Spis treści:
Sałatka jarzynowa z PRL-u
Szlagierem na prywatkach w czasach PRL-u była niekwestionowana i nieśmiertelna sałatka jarzynowa, którą Polacy chętnie podają również na współczesnych imprezach. Kultową przekąskę przyrządzało się oczywiście z ziemniaków, marchewki, selera, pietruszki, jabłek, ogórków kiszonych i groszka konserwowego.
Wszystkie składniki zanurzone były w solidnej porcji majonezu, oczywiście najlepiej przygotowanego samodzielnie w domu. Sałatkę jarzynową w PRL-u podawano w towarzystwie szynki, jajka i kromki chleba. Niekiedy skrojoną szynkę dodawało się już do sałatki.

Sałatka jarzynowa jak z PRL-u

Tradycyjna sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatki śledziowe z PRL-u
Można powiedzieć, że w PRL-u przyjęcie bez śledzika zostałoby uznane za nieważne. Rybna przekąska była popularnym składnikiem wielu dań, a na prywatkach chętnie przepijano ją kieliszkiem wódki. Zagrycha wiodła prym zarówno podczas imprez, jak i spotkań rodzinnych.
W sklepach kupić można było śledzie solone, które należało następnie porządnie wymoczyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar soli. Później filetowano ryby i krojono w mniejsze kawałki. Najpopularniejsze przekąski, jakie trafiały na stoły w PRL-u, to śledź w śmietanie, śledź w oleju, śledź w sosie pomidorowym, śledzie po japońsku i sałatki śledziowe. Chcesz wypróbować przepisy na sałatki śledziowe w stylu tych, które jadano w PRL-u? Wypróbuj poniższe receptury:
Sałatka śledziowa z jajkiem, porem i kukurydzą
Składniki
- 2 pory,
- 2 jabłka,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 jajka,
- 250 g śledzi a’la matjas,
- sól i pieprz.
Na początku odetnij białą część pora, przekrój na pół, dokładnie ją umyj. Potem każdą połówkę pora przekrój jeszcze na pół i pokrój na plasterki. Przełóż do głębokiej miski. Jabłka obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Poszatkuj na drobną kostkę i dodaj do pora. Kukurydzę odsącz i dołóż do skrojonych składników. Dodaj majonez i jogurt, przemieszaj do połączenia.
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Pokrój w większe kawałki i dodaj do miski. Śledzie również pokrój, ale w większe kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pamiętaj, aby przed dodaniem ryb, spróbować, czy nie są zbyt słone. Jeśli tak, należy je wymoczyć. Na końcu dopraw solą i pieprzem według uznania. Włóż sałatkę śledziową do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy się przegryzie.
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
Składniki
- 1/2 kg śledzi matiasów,
- 1/2 puszki groszku konserwowego,
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
- 1 por,
- 1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
- 3 jajka,
- 3,5 łyżki majonezu,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz.
Słone śledzie mocz kilka godzin w wodzie. Następnie skrop z dwóch stron sokiem z cytryny i pokrój na mniejsze kawałki. Odkrój białą część pora, przekrój na pół, umyj dokładnie i pokrój w plastry. Wrzuć warzywo do osolonego wrzątku. Parz ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedź. Przełóż śledzie i pora do głębokiej miski.
Kukurydzę, groszek konserwowy i cebulki marynowane odsącz z zalew i dodaj do przestudzonego pora. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Również dorzuć do pozostałych składników i dodaj majonez oraz dopraw solą i pieprzem. Sałatkę śledziową jak z PRL-u przemieszaj do połączenia. Zaserwuj na talerzach, z dodatkiem świeżego pieczywa.
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »