Fot. 123 RF
Warto wiedzieć, że produkty, które spożywamy mogą wywoływać zniechęcenie i apatie, a inne wręcz odwrotnie wprawiać w dobry nastrój!
Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz... Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów wpływa ich dieta bogata w różnego rodzaju makarony.
Statystyczny Włoch w ciągu roku zjada aż 28 kg makaronu. Mieszkaniec Wenezueli 13, a Tunezji 12 kg. Przeciętny Polak zaś spożywa do 10 paczek makaronu rocznie, co daje w przybliżeniu około 5 kg - to wciąż za mało, bo dobroczynne właściwości makaronu są niezliczone.
Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!
Cenne właściwości
Makaron powinien na stałe zagościć w naszym codziennym menu. Bez przeszkód mogą go jeść dzieci, osoby będące na diecie, starsze czy nawet diabetycy. Stanowi źródło łatwo przyswajalnego błonnika (potrzebnego zwłaszcza podczas odchudzania) oraz węglowodanów złożonych, których główną zaletą jest długi proces trawienia przez organizm, dzięki czemu uczucie sytości po zjedzonym posiłku pozostaje na dłużej.
Stosunkowo niski indeks glikemiczny makaronu (IG mniejszy niż 50) pozawala utrzymać we krwi stały poziom cukru, co skutkuje brakiem nagłych napadów głodu czy chęci sięgnięcia po coś słodkiego. Warto wiedzieć, że makaron z pszenicy durum ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż makaron ze zwykłej mąki. Podobnie - makaron podawany na zimno ma jeszcze mniejszy indeks glikemiczny (IG 40) niż makaron serwowany w daniach na gorąco.
Zafunduj sobie dobre samopoczucie
Organizm ludzki, bez odpowiednich składników mineralnych i witamin, nie potrafi prawidłowo funkcjonować. Codzienne obowiązki, stres, zmęczenie i nieodpowiednia dieta wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Udowodniono, że mózg bez określonej dawki glukozy nie jest wstanie prawidłowo przekazywać informacji do reszty komórek naszego ciała. W konsekwencji stajemy się ospali, rozdrażnieni i bez humoru. Powinniśmy więc wprowadzić do diety produkty bogate w węglowodany złożone i witaminy, a najlepszym ich źródłem są oczywiście makarony!
Makaron jest bogatą skarbnicą witamin z grupy B, to one w głównej mierze odpowiadają za syntezę serotoniny - neuroprzekaźnika potocznie nazywanego hormonem szczęścia, niezbędnego dla prawidłowej pracy ośrodkowego układu nerwowego oraz pokarmowego. Stały poziom serotoniny w organizmie wpływa na dobre samopoczucie, a także sen.
Dania z makaronem są bogate w cynk, dzięki jego obecności w diecie jesteśmy bardziej odporni na stres. Makaron to także nieocenione źródło magnezu, który znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, ale przede wszystkim koi zszargane nerwy, hamując wytwarzanie adrenaliny i noradrenaliny, hormonów powodujących wszystkim dobrze znane uczucie zdenerwowania.
Jeśli jesteś ospały i marudny nie sięgaj po słodkie i niezdrowe przekąski, które tylko na chwilę poprawią ci nastrój, zjedz porcję makaronu i ciesz się dobrym humorem na dłużej!
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.