Dania jednogarnkowe

W sezonie jesienno-zimowym warto jeść produkty, które mają naturalne działanie zwalczające chorobotwórcze bakterie, a nawet wirusy. Zobaczcie, jakie rośliny są najlepszymi naturalnymi antybiotykami! Zaczniemy od tych mniej oczywistych…

Fot. Sonny Abesamis / flickr.com


Skorupki kurzych jaj

Zdziwieni? Dokładnie umyte, osuszone, sparzone i zmiażdżone skorupki to nie tylko dobre źródło wapnia. Naukowcy stwierdzili również, że substancje zawarte w wyrzucanych przez nas skorupkach zwalczają różne rodzaje bakterii, uszkadzając ich ściany komórkowe i zmniejszając odporność patogenów.


Melisa

Melisa większości z nas kojarzy się z herbatką, zaparzaną „na nerwy". Tymczasem jej liście nie tylko mają działanie antybakteryjne, ale też dodają świeżego, cytrynowego smaku przeróżnym potrawom. Świetnie sprawdzają się w koktajlach owocowych i deserach.


Tutaj więcej pomysłów na wykorzystanie melisy w kuchni. Kliknij!

Tutaj więcej pomysłów na wykorzystanie melisy w kuchni. Kliknij!


Rozmaryn

Rozmaryn pasuje do wielu potraw, nadając im "iglastego" aromatu. Świetnie komponuje się z mięsami, ale smakuje także na białym, pulchnym pieczywie domowym. Ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.


Dlaczego zioła z supermarketu tak szybko usychają? Sprawdź!

Chcesz wiedzieć, dlaczego zioła z supermarketu tak szybko usychają? Sprawdź!


Chrzan

Zwykły korzeń chrzanu, szczególnie świeżo starty, nie tylko odtyka nos, ale też zwalcza wiele bakterii. W Niemczech jest wręcz uznawany za wspomagający terapię infekcji układu moczowego.


5 intrygujących faktów o chrzanie. Kliknij!

5 intrygujących faktów o chrzanie. Kliknij!


Czosnek, oczywiście!

Na koniec zostawiamy czosnek, jeden z najsilniejszych antybiotyków, ale i nie tylko. Niszczy on także wirusy, pasożyty (!) i chorobotwórcze grzyby. Chcecie dowiedzieć się więcej o niesamowitych właściwościach czosnku?


Zobacz też 10 szokujących faktów o czosnku. Kliknij!

Zobacz też 10 szokujących faktów o czosnku. Kliknij!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Mine Y, Oberle C, Kassify Z. Eggshell matrix proteins as defense mechanism of avian eggs. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003; 51: 249–253; Mine Y, Ma F, Laurian S. Antimicrobial peptides released by enzymatic hydrolysis of hen egg white lysozyme. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004; 52: 1088–1094.
Poland AL, Sheldon BW. Altering the thermal resistance of foodborne bacterial pathogens with an eggshell membrane waste by-product. Journal of Food Protection, 2001; 64: 386–492.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Alina Mścisz „Poszukiwanie wyciągów roślinnych o wysokiej aktywności antybiotycznej" [w:] „Postępy Fitoterapii" 1/2009.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1