Spis treści:
- Czym różni się mąka orkiszowa od zwykłej?
- Jakie właściwości ma mąka orkiszowa?
- Kto powinien jeść mąkę orkiszową?
- Do czego można stosować mąkę orkiszową?
Mąka orkiszowa wytwarzana jest ze specjalnego gatunku pszenicy, zwanego szpelcem lub orkiszem. Chociaż na popularności zyskał stosunkowo niedawno, orkisz znany był ludzkości już w czasach starożytnych. Wyróżnia go specjalna budowa kłosa, dzięki któremu ziarna są bardziej odporne na warunki atmosferyczne, oraz czynniki zewnętrzne, insekty, zanieczyszczenia, czy promieniowanie słoneczne. Jaki smak ma maka orkiszowa? Mąka orkiszowa wyróżnia się lekko słodkim, orzechowym posmakiem. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości ma mąka orkiszowa, oraz do czego można stosować mąkę orkiszową.
Czym różni się mąka orkiszowa od zwykłej?
Przede wszystkim ziarna orkiszu są większe oraz mają twardsze łuski niż zwykła pszenica. Mąka orkiszowa ma także więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna. Znajdziemy w niej więcej błonnika pokarmowego oraz roślinnego białka. Dzięki temu po zjedzeniu pieczywa lub dań na bazie mąki orkiszowej dłużej będziemy odczuwać sytość, wpłyną również korzystniej na pracę jelit. Szczególnie wartościowa dla organizmu będzie mąka orkiszowa pełnoziarnista, w której znajdziemy takie składniki mineralne, jak: selen, cynk i miedź – które są istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz odpornościowego.
Jakie właściwości ma mąka orkiszowa?
Mąkę orkiszową warto jest ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wpływa układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom oraz pomaga pozbyć się gazów, wpływa również na zdrowie jelit. Posiłki bogate w błonnik sprawiają, że dłużej czujemy się syci, a także przyspieszają przemianę materii, oba te czynniki wspierają proces odchudzania. Dodatkowo dieta, w której nie brakuje błonnika, pomaga zadbać o prawidłowe wyniki badań, ponieważ między innymi obniża zbyt wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi.
W mące orkiszowej znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, które wspierają między innymi układ hormonalny i nerwowy, witaminę E, znaną jako witamina młodości, ponieważ działa przeciwstarzeniowo, wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecne są tu także: magnez, niezbędny między innymi do prawidłowej prac serca i układu nerwowego, żelazo, które wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz odporność organizmu, a także wapń, odpowiadający za mocne kości i zęby.
Kto powinien jeść mąkę orkiszową?
Zastanawiasz się, kto powinien sięgnąć po mąkę orkiszową? Świetnie sprawdzi się dla osób, które chcą zadbać o układ krążenia, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także ma właściwości przeciwmiażdżycowe. Duża zawartość błonnika sprawdzi się także u osób, które często skarżą się na zaparcia. Jeżeli interesujesz się tematyką zdrowego odżywiania, z pewnością słyszałeś o tym, że dla osób na diecie odchudzającej, najlepszym wyborem będą produkty z mąki pełnoziarnistej, dlatego w tym przypadku również warto postawić na zamianę zwykłej pszenicy na orkisz.
Ze względu na wyższą zawartość składników odżywczych, takie pieczywo będzie polecane także najmłodszym, których rozwijające się organizmu potrzebują jak najbardziej wartościowego pokarmu. Będzie również dobrym wyborem dla uczniów oraz osób pracujących umysłowo, ponieważ dobrze wpływa na pracę mózgu, wspiera pamięć i koncentrację.
Do czego można stosować mąkę orkiszową?
Co można zrobić z mąki orkiszowej? Tak naprawdę sprawdzi się w większości klasycznych wypieków oraz w pieczywie, do którego standardowo użylibyśmy mąki pszennej. Nadaje się do przygotowania chleba, bułek, makaronów, tart, ciast, ciasteczek, naleśników, czy placków. Jeżeli zależy ci na tym, aby uzyskać puszysty chleb lub delikatne ciasto, zdecyduj się na mąkę orkiszową jasną. Jeżeli natomiast chcesz, aby twój chleb lub ciastka zawierały jak najwięcej wartości odżywczych, zdecyduj się na mąkę orkiszową pełnoziarnistą.
Sprawdź, jakie wypieki i dania z mąki orkiszowej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Ciasto z mąki orkiszowej
Zobacz przepisCiasto z mąki orkiszowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ciasto na pizze z mąki orkiszowej
Zobacz przepisCiasto na pizze z mąki orkiszowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Leśny Mech z mąki orkiszowej
Zobacz przepisLeśny Mech z mąki orkiszowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Podpłomyki orkiszowe
Zobacz przepisPodpłomyki orkiszowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto na mące orkiszowej
Zobacz przepisCiasto na mące orkiszowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Chleb orkiszowy na zakwasie
Zobacz przepisChleb orkiszowy na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: organic24.pl, diogra.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Sprawdź także:
Zobacz także:
Ciągła ochota na kawę to sygnał od organizmu. Przyczyną mogą być niedobory »
Na myszy, karaluchy i rysy na parkiecie. Nietypowe zastosowanie masła orzechowego w domu »
Indyjski napój mocy. Herbata jogina zadziała lepiej niż kawa »