Koper włoski - co z niego zrobić?

Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować.

Fot. 123RF/Picsel

Koper włoski, nazywany także fenkułem jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który rośnie w naszych ogródkach, jednak ich smak zdecydowanie się różni. Fenkuł ma nieco delikatniejszy, anyżkowy aromat, przypominający popularne cukierki.

Jak na nasze zdrowie wpływa koper włoski?

W fenkułach znajdziemy wiele witamin oraz składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim, jest to doskonałe źródło witaminy C - już jedna, średniej wielkości bulwa, w całości pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Ponadto, koper włoski zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, które nie dość że spowalniają procesy starzenia się komórek, to jeszcze zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Jeśli dodamy, iż w fenkułach znajdziemy także potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy i wapń, chyba rozwiejemy wszelkie wątpliwości co do tego, czy powinniśmy spożywać to warzywo.

Jednak w jaki sposób tak bogaty skład, przekłada się na nasze zdrowie? Za sprawą witaminy C, wzmacnia on naszą odporność i pozwala ustrzec się przed przeziębieniem i infekcjami. Ponadto, dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym, ma on także właściwości napotne i przeciwkaszlowe. Nic więc dziwnego, że jest częstym składnikiem  leków i syropów.

Koper włoski będzie również pomocny w przypadku problemów żołądkowych. Dzięki błonnikowi, przyśpieszymy i usprawnimy nasz metabolizm. Napary i herbatki z fenkuła sprawdzą się w przypadku wzdęć, nudności oraz różnego rodzaju bólów brzucha. Poleca się je także jako skuteczny środek na niemowlęce kolki. Warto wiedzieć, że fenkuł bardzo pozytywnie wpływa na nasze nerki - m.in. zapobiega powstawaniu kameni nerkowych.

Za włączenie kopru włoskiego do diety z pewnością podziękuje nam również nasze serce, gdyż substancje odżywcze zawarte w fenkułach obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru. Ponadto, wzmacniają naczynia krwionośne oraz zapobiegają odkładaniu się w nich tłuszczu. Aby zabezpieczyć się przed tego typu problemami, najlepiej jest spożywać go na surowo.

Koper włoski powinny docenić szczególnie kobiety przechodzące menopauzę. Warzywo to dostarczy im dawkę fitoestrogenów, czyli substancji, która działa podobnie do kobiecych hormonów. Dzięki nim, zdecydowanie łatwiej poradzimy sobie z huśtawkami nastrojów oraz innymi, typowymi dla tego okresu dolegliwościami.

Jak wykorzystać koper włoski?

Fenkuły możemy przygotowywać na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem w tej kwestii jest nasza wyobraźnia. Doskonale smakują podane na surowo, jednak warto je również ugotować, zgrillować lub podsmażyć. Będą doskonałym dodatkiem do sałatek lub zup. Jeśli poszukujecie pomysłów na wykorzystanie tego warzywa, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

 

1. Sałatka z kopru włoskiego i kurczaka

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Muffinki jaglano-mięsne

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Koper włoski na ciepło

Fot. Tangerinka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Zupa z fenkułu

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Fenkuł duszony w martini

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Reklama


 

6. Pieczony koper włoski

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Zapiekanka z koprem włoskim

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Sałatka z indykiem, fenkułem i pesto

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Zupa włoska z fenkułem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Kiszony koper włoski

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10515

30 min
35
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 179

15 min
7
Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 98

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2