Najlepsze przepisy na ogórki

Mak - nie tylko w makowcu

Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach.

Mak - nie tylko w makowcu| 123RF/Picsel

Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych.

Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego budulca dla naszych kości i zębów. Jego 2 łyżki to aż 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Mak jest również bogaty w żelazo, odpowiedzialne za magazynowanie i rozprowadzanie tlenu po organizmie, oraz magnez, który zbawiennie wpływa na układ nerwowy. Te małe niebieskie kuleczki są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które pomagają w obniżeniu złego cholesterolu. Do jedzenia maku powinien przekonać również fakt, iż zawiera on mnóstwo witamin: A, C, D, E i B3, a także błonnik. Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci i co ważne podnosi odporność organizmu.

Wśród świątecznych obowiązków warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie domowej masy makowej. Ta kupna może być wypełniona sporą ilością konserwantów, zbędnego cukru i zagęszczaczy. Tymczasem zrobienie jej samodzielnie nie powinno nikomu przysporzyć problemów.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Mak niemielony należy odpowiednio przygotować do tego procesu. Na samym początku starannie płuczemy mak, moczymy przez około dwie godziny i dopiero potem gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy będziemy w stanie rozetrzeć ziarna w palcach.

Grunt to długie i dokładne odcedzenie maku, gdyż masa z dużą ilością wody może sprawić, że z piekarnika wyciągniemy zakalec.

A co jeśli kupiliśmy wcześniej zmielony mak? W tym przypadku cały proces ulega skróceniu. Gotowanie jest znacznie krótsze, powinno trwać około 30 minut, następnie odcedzamy mak. Dla lepszego efektu możemy się posłużyć lnianą ściereczką.

Z tak przygotowanego maku możemy zrobić przepyszną masę do ciast. Wystarczy dodać do niej wybrane ulubione bakalie i orzechy. Dobrym pomysłem będzie również dodanie ziarenek z laski wanilii oraz skórki z różnego rodzaju cytrusów. Tak przygotowana masa będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również zdecydowanie zdrowsza. Możecie być pewni, że nie zaserwujecie swoim bliskim mnóstwa konserwantów, niepotrzebnych wypełniaczy oraz zbędnego cukru.

Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na potrawy z makiem, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!

1. Makowe sakiewki

 Makowe sakiewki Zobacz przepis

Makowe sakiewki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makowe z wiśniami

 Makowe z wiśniami Zobacz przepis

Makowe z wiśniami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowa masa makowa

 Domowa masa makowa Zobacz przepis

Domowa masa makowa/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Świderki z masą makową

 Świderki z masą makową Zobacz przepis

Świderki z masą makową/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem

 Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem Zobacz przepis

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto cytrynowe z makiem

 Ciasto cytrynowe z makiem Zobacz przepis

Ciasto cytrynowe z makiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kluski z makiem

 Kluski z makiem Zobacz przepis

Kluski z makiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Młode ziemniaki z łososiem

Młode ziemniaki z łososiem to znakomity pomysł na lekki, letni obiad. To dani...

Odsłon: 763

30 min
3
30 min
13
Sałatki Mizeria z ogórków

Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...

Odsłon: 911

15 min
1
Śniadania Jaglanka z malinami

Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...

Odsłon: 50

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4