Spis treści:
- Teff – wartości odżywcze i indeks glikemiczny
- Jakie właściwości ma teff?
- Do czego używać mąki teff?
- Przepis na chleb z mąki teff
Teff, znany także jako miłka abisyńska, to mało znane zboże, które może mieć świetne zastosowanie w menu osób na diecie bezglutenowej. Powszechnie używana jest w krajach afrykańskich, gdzie stosuje się ją od tysięcy lat. Nie tylko nie zawiera glutenu, ale i ma sporo wartości odżywczych, które świetnie uzupełnią codzienny jadłospis osób chorujących na celiakię. Podpowiemy ci, jak używać mąki z miłki abisyńskiej, oraz przedstawimy przepis na chleb z mąki teff.
Sprawdź także: Choć bardzo zdrowa, w kuchni niesłusznie pomijana. Co można zrobić z mąki orkiszowej?
Teff – wartości odżywcze i indeks glikemiczny
W mące teff znajduje się błonnik pokarmowy, który korzystnie działa na układ pokarmowy, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga regulować prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Obecne są tu także substancje mineralne, takie jak: magnez, wapń i żelazo. Ponadto miłka abisyńska zawiera antyoksydanty, które wspierają neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, antynowotworowe i przeciwzapalne.
Warto zwrócić uwagę na zawartość kwasu foliowego, który przede wszystkim istotny jest dla zdrowia kobiet w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka. W szczególności poleca się spożywanie chleba z mąki teff na zakwasie, ponieważ fermentacja przy użyciu kwasu mlekowego, zwiększa zawartość kwasu foliowego. Dodatkowo kwas foliowy wspiera prawidłowe funkcjonowanie i wzrost komórek organizmu oraz korzystnie działa na układ nerwowy, oraz sercowo-naczyniowy.
Miłka abisyńska zawiera także cenne aminokwasy, metioniny i cysteiny i lizyny, które mają działanie przeciwmiażdżycowe, wzmacniają kości, pozytywnie wpływają na pracę wątrobę.
Jakie właściwości ma teff?
Daniom z mąki teff przypisuje się właściwości zapobiegające takim chorobom jak cukrzyca, czy anemia, ponieważ zboże to charakteryzuje spora zawartość magnezu, wapnia i żelazo. Ponadto regularne spożycie miłki abisyńskiej może zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Miłka abisyńska jest produktem niskokalorycznym, dlatego może dobrze sprawdzić się na diecie odchudzającej, w 100 g teffu znajduje się 101 kcal. Ma również niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. Korzystnie wpływa na zdrowie przyszłych mam oraz dziecka.
Kto powinien jeść teff? Przede wszystkim zboże to polecane jest osobom chorującym na celiakię, może być także dobrym produktem w jadłospisie osób, które źle czują się po spożyciu dań bogatych w gluten.
Do czego używać mąki teff?
Mąka teff z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną, nadaje się do przygotowania domowego chleba. Mąka z miłki abisyńskiej nadaje się także do przyrządzania naleśników, placków, oraz zagęszczania potraw. Popularne są także płatki z teffu, które świetnie sprawdzą się na przykład jako baza zdrowego śniadania. Można spotkać się z kilkoma odmianami teffu, czerwoną, brązową i białą, jego smak określa się jako lekko orzechowy.
Zboże to używa się głównie w daniach pochodzących z Etiopii i Erytrei. Mąka z miłki abisyńskiej służy między innymi do przygotowywania dań takich jak: injera, czyli placków na zakwasie przypominających nieco naleśniki; imiso (chifko), słodkiej potrawy na bazie oleju, teffu i sezamu; nifro, który robi się z gotowanego teffu oraz kolo, do którego wykorzystuje się prażone ziarna, w tym teff. Co ciekawe z teffu produkowany jest również alkohol.
Przepis na chleb z mąki teff
Do przygotowania injery, czyli chleba z mąki teff, będziesz potrzebować: 700 g mąki z teffu, dwóch łyżek drożdży, 1500 ml ciepłej wody oraz soli.
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, porządną szczyptę soli oraz wodę, wyrabiaj ciasto, aż powstanie gładka masa. Odstaw naczynie z ciastem na dwa dni w ciepłe miejsce. Zlej nadmiar płynu, do pozostałego ciasta dodaj trochę ciepłej wody, powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw jeszcze na pół godziny. Dobrze rozgrzej patelnie, wlewaj niewielką ilość ciasta, smaż bez dodatku tłuszczu przez około półtorej minuty, aż pojawią się pęcherzyki. Przełóż placki na lniany ręcznik.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, ekoaleja.eu, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »
QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »
Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »
Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »