Mają dużo więcej potasu i witaminy C od zwykłych bananów. Cukrzycy powinni je jednak omijać szerokim łukiem

Nie są jeszcze tak popularne, jak tradycyjne żółte banany, ale ze względu na właściwości warto dołączyć je do swojej diety. Są uniwersalnym składnikiem w kuchni, choć tych owoców nie mogą jeść dwie grupy osób. Dowiedz się, jak jeść czerwone banany i jakie są ich wartości odżywcze.

Jak jeść czerwone banany? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Najpopularniejsze są oczywiście te żółte, tymczasem wartości odżywcze czerwonych bananów powinny zainteresować każdego. Jeśli jeszcze nigdy nie widziałeś tego produktu, dowiedz się, jak jeść czerwone banany i co z nich przygotować w kuchni. Pamiętaj, że nie wszyscy powinni po nie sięgać.

Sprawdź także: Moczysz suszone grzyby w wodzie? Wypróbuj inny staropolski sposób

Czerwone banany - pochodzenie

To nic dziwnego, że w sklepie znajdujesz tylko żółte banany - taki kolor ma aż 95 proc. odmian owocu. Czerwone banany, czyli odmiana Dacca, są mniej popularne, choć w ostatnim czasie zyskują większą rozpoznawalność.

W porównaniu do „tradycyjnych” bananów cechują się mniejszym rozmiarem i słodszym smakiem (często przyrównywanym do połączenia banana z mango lub maliną). Mają czerwono-fioletową skórkę i jasnokremowy lub różowawy miąższ.

Skąd pochodzą czerwone banany? Uprawiane są we wschodniej Afryce, Azji, Ameryce Południowej i Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Najpopularniejsze są w Ameryce Środkowej i Indiach.

Czerwone banany - wartości odżywcze

Ta odmiana owoców jest bardziej kaloryczna (o ok. 30 kcal względem tradycyjnej), bo ma więcej cukru (o ok. 8 g niż żółte odmiany). Wśród wartości odżywczych czerwonych bananów można wyróżnić witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Owoce posiadają większą ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi i minimalizuje rozwój chorób serca. Dostarczają także organizmowi solidną porcję witaminy C, która stymuluje układ odpornościowy do prawidłowej reakcji podczas infekcji czy stanu zapalnego. W owocach znajduje się również beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A. Jest kluczowy dla utrzymania zdrowego wzroku i odżywionej skóry

Co więcej, nieocenionym składnikiem będzie też błonnik pokarmowy, utrzymujący prawidłowe trawienie i wspierający przy dolegliwościach trawiennych. Nie tylko hamuje apetyt, zmniejsza uciążliwe wzdęcia czy zaparcia, ale też obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu i reguluje stężenie glukozy we krwi. Zawartość magnezu powoduje, że regularne spożywanie czerwonych bananów zmniejsza zmęczenie, koi nerwy i poprawia koncentrację. Co ciekawe, może to także pomóc w odstawieniu papierosów.

Kto nie powinien jeść czerwonych bananów?

Choć właściwości i wartości odżywcze czerwonych bananów przemawiają za tym, aby wdrożyć je do jadłospisu, nie wszyscy będą mogli to zrobić. Kto nie powinien jeść czerwonych bananów? Nie są zalecane cukrzykom, ze względu na dużą zawartość cukrów i wysoki indeks glikemiczny. Owoce są do tego dość kaloryczne, więc nie sprawdzą się też podczas diety odchudzającej - jeśli masz nadwagę lub otyłość, także ogranicz ich spożycie.

Jak jeść czerwone banany?

Jeśli kupiłeś je po raz pierwszy i nie wiesz, co można zrobić z czerwonych bananów, musisz wiedzieć, że obiera się je identycznie, jak żółte odmiany. Kremowy miąższ jest słodkawy, więc sprawdzi się w wielu potrawach.

Jak jeść czerwone banany? Możesz oczywiście na surowo - w całości lub poporcjowane na mniejsze kawałki. W drugiej postaci dodaj owoce do sałatek owocowych lub owocowo-warzywnych, koktajli, jogurtów lub do deserów (np. lodowych). Czerwone banany można też poddać obróbce termicznej, czyli je upiec, podsmażyć lub grillować. W sklepach możesz też kupić suszone owoce, które świetnie sprawdzą się w niewielkiej ilości, np. do owsianki. 

Zastanawiasz się, czy czerwone banany nadadzą się do upieczenia chlebka? Jak najbardziej - będzie podstawą ciasta lub słodkiego pieczywa. 

Źródło: Smaker.pl, zdrowietvn.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Przyspieszą zasypianie i pomogą utrzymać sen. Jedz i pij w porze kolacji »

Czy gotowanie na gazie jest zdrowe? Sprawdzamy, co złego może być w kuchence gazowej »

Nieoczywisty dodatek do sernika. Wychodzi delikatny i puszysty jak chmurka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 139

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 162

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326