Najlepsze przepisy na ogórki

Kulki mocy według Julii - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Julia zaprezentowała przepis na zdrowe autorskie kulki mocy.

Kulki kokosowe

  • 30 g nasion goji
  • woda do namoczenia nasion (tyle, by przykryło nasiona)
  • 300 g świeżych daktyli
  • 100 g nasion chia
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g musu kokosowego
  • 300 g wiórków kokosowych

Kulki pomarańczowe

  • 300 g suszonych, miękkich moreli
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 50 g chili

Kulki śliwkowe

  • 300 g suszonych śliwek
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 10 g kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 300 g świeżych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki nasion goji
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 200 g bezglutenowych płatków owsianych

Kulki migdałowe

  • 100 g nasion goji
  • woda do namoczenia nasion (tyle, by przykryło nasiona)
  • 300 g suszonej żurawiny
  • 200 g migdałów w płatkach
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek miodu
  • aromat migdałowy

Kulki kokosowe

Nasiona goji namoczyć. Daktyle zblendować z nasionami chia, pestkami dyni, musem kokosowym, częścią wiórków kokosowych (część zostawić do obtoczenia kulek) oraz nasionami goji. Z masy ulepić kulki i obtoczyć w wiórkach.

Kulki pomarańczowe
Morele, część orzechów (zostawić tyle, aby wystarczyło do obtoczenia kulek) i dwie łyżki soku pomarańczowego zblendować. Do smaku dodać chili. Ulepić kulki i obtoczyć je w rozdrobnionych orzechach.

Kulki śliwkowe
Śliwki, skórkę pomarańczową, połowę cynamonu, kardamon i gałkę muszkatołową zblendować. Oddzielnie zblendować daktyle, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i resztę cynamonu. Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec przez 20 minut w 170°C.

Kulki migdałowe
Nasiona goji namoczyć w wodzie. Żurawinę, gotowe nasiona goji oraz migdały zblendować. Zmielone migdały, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, masło i żółtka posiekać, dodać rozdrobnione wcześniej składniki oraz miód i aromat migdałowy. Połączyć do powstania masy i ulepić kulki. Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1063

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 35

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26539

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4