Spis treści:
Młoda kapusta to niskokaloryczne warzywo, w 100 g zawiera jedynie 25 kalorii, dlatego bez obaw mogą sięgać po nią osoby na diecie odchudzającej. Znajdziemy w niej witaminę A, te z grupy B, C, E i K, a także substancje mineralne, np. magnez, wapń, potas, czy żelazo. Nie brakuje w niej również błonnika pokarmowego, który świetnie działa na trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza metabolizm, a także wpływa na sytość po posiłku. Warzywo to zawiera antyoksydanty, wspiera także walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Spożywanie kapusty korzystnie działa na odporność, pomaga dbać o kondycję skóry i włosów, a także pozytywnie działa na serce. Dlatego warto jeść ją jak najczęściej. W poniższym artykule znajdziesz przepis na młodą kapustę z koperkiem Ewy Wachowicz.
Czy młodą kapustę trzeba parzyć?
Jeżeli podczas wizyty na lokalnym targu lub w warzywniaku udało ci się upolować główkę młodej kapusty, czeka cię prawdziwa wiosenna uczta. Młoda kapusta jest dużo delikatniejsza od tej, którą możemy kupić w późniejszej części roku. Nie trzeba jej parzyć, możesz zetrzeć ją na tarce, wraz z marchewką i jabłkiem i zrobić z niej pyszną surówkę. Świetnie smakować będzie również w wersji duszonej lub zasmażanej. Aby sparzyć kapustę, wystarczy włożyć ją do wrzątku na kilka minut.
Jak długo przechowywać młodą kapustę? Kapustę należy przechowywać w chłodnym miejscu i dosyć wilgotnym miejscu, możesz umieścić ją w lodówce. Warto zaznaczyć, że do przechowywania najlepiej nadają się późniejsze odmiany kapusty, które dobrze zabezpieczone mogą wytrzymać od pół roku do nawet dziewięciu miesięcy. Gotową duszoną czy smażoną młodą kapustę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez trzy do czterech dni.
Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz – przepis
Duszona młoda kapusta to idealny dodatek do wiosennego obiadu. Ewa Wachowicz dodaje do niej koperek, dzięki czemu jest jeszcze bardziej aromatyczna. Podczas zakupów zwróć uwagę, aby wybierać jędrne egzemplarze o zwartych liściach bez widocznych skaz. Jeżeli chcesz przygotować wersję dietetyczną, kapustę możesz poddusić na wodzie, dodać odrobinę oliwy lub oleju, również będzie bardzo smaczna. Ewa Wachowicz przygotowuje ją jednak z dodatkiem masła, mąki oraz śmietany.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 200 g śmietany,
- mały pęczek koperku,
- 1/2 cytryny,
- sól i pieprz.
Zacznij od poszatkowania kapusty, następnie wrzuć ją do garnka, dodaj odrobinę wody, nie więcej niż trzy łyżki, i podduś na małym ogniu. Na patelni zrób zasmażkę z mąki i masła, dodaj powoli do kapusty i wymieszaj. Następnie zahartuj śmietanę i dodaj do kapusty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wyciśnij także sok z połówki cytryny. Wsyp posiekany koperek, wszystko wymieszaj.
Źródło: ewawachowicz.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »