Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję
Pęczotto grzybowe
- 200 g kaszy pęczak
- 80 g chudego boczku w plasterkach
- 200 g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Natka pietruszki do dekoracji
- 800 ml bulionu grzybowego (może być inny rodzaj
- Sól, pieprz
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do niego drobno pokrojoną cebulę, poczekaj aż się zeszkli. Na patelnię wsyp kaszę, czosnek oraz pokrojone grzyby i podsmażaj przez kilka minut. Po 2-3 minutach zacznij partiami, po chochelce, dodawać bulion. Gdy płyn się wchłonie, dodaj kolejną porcję. Czynność tę powtarzaj do momentu aż kasza będzie całkowicie ugotowana.
Tuż przed podaniem pęczotto udekoruj natką pietruszki. Dla nadania mu bardziej wyrazistego smaku, pod koniec gotowania możesz dodać do niego łyżeczkę masła oraz kilka łyżek drobno startego, dojrzewającego sera.

Grzybowa tarta tatain
- 500 g różnych grzybów leśnych
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 cebula
- 100 ml ciemnego piwa
- Łyżka oleju
- Opakowanie ciasta francuskiego
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę posiekaną w piórka. Dodaj do niej oczyszczone i pokrojone grzyby oraz rozgnieciony czosnek. Podsmaż szybko, do momentu aż grzyby się zrumienią. Wlej piwo na patelnię i pozwól mu odparować. Gdy płyn lekko zgęstnieje dodaj do niego masło. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj aż grzyby nieco ostygną.
Na dno okrągłych foremek wyłóż porcję grzybowego farszu. Każdą z nich przykryj porcją ciasta francuskiego, dociskając je do grzybów. Tarty zapiekaj ok. 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca, pozwól im odpocząć 5 minut. Następnie odwróć tarty i przełóż je na talerz, tak by ciasto było na spodzie. Ich wierzch udekoruj świeżym tymiankiem. W analogiczny sposób możesz również przygotować jedną, dużą tartę.
Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn