Kulki kokosowe
- 30 g nasion goji
- woda do namoczenia nasion (tyle, by przykryło nasiona)
- 300 g świeżych daktyli
- 100 g nasion chia
- 100 g pestek dyni
- 100 g musu kokosowego
- 300 g wiórków kokosowych
Kulki pomarańczowe
- 300 g suszonych, miękkich moreli
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 50 g chili
Kulki śliwkowe
- 300 g suszonych śliwek
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 10 g kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 300 g świeżych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g pestek dyni
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki nasion goji
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki nasion chia
- 200 g bezglutenowych płatków owsianych
Kulki migdałowe
- 100 g nasion goji
- woda do namoczenia nasion (tyle, by przykryło nasiona)
- 300 g suszonej żurawiny
- 200 g migdałów w płatkach
- 200 g zmielonych migdałów
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiego kakao
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 5 łyżek miodu
- aromat migdałowy
Kulki kokosowe
Nasiona goji namoczyć. Daktyle zblendować z nasionami chia, pestkami dyni, musem kokosowym, częścią wiórków kokosowych (część zostawić do obtoczenia kulek) oraz nasionami goji. Z masy ulepić kulki i obtoczyć w wiórkach.
Kulki pomarańczowe
Morele, część orzechów (zostawić tyle, aby wystarczyło do obtoczenia kulek) i dwie łyżki soku pomarańczowego zblendować. Do smaku dodać chili. Ulepić kulki i obtoczyć je w rozdrobnionych orzechach.
Kulki śliwkowe
Śliwki, skórkę pomarańczową, połowę cynamonu, kardamon i gałkę muszkatołową zblendować. Oddzielnie zblendować daktyle, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i resztę cynamonu. Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec przez 20 minut w 170°C.
Kulki migdałowe
Nasiona goji namoczyć w wodzie. Żurawinę, gotowe nasiona goji oraz migdały zblendować. Zmielone migdały, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, masło i żółtka posiekać, dodać rozdrobnione wcześniej składniki oraz miód i aromat migdałowy. Połączyć do powstania masy i ulepić kulki. Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
