo chętnie sięgają początkujący kucharze. Sukces gwarantowany!
Fot. PaninaDeser na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Krem waniliowy, słodkie powidła, biszkopt i kruche ciasto. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej. Po jego zjedzeniu nawet nie będziecie mieć wyrzutów sumienia.