Spis treści:
- Na co pomaga bulion kolagenowy?
- Bulion kolagenowy – przepis Ewy Szabatin
- Jak przechowywać bulion kolagenowy?
Bulion kolagenowy to nic innego jak wywar przygotowywany na kościach i chrząstkach, dodaje się do niego również sporą ilość jarzyn, takich jak marchewka, seler czy pietruszka oraz przypraw, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. Taka zupa to samo zdrowie. Przepis na bulion kolagenowy udostępniła na swoim instagramowym profilu Ewa Szabatin, znana tancerka, mistrzyni Polski, która na swoim koncie na Instagramie dzieli się przepisami oraz radami dotyczącymi zdrowego stylu życia. Sprawdź, na co pomaga bulion kolagenowy oraz dlaczego warto go pić.

Na co pomaga bulion kolagenowy?
Jakie właściwości ma bulion kolagenowy? Jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, minerałów, takich jak: wapń, magnez, siarka czy potas, a także kolagenu i kwasu hialuronowego. Zawiera także cenne aminokwasy, w tym glutaminę, a także prolinę, która działa wzmacniająco na skórę oraz glicynę, o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Picie bulionu kolagenowego korzystnie wpływa na układ odpornościowy, warto pić go w okresie jesienno-zimowym, aby chronić się przed przeziębieniem i grypą. Ma także właściwości zmniejszające stany zapalne.
Ponadto picie bulionu kolagenowego wpływa korzystnie na układ pokarmowy, wspiera trawienie, zapewnia prawidłową pracę jelit, a także pomaga zapobiegać wzdęciom. Korzystnie wpływa także na pracę wątroby. Poleca się go również osobom, u których występują alergie pokarmowe. Warto podkreślić również wpływ bulionu kolagenowego na kondycję skóry, nadaje jej jędrność i elastycznosć, pomaga także wzmocnić włosy i paznokcie. Co, więcej, zawarty w nim siarczan chondroityny, pomaga zadbać o prawidłową pracę stawów, natomiast glukozamina wzmacnia chrząstkę stawową.
Bulion kolagenowy – przepis Ewy Szabatin
Do przygotowania bulionu kolagenowego, będziesz potrzebować: dwa litry wody, półtora kilograma kości i chrząstek, trzy marchewki, dwie pietruszki, spory kawałek selera, dwie cebule, pięć ziaren ziela angielskiego, dziesięć ziaren pieprzu, cztery liście laurowe, główka czosnku, sól oraz łyżka octu jabłkowego.
Zacznij od dokładnego umycia kości, następnie włóż je do garnka. Wlej zimną wodę oraz wlej ocet. Czosnek obierz, a następnie wrzuć do całości wraz z przyprawami. Gotuj na niewielkim ogniu od ośmiu do dwunastu godzin, na 30 minut przed końcem dodaj warzywa oraz wsyp sól. Na koniec odcedź warzywa i kości, odstaw bulion do wystygnięcia. Do bulionu możesz użyć do niego kurzych łapek, wieprzowych nóżek, kości wołowych za szpikiem, korpusów z kurczaka, ogonów wieprzowych lub innych chrząstek. Szklankę bulionu możesz pić codziennie.
Jak przechowywać bulion kolagenowy?
Bulion kolagenowy możesz zużyć od razu, lub przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pamiętaj, że jeżeli chcesz podgrzać jedynie porcję wywaru, przelej go do mniejszego garnka, nie podgrzewaj całości. Świetną opcją będzie również zamrożenie bulionu, wystarczy przelać go do silikonowych pojemników na lód i włożyć do zamrażalnika. Bulion kolagenowy może być również świetną bazą do innych zup, na przykład jarzynowej, krupniku, czy kapuśniaku.
Źródło: instagram.pl/ewaszabatin, fit.poradnikzdrowie.pl, zywienie.medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »
Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »