Spis treści:
- Czyściec bulwiasty (karczoch chiński)
- Chiński karczoch - skarbnica białka
- Jak jeść czyściec bulwiasty?
- Czyściec bulwiasty lepszy od polskiego ziemniaka
Na pierwszy rzut oka przypomina mało apetyczne, tłuste gąsienice. Tymczasem to pyszne azjatyckie warzywo, które jest prawdziwą skarbnicą białka. Choć czyściec bulwiasty nie jest zbyt popularny w Polsce, to dla miłośników kuchni azjatyckiej będzie to wspaniały przysmak. Dowiedz się, dlaczego roślina może być lepsza nawet od polskiego ziemniaka.
Czyściec bulwiasty (karczoch chiński)
Czyściec bulwiasty to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, który naturalnie występuje w Azji. Już w starożytnych Chinach uważano go za znak szczęścia, a do dziś nazywa się go „czystą rosą” lub karczochem chińskim. Do dziś roślinę określa się też japońskim słowem „chorogi”, które oznacza „długowieczność” - wszystko z powodu jej właściwości.
Czyściec rośnie na wysokość ok. 40-50 centymetrów i rzadko kwitnie. Cały skarb kryje się pod ziemią - roślina posiada system korzeniowy, zakończony bulwiastymi zgrubieniami. To właśnie one są jadalną częścią chińskiego karczocha i mają delikatny, lekko orzechowy smak. W Azji hoduje się go jak warzywo. Jego zastosowanie można przyrównać do użycia ziemniaka w polskiej kuchni. Nic dziwnego, że to podstawa lub dodatek wielu dań. Przed gotowaniem wymaga dokładnego oczyszczenia.
Chiński karczoch - skarbnica białka
„Czysta rosa” nie bez przyczyny określana jest mianem rośliny długowieczności. W 100 gramach czyśćca bulwiastego kryje się 80 kalorii. Składa się głównie z węglowodanów i roślinnego białka.
W naturalnej medycynie chińskiej karczoch służy do łagodzenia objawów przeziębienia. Ze względu na obecność antyoksydantów, wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwdrobnoustrojowe i usuwa szkodliwe substancje z organizmu. Co więcej, poprawia pracę układu odpornościowego i wzmacnia reakcję systemu immunologicznego w przypadku infekcji. W Europie, gdzie uprawia się go od ok. XIX wieku, stosowany jest podobnie jak czyściec lekarski - do leczenia zgagi, biegunki, objawów alergii, bólów głowy, żylaków i stanów zapalanych.
Czyściec bulwiasty znany jest jednak przede wszystkim jako skarbnica białka roślinnego. To świetne źródło tego składnika odżywczego dla wszystkich wegan i wegetarian, którzy chcą zróżnicowanej diety, bez dużych ilości tłuszczu.
Jak jeść czyściec bulwiasty?
Czyściec bulwiasty to warzywo, które świetnie urozmaici jadłospis. Gdzie kupić chińskiego karczocha? W polskich supermarketach niestety trudno go dostać. Od czasu do czasu pojawia się jednak na półkach w sezonie jesienno-zimowym. Na pewno znajdziesz go też w restauracjach z chińską kuchnią lub kupisz w sklepach internetowych.
Jak jeść czyściec bulwiasty? W kuchni azjatyckiej zjada się go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Przed podaniem należy go jednak dokładnie oczyścić, co nie jest takim prostym zadaniem. Sprzedawany po oczyszczeniu jest dużo droższy, właśnie ze względu na wysiłek włożony w uciążliwy proces.
Jak czyścić karczocha chińskiego? Najpierw trzeba umyć bulwy w wodzie, odsączyć, a przy pomocy noża usunąć końcówki. Następnie trzeba ułożyć je na ręczniku papierowym lub ściereczce kuchennej i obficie posypać gruboziarnistą solą. Potem wystarczy pocierać warzywem, aby zrobić mu „peeling” i całkowicie usunąć cienką skórkę. Po tej czynności konieczne jest jeszcze opłukanie czyśćca wodą.
Czyściec bulwiasty lepszy od polskiego ziemniaka
Jak wykorzystać czyściec bulwiasty? Zastosowanie w kuchni tego azjatyckiego „ziemniaka” jest dość uniwersalne. Będzie świetnie smakował po prostu ugotowany w wodzie lub na parze. Podduszenie na maśle tylko podkręci jego smak. Świetnie sprawdzi się też do wegetariańskich i wegańskich dań. Połącz go z pieczonymi batatami, jarmużem i pestkami.
Jak jeść czyściec bulwiasty? Po ugotowaniu warto polać go sosem lub śmietaną i podać w towarzystwie mięsa czy ryby. Możesz na przykład ugotować je przez trzy minuty w wodzie, a następnie przez ok. 10 minut podsmażać na rozgrzanej oliwie. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z poszatkowaną natką pietruszki i dodaj do podsmażonego karczocha chińskiego. Wymieszaj i zaserwuj jako dodatek do mięsa lub ryby.
Źródło: Smaker.pl, ekologia.pl, bezogrodek.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »
Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »
Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »