Spis treści:
Infekcje i przeziębienia najbardziej zagrażają nam właśnie jesienią i zimą. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, powinniśmy już teraz zadbać o naturalne wzmocnienie odporności. Gwarancją sukcesu jest włączenie na stałe do swojej diety odpowiednich składników i regularne ich spożywanie. Dziś przypominamy niektóre z nich.
Sprawdź także: Polskie oliwki - zrób je na zimę, ominą cię wirusy i przeziębienia
1. Geranium
Geranium, nazywane też czasem „anginką", jest rośliną, którą niegdyś dosyć powszechnie uprawiano w domach. Dzisiaj spotykamy ją znacznie rzadziej, jednak osoby znające jej właściwości z pewnością znajdą dla niej miejsce na swoim parapecie. Olejki eteryczne, zawarte w jej liściach, zwalczają stany zapalne oraz mają działanie przeciwwirusowe i antyseptyczne. Pomagają również walczyć z bezsennością. Liście geranium możesz również wykorzystać do nacierania bolących miejsc. Z liści i łodyg możesz przygotować nalewkę, która idealnie sprawdzi się zarówno do picia, jak i nacierania skóry.
2. Cebula
Prawdopodobnie wielu z nas pamięta z dzieciństwa syrop cebulowy serwowany nam w czasie przeziębień przez rodziców. Być może nie jest to najsmaczniejsza mikstura, jednak jej skuteczność jest zadziwiająca. Ma bardzo silne działanie grzybobójcze i przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie leczy kaszel i inne, uciążliwe objawy przeziębienia. Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera allicynę. Ponadto znajdziesz w niej również witaminy A, B, C i K oraz wiele pierwiastków odżywczych, takich jak siarka, magnez, fosfor oraz wapń.
3. Czosnek
Właściwości lecznicze i odkażające czosnku były doskonale znane już naszym babciom, które specjalizowały się w domowej produkcji wszelkiego rodzaju nalewek, maści i syropów na bazie czosnku. Czyżby wiedziały, że swoje właściwości czosnek zawdzięcza substancji o tajemniczej nazwie allicyna-fitoncyd?
Czosnek jest podstawą kuchni włoskiej, a Marco Ghia - szef Akademii Kulinarnej Whirlpool - nie wyobraża sobie gotowania bez tego kluczowego składnika: „Aromat czosnku na stałe gości w mojej kuchni i nie szczędzę go również na prowadzonych przeze mnie warsztatach kulinarnych. Wspaniale podkreśla smak potraw i jest filarem najzdrowszej na świecie diety śródziemnomorskiej".
Roślina ta wspomaga odporność i niszczy drobnoustroje. Prócz właściwości zwalczających przeziębienie, czosnek jest niezbędny w profilaktyce miażdżycowej, a tym samym chroni przed udarem i zawałem. Poprawia też elastyczność naczyń krwionośnych.
Zobacz: Moc witaminy C w koktajlu
4. Imbir
Gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki grypy, sięgnij po napar z imbiru, syrop lub herbatę z jego dodatkiem. Przyprawa ta doskonale stymuluje nasz układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Preparaty z dodatkiem imbiru możesz wykorzystywać również w celach profilaktycznych. Włączając go do diety, możesz być pewien, że twój organizm będzie mniej podatny na różnego rodzaju infekcje. Dzięki odkażającym właściwościom imbiru z łatwością pozbędziesz się także stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Ponadto udowodniono, że imbir łagodzi uciążliwe bóle głowy, poprawia koncentrację oraz ułatwia trawienie.
5. Szałwia
Niepozorna szałwia zalicza się do grona najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Roślina ta ma silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego jest szczególnie pomocna w trakcie leczenia infekcji dróg oddechowych. Liście szałwii zawierają garbniki, których działanie polega na ściąganiu i zmniejszaniu przepuszczalności naczyń krwionośnych. Szałwię warto dodawać do potraw, a także przygotowywać z niej syropy i lecznicze herbatki.
6. Kiszonki, owoce i warzywa
W procesie kiszenia, czyli fermentacji mlekowej, biorą udział bakterie, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz mikroflorę jelitową. Dlatego mówi się, że kiszonki są naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność organizmu. Kiszonki oraz przygotowany z nich sok warto spożywać w okresie jesienno-zimowym. Z kolei surowe warzywa i owoce zawierają dużo cennych mikroelementów. Np. papryka, brokuły czy kapusta są bogate w witaminę C, co dodatkowo wspiera układ immunologiczny.
7. Zdrowe ryby
Szczególnie tłuste ryby morskie, zawierające cynk i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują właściwości przeciwzapalne i skutecznie chronią przed infekcjami, wzmacniając reakcję immunologiczną organizmu. Warto sięgać np. po śledzie czy makrele, które dodatkowo są cennym źródłem witaminy D.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Zobacz także:
Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »
Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »