Fot. 123RF/Picsel
Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna. Niestety, faktem jest, że w czasie grillowania na powierzchni mięsa mogą wytwarzać się niezdrowe, rakotwórcze substancje. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy potrawy przygotowujemy w pośpiechu lub z wykorzystaniem nieodpowiednich rozpałek i węgla. Czy z tego powodu powinniśmy zrezygnować z podpiekanych kiełbasek i pachnącej dymem karkówki?
Problem ten już od lat nurtował wielu naukowców, skłaniając ich do przeprowadzenia szeregu badań. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Okazuje się bowiem, iż dodanie jednego składnika do marynaty mięsa, może znacząco zredukować zagrożenie poważnymi chorobami. Produktem tym jest... piwo, a konkretniej porter lub stout.
Aby udowodnić swoją tezę, badacze grillowali mięso marynowane na różne sposoby. Eksperyment wykazał, iż potrawy przygotowane z użyciem konkretnych rodzajów piwa zawierały o ponad połowę mniej związków, które mogą poważnie zagrażać naszemu zdrowiu. Mowa tu przede wszystkim o wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych, powstających podczas gotowania w bardzo wysokich temperaturach. Takie same substancje znajdziemy chociażby w dymie papierosowym lub spalinach samochodowych.
Jak wynika z badań, alkohol dodany do marynaty (a konkretniej zawarte w nim przeciwutleniacze) tworzył na powierzchni mięsa barierę, zapobiegającą przenikaniu rakotwórczych substancji w głąb pożywienia. Co ciekawe, podobne wyniki uzyskano w przypadku marynat przygotowanych na bazie wina oraz czarnej herbaty.
Jak zdrowo grillować?
Chcąc przygotować zdrowy posiłek z grilla, pamiętaj także o kilku ważnych zasadach:
- Nie grilluj nad ogniem! Poczekaj, aż paliwo zacznie się żarzyć. Im wyższa temperatura, tym łatwiej o wytworzenie się szkodliwych substancji.
- Nie dorzucaj podpałki w trakcie grillowania.
- Używaj niewielkich ilości soli do marynat i przyprawiania grillowanych potraw. Sól także wchodzi w reakcje chemiczne prowadzące do powstawania szkodliwych substancji.
- Wybieraj więc chude mięso, odcinaj widoczne kawałki tłuszczu i zdejmuj skórkę z drobiu przed grillowaniem. Chude mięso nie będzie tak obficie "skapywało" na węgiel, dzięki czemu będzie zawierało mniej toksycznych substancji.
- Aby tłuszcz nie skapywał na żar, grilluj na specjalnych tackach do grillowania (powinny mieć rowki, do których będzie ściekał tłuszcz).
- Grilluj tylko na węglu lub brykiecie. Nigdy nie używaj drewna z drzew iglastych!
- Mięso może (a nawet powinno) być przyrumienione, ale nie spalone. Odcinaj zwęglone kawałki!
- Nie używaj tych samych tacek do surowego i gotowego mięsa.
- Po wyjęciu mięsa z marynaty, nie wykorzystuj jej ponownie.
- Grilluj tylko na czystym ruszcie lub czystej tacce przeznaczonej do grillowania.
- Oprócz kiełbasy jedz też warzywa, owoce - np. w formie sałatek. Zawierają antyoksydanty, które zmniejszą wpływ szkodliwych substancji na zdrowie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!