Kompot z suszu nie taki straszny

Kompot z suszu dla wielu osób, delikatnie mówiąc, nie jest ulubionym daniem na wigilijnym stole. Szczególnie nie lubią go dzieci oraz osoby wrażliwe na intensywne smaki i zapachy. Znaleźliśmy sposoby na poprawę jego smaku oraz ciekawy napój "na zastępstwo".

Kompot z suszu może być prawdziwą zmorą, szczególnie dla maluchów. / 123rf.com


Wiele osób broni kompotu z suszu przede wszystkim ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie. Jest idealny do picia w trakcie spożywania ciężkostrawnych potraw. Pozwala na skuteczne uporanie się z problemami żołądkowymi, dość częstymi po obfitej kolacji wigilijnej (w tym artykule sprawdzisz, jak ich uniknąć).

Tradycyjny kompot z suszu składa się z:

- 200 g suszonych śliwek,
- 200 g suszonych jabłek,
- 200 g suszonych moreli,
- 100 g rodzynek,
- kilku goździków,
- 1 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- 1 łyżki miodu,
- 4 litrów wody.

Przygotowanie:
Suszone owoce moczymy we wrzącej wodzie i zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy je, zalewamy 4 litrami wody, dodajemy goździki, miód, cynamon, cukier i gotujemy ok. 1 godzinę. Kompot podajemy lekko ciepły.

Nietradycyjny susz

Jeśli komuś przeszkadza specyficzny, "przydymiony" smak kompotu, warto zdecydować się na kompot z suszu z cytryną. Dzięki cytrynie smak zostanie zneutralizowany, co pozwoli na wypicie suszu ze smakiem. Przepis z cytryną wygląda nieco inaczej niż tradycyjny. Potrzebujemy do niego:

- 2 opakowań po 190 g suszu (gruszki, śliwki, jabłka) bez dodatku wędzonki,
- ok. 5 goździków,
- 1 cytryny,
- 1 pomarańczy,
- 4-5 ziaren kardamonu,
- 2 dużych łyżek miodu, 
• odrobiny cynamonu w proszku,
- 3 litrów wody.

Przygotowanie:
Nasiona kardamonu rozkruszamy na desce za pomocą noża, a następnie dodajemy wraz z goździkami do garnka z 3 litrami zimnej wody. Dodajemy łyżkę miodu, dwa opakowania suszu oraz cynamon do smaku. Wszystko zagotowujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Dokładnie umytą cytrynę i pomarańczę sparzamy. Za pomocą obieraczki do warzyw zcieramy duże kawałki skórki z cytryny i połówki pomarańczy. Gdy kompot się zagotuje, wrzucamy skórki cytryny. Kawałki skórki pomarańczy skręcamy w dłoniach nad garnkiem i miażdżymy, aby uwolniły się olejki eteryczne i dopiero wrzucamy je do kompotu. Następnie dodajemy kolejną łyżkę miodu do smaku. Wszystko mieszamy.

Dobrym sposobem na to, aby pozbyć się problemu kompotu z suszu podczas wigilijnej kolacji, jest przygotowanie innych napojów, po które będzie można sięgnąć w razie, gdyby susz jednak nie smakował.

Pyszna alternatywa dla suszu

Ciekawą alternatywą dla suszu jest kompot z fig. Należy jednak zabrać się za jego przygotowanie na dzień przed Wigilią, aby kompot zdążył nabrać odpowiedniego smaku. Do przygotowania kompotu z fig będziemy potrzebowali:

- 250 g suszonych fig,
- 250 g suszonych śliwek,
- 1 cytryny,
- 1 szklanki cukru,
- kawałka cynamonu.

Przygotowanie:

W dwóch naczyniach zostawiamy na noc do moczenia osobno śliwki i figi. Następnego dnia zagotowujemy osobno dwa kompoty, dodając do nich cytrynę, cukier i cynamon. Po ugotowaniu płyny mieszamy. Gotowy kompot podajemy wystudzony.

Wigilia w wersji light. Kliknij!

Wigilia w wersji light

Justyna Kruk/Smaker.pl

Jak udekorować stół wigilijny?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
11
Zupy Ukraińska okroszka

Ukraiński chłodnik, idealny na lato. Za przepis dziękuję żonie znajomego. Okr...

Odsłon: 48

15 min
5
Ciasta Ciasto imieninowe jak tort

Truskawki, jagody, budyń. Kwiatki z galaretki. Smaczne ciasto. Polecam.

Odsłon: 3427

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z pora na obiad? Przepisy na wyborną tartę, soczystego kurczaka lub vichyssoise

Delikatny, ale wyrazisty smak pora może dodać wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Mamy dla ciebie kilka inspirujących pomysłów. Od wykwintnej tar...

0
Informacje Sałatka z młodych ziemniaków na 6 sposobów

Sałatka z młodych ziemniaków to klasyczne, a zarazem wszechstronne danie, które cieszy się popularnością ze względu na prostotę przygotowania oraz...

6
Informacje Wyreguluje ci cukier i oczyści organizm. Jak pić i do jakich potraw stosować ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to nie tylko aromatyczny dodatek kulinarny, ale także składnik korzystny dla zdrowia. W artykule przyjrzymy się, w jaki sposób moż...

10
Informacje Jak wykorzystać sezonowe owoce w kreatywnym gotowaniu?

Odkryj praktyczne porady i niezwykłe przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców w twojej kuchni. Stwórz własne wersje ulubionych potrawz, dzięki p...

0