Lawendowa moc

Lawenda kojarzy się z pięknym zapachem i kwiatami o niezwykłym kolorze. Większość z nas chętniej widzi lawendę we flakonie niż na talerzu. Ale czy słusznie?

Jak wykorzystać lawendę w kuchni?     Fot. 123RF.COM/PICSEL


Lawenda ma niezwykły smak, dzięki któremu można wzbogacać wiele potraw - od mięs zaczynając, na słodkich deserach kończąc. Można używać świeżo zerwanej lawendy, wprost z ogródka lub suszonej (możesz ją kupić w sklepie lub ususzyć samodzielnie w domu). Bo oprócz niezwykłego smaku i zapachu ta wspaniała roślina ma jeszcze wiele innych zalet...


Poznaj sekrety suszenia ziół, warzyw i owoców. Kliknij!


Uspakajająca moc lawendy

Nie od dziś wiadomo, że lawenda ma właściwości uspakajające - jej piękny zapach koi nasze stargane nerwy. Zawdzięcza to olejkom eterycznym, które działają tonująco na nasz układ nerwowy. Pomaga zasnąć, wyciszyć się i złagodzić stres emocjonalny. Świeżo zebraną lawendę można włożyć do woreczka płóciennego i powiesić koło łóżka albo zrobić sobie wspaniałą kąpiel, rodem z prawdziwego SPA.

Aby przygotować sobie relaksacyjną kąpiel z lawendą, wystarczy, że do garnka wsypiesz szklankę lawendy, kilka płatków róż, odrobinę szałwii, skórkę z pomarańczy lub cytryny i rozmaryn. Zalej całość wrzątkiem i zostaw pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź napar i dodaj do kąpieli.


Kwiaty w kuchni. Kliknij!


Lawenda na trądzik

Ten piękny, niebieski kwiat ma bardzo silne właściwości antyseptyczne, a także przeciwgrzybicze, przez co bardzo chętnie używany jest przy problemach z trądzikiem. Ułatwia gojenie się ran i przyspiesza regenerację naskórka.


Wspomaganie układu trawiennego

Lawenda świetnie się spisuje przy problemach z układem trawiennym. Pobudza ona wydzielanie się soków żołądkowych, żółci, dodatkowo poprawiając apetyt, przyspieszając trawienie, łagodząc kolki i wzdęcia. Pomaga pozbyć się problemów z zaparciami i niestrawnością.


dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Jak wykorzystywać lawendę w kuchni?

Lawendę można wykorzystać do produkcji cukru lawendowego, który będzie miał piękny aromat. Będzie go można dodawać do wypieków, deserów, czy chociażby do słodzenia herbaty.


Przepis >> Cukier lawendowy

- 2 szklanki zwykłego cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kwiatów suszonej lawendy

Do moździerza wsypujemy 2 łyżki cukru zwykłego, 2 łyżki cukru pudru oraz lawendę, po czym wszystko ucieramy. Do słoika wsypujemy cukier w krysztale, dodajemy zawartość moździerza, mieszamy i szczelnie zamykamy. Cukier jest gotowy do użytku po 2 tygodniach.

Suszoną lawendę można z powodzeniem dodawać do różnego rodzaju wypieków, takich jak maślane ciasteczka, ciasta lub muffiny. Świetnie się również spisuje przy przygotowywaniu mięs. Można ją dodawać do marynat, sosów lub bezpośrednio do pieczonego mięsa. Idealnie się komponuje z szałwią, koprem i rozmarynem.


Przepis >> Lawendowe ciasteczka

- 200 gram masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli

Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki.

Schłodzone ciasto wyjąć, uformować wałki o średnicy około 4 cm i pokroić w cienkie plastry. Rozłożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut (do momentu, gdy się zarumienią).

Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Zioła w kuchni. Kliknij!

 

Zobacz też: Cudowna moc pokrzywy | Kreatywne oszczędzanie - co robić z resztkami?

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...

Odsłon: 220

30 min
1
>60 min
2
Desery Tarta czekoladowo-malinowa

Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...

Odsłon: 171

>60 min
5
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 99

15 min
4
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2