Ewa_Gotuje

Jej smak jest łagodniejszy, a struktura lżejsza niż zwykła biała kapusta. Kapusta stożkowa pojawia się na półkach w wielu supermarketach. W poniższym artykule sprawdzimy, do jakich dań pasuje najlepiej, oraz dlaczego warto jeść kapustę stożkową.

Dlaczego warto jeść kapustę stożkową? | Fot.123RF/Picsel/liudmylachuhunova

Spis treści: 

Kapusta stożkowa staje się coraz bardziej popularna. Jej smak i delikatność wprowadzają powiew świeżości na nasze talerze. W Polsce mamy kilka odmian kapusty stożkowej, różniących się nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Zastanawiasz się, jak wybrać tę, która najlepiej będzie pasować do twojego obiadu? Podpowiadamy.  

Kapusta stożkowa – odmiany dostępne w Polsce 

Kapusta stożkowa, znana jest też jako kapusta spiczasta. Odmiany dostępne w Polsce to przede wszystkim express, która dojrzewa bardzo szybko, dlatego jest wybierana przez niecierpliwych. Z kolei caraflex F1 znana jest ze swojej chrupkości i odporności na pękanie. Doskonale sprawdzi się na przykład przy gołąbkach. Z kolei filderkraut jest odmianą, którą często wykorzystuje się do kiszenia. Wszystkie rodzaje kapusty stożkowej wzrastają szybko, dlatego są bardzo popularne w uprawie – zarówno w większych gospodarstwach, jak i przydomowych ogródkach.  

Sprawdź także: To prawdziwy polski eliksir życia. Ma ogrom witamin, chroni wątrobę, serce, wzmacnia odporność

Jakie właściwości ma kapusta stożkowa? 

W składzie kapusty stożkowej znajduje się sporo witaminy C, która wzmacnia odporność, ale też działa antyoksydacyjnie. Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, dba również o syntezowanie kolagenu – to istotne dla zdrowia skóry, włosów i oczywiście naszych stawów. Kapusta stożkowa zawiera również witaminę K, ważną dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi oraz witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i przemianę materii.  

Kapusta stożkowa jest niskokaloryczna, a zatem idealna w diecie odchudzającej. Zawarty w niej błonnik wspiera trawienie i sprawia, że czujemy się syci. Włączając ją do diety, dbamy o zdrowie układu pokarmowego. Działa jak naturalny detoks, usuwając toksyny i wspomagając metabolizm. Zasobna w minerały kapusta dostarcza też potasu, który dba o równowagę elektrolitową i zdrowe serce. Mangan i żelazo wspierają zdrowie kości i metabolizm. Regularne spożycie zwiększa energię i witalność. Kapusta stożkowa ma też właściwości przeciwzapalne. Może wspierać walkę z przewlekłymi chorobami, jak choroby serca czy cukrzyca. Jej obecność w diecie łagodzi stany zapalne i wspiera zdrowie serca.  

Kapusta stożkowa w kuchni – co zrobić? 

To bardzo wszechstronne warzywo, więc spokojnie możecie wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Jej delikatna struktura i chrupiące liście sprawiają, że świetnie nadaje się na surówki, szczególnie w połączeniu z marchewką, jabłkiem, kalarepą i oczywiście delikatnym dressingiem na bazie oliwy lub jogurtu. Jest także naprawdę dobrym wyborem do przygotowania gołąbków. Jej liście są elastyczne i łatwo się zwijają. Nie pękają też, więc pięknie utrzymają farsz. Można ją dusić na przykład z masłem, koperkiem, cebulą i boczkiem, tworząc pyszny dodatek do ziemniaków i niedzielnej karkówki.

Jak jeszcze sprawdzi się kapustka stożkowa w kuchni? Co zrobić z niej na zimę? Możecie ją oczywiście ukisić, uzyskując łagodniejszy, mniej kwaśny smak niż w tradycyjnej kapuście kiszonej. Będzie zatem doskonałą bazą do surówek, a nawet bigosu. Z kapusty stożkowej zrobicie również kapuśniak czy lekkie zupy warzywne. Jeśli chcecie trochę poeksperymentować, możecie użyć jej również jako… tortilli. To pozwoli wam stworzyć zdrową alternatywę dla klasycznych wrapów.  

Kapusta stożkowa to wszechstronne, lekkostrawne warzywo, które można wykorzystać w wielu potrawach. Dzięki delikatnym liściom i chrupiącej konsystencji pasuje zarówno do klasycznych, jak i nowoczesnych przepisów. To smaczny i zdrowy dodatek do codziennej kuchni. 

1. Gołąbki z kapusty stożkowej

 Gołąbki z kapusty stożkowej Zobacz przepis

Gołąbki z kapusty stożkowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Surówka z kapusty stożkowej

 Surówka z kapusty stożkowej Zobacz przepis

Surówka z kapusty stożkowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Surówka z kapusty

 Surówka z kapusty Zobacz przepis

Surówka z kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Młoda kapusta zasmażana

 Młoda kapusta zasmażana Zobacz przepis

Młoda kapusta zasmażana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bigos z młodej kapusty

 Bigos z młodej kapusty Zobacz przepis

Bigos z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródła: smaker.pl

Opracowanie: Redakcja Smaker.pl

Sprawdź także: 

To prawdziwy polski eliksir życia. Ma ogrom witamin, chroni wątrobę, serce, wzmacnia odporność

Czesi piją litrami. Zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej herbaty z torebki

Najbrzydsza ryba świata o niebiańskim smaku. Chuda, pełna białka i kwasów omega-3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Marchewka z kukurydzą na ciepło

Marchewka z kukurydzą zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...

Odsłon: 2374

15 min
4