Ewa_Gotuje

Lawendowa moc

Lawenda kojarzy się z pięknym zapachem i kwiatami o niezwykłym kolorze. Większość z nas chętniej widzi lawendę we flakonie niż na talerzu. Ale czy słusznie?

Jak wykorzystać lawendę w kuchni?     Fot. 123RF.COM/PICSEL


Lawenda ma niezwykły smak, dzięki któremu można wzbogacać wiele potraw - od mięs zaczynając, na słodkich deserach kończąc. Można używać świeżo zerwanej lawendy, wprost z ogródka lub suszonej (możesz ją kupić w sklepie lub ususzyć samodzielnie w domu). Bo oprócz niezwykłego smaku i zapachu ta wspaniała roślina ma jeszcze wiele innych zalet...


Poznaj sekrety suszenia ziół, warzyw i owoców. Kliknij!


Uspakajająca moc lawendy

Nie od dziś wiadomo, że lawenda ma właściwości uspakajające - jej piękny zapach koi nasze stargane nerwy. Zawdzięcza to olejkom eterycznym, które działają tonująco na nasz układ nerwowy. Pomaga zasnąć, wyciszyć się i złagodzić stres emocjonalny. Świeżo zebraną lawendę można włożyć do woreczka płóciennego i powiesić koło łóżka albo zrobić sobie wspaniałą kąpiel, rodem z prawdziwego SPA.

Aby przygotować sobie relaksacyjną kąpiel z lawendą, wystarczy, że do garnka wsypiesz szklankę lawendy, kilka płatków róż, odrobinę szałwii, skórkę z pomarańczy lub cytryny i rozmaryn. Zalej całość wrzątkiem i zostaw pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź napar i dodaj do kąpieli.


Kwiaty w kuchni. Kliknij!


Lawenda na trądzik

Ten piękny, niebieski kwiat ma bardzo silne właściwości antyseptyczne, a także przeciwgrzybicze, przez co bardzo chętnie używany jest przy problemach z trądzikiem. Ułatwia gojenie się ran i przyspiesza regenerację naskórka.


Wspomaganie układu trawiennego

Lawenda świetnie się spisuje przy problemach z układem trawiennym. Pobudza ona wydzielanie się soków żołądkowych, żółci, dodatkowo poprawiając apetyt, przyspieszając trawienie, łagodząc kolki i wzdęcia. Pomaga pozbyć się problemów z zaparciami i niestrawnością.


dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Jak wykorzystywać lawendę w kuchni?

Lawendę można wykorzystać do produkcji cukru lawendowego, który będzie miał piękny aromat. Będzie go można dodawać do wypieków, deserów, czy chociażby do słodzenia herbaty.


Przepis >> Cukier lawendowy

- 2 szklanki zwykłego cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kwiatów suszonej lawendy

Do moździerza wsypujemy 2 łyżki cukru zwykłego, 2 łyżki cukru pudru oraz lawendę, po czym wszystko ucieramy. Do słoika wsypujemy cukier w krysztale, dodajemy zawartość moździerza, mieszamy i szczelnie zamykamy. Cukier jest gotowy do użytku po 2 tygodniach.

Suszoną lawendę można z powodzeniem dodawać do różnego rodzaju wypieków, takich jak maślane ciasteczka, ciasta lub muffiny. Świetnie się również spisuje przy przygotowywaniu mięs. Można ją dodawać do marynat, sosów lub bezpośrednio do pieczonego mięsa. Idealnie się komponuje z szałwią, koprem i rozmarynem.


Przepis >> Lawendowe ciasteczka

- 200 gram masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli

Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki.

Schłodzone ciasto wyjąć, uformować wałki o średnicy około 4 cm i pokroić w cienkie plastry. Rozłożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut (do momentu, gdy się zarumienią).

Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Zioła w kuchni. Kliknij!

 

Zobacz też: Cudowna moc pokrzywy | Kreatywne oszczędzanie - co robić z resztkami?

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
15 min
2
>60 min
5
Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 3363

30 min
49

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

1
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6