Ciasta na Boże Narodzenie

Chociaż o odporność warto dbać cały rok, zimą dużo łatwiej o złapanie przeziębienia. Jeśli nie chcesz by dopadła cię choroba, zastosuj naturalne metody zwalczania infekcji. Jednym z najlepszych i wypróbowanych duetów, które warto mieć pod ręką jest miód z cynamonem. Sprawdź, dlaczego warto je łączyć oraz jakie są wartości prozdrowotne miodu i cynamonu.

Te produkty muszą znaleźć się w twojej zimowej diecie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chyba nie trzeba nikogo zapewniać, że zimowa herbata z dodatkiem miodu i cynamonu smakuje wybornie. Takie połączenie nie tylko będzie prawdziwym rarytasem dla kubków smakowych, to także sposób na uchronienie się przed katarem i kaszlem. W cynamonie i miodzie kryje się moc prozdrowotnych właściwości. Sprawdź, jak działa na organizm duet w postaci miodu i cynamonu. 

Sprawdź także: Najlepszy koktajl na wzmocnienie odporności z pyłkiem pszczelim. Oto przepis

Miód i cynamon – najlepsze połączenie 

Stosowanie połączenia miodu i cynamonu znane jest od czasów Starożytnych. Sam Hipokrates, grecki lekarz, do wina dodawał miód oraz korzenne przyprawy, tworząc napój korzystnie działający na układ immunologiczny oraz trawienie. Cynamon nie tylko pięknie pachnie, ma również właściwości bakteriobójcze, antywirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Działa także przeciwbólowo, rozgrzewająco i odkażająco, dzięki czemu świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu i grypie, w szczególności przy zakażeniu górnych dróg oddechowych. Wykazuje także właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ma działanie przeciwstarzeniowe oraz antynowotworowe. Regularne stosowanie cynamonu pomoże także obniżyć poziom cukru we krwi. Cynamon to także sposób na przyspieszenie przemiany materii, dzięki czemu wspiera proces odchudzania. Warto stosować go w przypadku problemów z układem pokarmowym, takich jak niestrawność, ma również właściwości przeciwwymiotne. Co więcej, jeżeli masz problemy z brzydkich zapachem z ust, również warto sięgnąć po cynamon, ponieważ ma działanie odświeżające oddech. 

Jakie właściwości ma miód? Podobnie jak cynamon pomaga zwalczać bakterie, dzięki czemu wspiera ochronę organizmu przed infekcjami. Uważany jest za naturalny antybiotyk, ma również właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne, dlatego poleca się go przy uporczywym kaszlu i bólu gardła. Znajduje się w nim także sporo substancji odżywczych oraz witaminy A, te z grupy B, oraz C, a także minerały:  potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, chlor, czy mangan. Stosowanie miodu polecane jest także osobom, które chcą wzmocnić układ krążenia, pozytywnie wpływając na pracę serca, dzięki zawartej w nim acetylocholinie. Pomaga także obniżyć ciśnienie krwi oraz działa przeciwmiażdżycowo. Co więcej, miód ma właściwości łagodzące, poleca się go do stosowania przy chorobie wrzodowej. Przyspiesza także gojenie się ran. 

Dlaczego warto łączyć miód z cynamonem? 

Dodatek miodu i cynamonu do herbaty lub mleka będzie genialnym sposobem na wzmocnienie oraz wsparcie odporności organizmu. Ten duet warto stosować również podczas trwania choroby, przyspieszy proces zdrowienia, zadziała przeciwzapalnie, przeciwbólowo, pomoże na chrypkę oraz kaszel. Należy jedynie pamiętać, aby nie dodawać miodu do gorącego napoju, ponieważ wysoka temperatura może pozbawić go leczniczych właściwości. Takie połączenie pomoże również zadbać o układ sercowo-naczyniowy oraz układ pokarmowy. Miód z cynamonem wspomoże również prawidłową pracę trzustki. 

Kiedy dopadnie cię ból gardła możesz przygotować domową miksturę z łyżeczki miodu oraz jednej czwartej łyżeczki cynamonu. A następnie powoli przełykać przygotowaną pastę, to świetny sposób na pozbycie się chrypki. 

Z miodu i cynamonu możesz przygotować także tybetańską miksturę długowieczności, wystarczy dodać do ok. 600 ml wody dodać dwie łyżki miodu oraz cynamon, wszystko dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia składników. Taki napój warto podzielić na porcje i popijać trzy razy dziennie. Ma mieć korzystny wpływ na kondycję skóry oraz opóźniać procesy starzenia.

Kombinacja składników możesz dodać także do wielu śniadań, taki jak musli z jogurtem, owsianka, naleśniki, czy placuszki bananowe. Sprawdzi się także w wielu deserach i ciastach, takich jak ciasteczka korzenne, czy piernik. 

Źródła: sekrety-zdrowia.org, .medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »

Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »

Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1588

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6