Na ochłodę w upalne dni, dobre trawienie, ból głowy. Jak zrobić lemoniadę z lawendy?

Latem, kiedy temperatury wzrastają, warto zadbać o prawidłowe nawodnienie. Oczywiście podstawą powinno być picie wody, możesz również urozmaicić swój codzienny jadłospis w lemoniady. Nie tylko świetnie smakują, ale i mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dziś przyjrzymy się bliżej lemoniadzie z lawendy, sprawdzimy jak ją zrobić oraz jaki ma wpływ na organizm.

Dlaczego warto pić lemoniadę lawendową? | Fot.123RF/CanvaPro

Spis treści:

Jeżeli uwielbiasz zapach lawendy, a swoje wakacje najchętniej spędziłbyś na południu Francji, ten napój będzie idealny dla ciebie. Nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i świetnie wygląda. Warto przygotować go na letnie imprezy w gronie przyjaciół i rodziny, goście z pewnością będą zachwyceni. Tymczasem, sprawdź, jakie właściwości ma lemoniada z lawendy oraz jak ją zrobić. 

Sprawdź także: Szybko pozbędziesz się wzdęć i nudności. Jak przygotować wodę z imbirem?

Jakie właściwości ma lemoniada z lawendy?

Lemoniada lawendowa przygotowywana jest oczywiście na bazie suszonych kwiatów lawendy oraz cytryn. Lawenda znana jest przede wszystkim ze swojego zapachu, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Kwiaty tej rośliny znane są ze swojego kojącego wpływu na układ nerwowy, pomagają się wyciszyć, redukują stres oraz ułatwiają zasypianie. Może być także dobrym rozwiązaniem dla osób, które borykają się z migrenowymi bólami głowy. 

Niewiele osób wie o tym, że kwiaty lawendy korzystnie wpływają na układ pokarmowy, wspierają prawidłowe trawienie. Będzie pomocna przy zaparciach oraz wzdęciach. Lawenda ma także właściwości rozkurczowe, dzięki czemu może pomóc na bóle brzucha i bóle miesiączkowe. Kwiaty lawendy mogą być także wykorzystywane do zrobienia płukanki na bolące gardło, pomoże ona zmniejszyć stan zapalny oraz złagodzi ból, będzie mieć również działanie antyseptyczne. 

Cytryna znana jest przede wszystkim z zawartości witaminy C, która świetnie wpływa na układ odpornościowy. Owoce te są również źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwnowotworowo, a także pomagają opóźnić procesy starzenia. Niewiele osób wie, że cytryny korzystnie wpływają również na trawienie. Wpływają również korzystnie na urodę, pomagają zadbać o kondycję skóry. 

Jak zrobić lemoniadę z lawendy?

Przygotowanie lemoniady z lawendą jest banalnie proste. Będziesz potrzebować: półtora litra wody niegazowanej, dwie łyżeczki suszonych kwiatów lawendy, cytrynę, limonkę oraz kostki lodu. Jeżeli lubisz słodkie napoje, możesz dodać dwie łyżeczki miodu, erytrytolu lub ksylitolu. Kilka gałązek świeżej lawendy dla ozdoby. 

Cytrynę wyparz, przekrój na pół, z jednej części wyciśnij sok, drugą pokrój w plasterki. To samo zrób z limonką. Wsyp lawendę do kubka i dolej ok. 125 ml wrzącej wody, odstaw na kwadrans. Kiedy nieco przestygnie, napój przez sitko, dodaj wybrany słodzik i dokładnie wymieszaj. Do dzbanka wlej resztę wody, dodaj lawendowy wywar, wlej sok z limonki i cytryny, dodaj plastry owoców oraz kilka gałązek lawendy dla ozdoby. 

Źródła: poradnikzdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
13
60 min
4
Dania główne Indyk z pieczarkami

Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...

Odsłon: 1416

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14