Fot. Sonny Abesamis / flickr.com
Skorupki kurzych jaj
Zdziwieni? Dokładnie umyte, osuszone, sparzone i zmiażdżone skorupki to nie tylko dobre źródło wapnia. Naukowcy stwierdzili również, że substancje zawarte w wyrzucanych przez nas skorupkach zwalczają różne rodzaje bakterii, uszkadzając ich ściany komórkowe i zmniejszając odporność patogenów.
Melisa
Melisa większości z nas kojarzy się z herbatką, zaparzaną „na nerwy". Tymczasem jej liście nie tylko mają działanie antybakteryjne, ale też dodają świeżego, cytrynowego smaku przeróżnym potrawom. Świetnie sprawdzają się w koktajlach owocowych i deserach.
Tutaj więcej pomysłów na wykorzystanie melisy w kuchni. Kliknij!
Rozmaryn
Rozmaryn pasuje do wielu potraw, nadając im "iglastego" aromatu. Świetnie komponuje się z mięsami, ale smakuje także na białym, pulchnym pieczywie domowym. Ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.
Dlaczego zioła z supermarketu tak szybko usychają? Sprawdź!
Chrzan
Zwykły korzeń chrzanu, szczególnie świeżo starty, nie tylko odtyka nos, ale też zwalcza wiele bakterii. W Niemczech jest wręcz uznawany za wspomagający terapię infekcji układu moczowego.
5 intrygujących faktów o chrzanie. Kliknij!
Czosnek, oczywiście!
Na koniec zostawiamy czosnek, jeden z najsilniejszych antybiotyków, ale i nie tylko. Niszczy on także wirusy, pasożyty (!) i chorobotwórcze grzyby. Chcecie dowiedzieć się więcej o niesamowitych właściwościach czosnku?
Zobacz też 10 szokujących faktów o czosnku. Kliknij!
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła:
Mine Y, Oberle C, Kassify Z. Eggshell matrix proteins as defense mechanism of avian eggs. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003; 51: 249–253; Mine Y, Ma F, Laurian S. Antimicrobial peptides released by enzymatic hydrolysis of hen egg white lysozyme. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004; 52: 1088–1094.
Poland AL, Sheldon BW. Altering the thermal resistance of foodborne bacterial pathogens with an eggshell membrane waste by-product. Journal of Food Protection, 2001; 64: 386–492.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Alina Mścisz „Poszukiwanie wyciągów roślinnych o wysokiej aktywności antybiotycznej" [w:] „Postępy Fitoterapii" 1/2009.