Nieoczekiwany efekt uboczny jedzenia warzyw

Czy jedzenie warzyw i owoców ma wpływ na ludzką psychikę? Okazuje się, że tak!

Fot. 123RF/Picsel

Nowozelandzcy naukowcy zbliżyli się do poznania związku między tym co jemy, a naszym samopoczuciem. Z badań, w których wzięło udział ponad 400 studentów i studentek, wynika, że jeśli spożywamy w ciągu dnia więcej warzyw i owoców, to czujemy się lepiej - odczuwamy więcej pozytywnych emocji, jesteśmy bardziej kreatywni, a także zaangażowani w to, co robimy, mamy silniejsze poczucie celowości - niż kiedy jemy ich mniej.

405 studentów i studentek przez 13 dni spisywało w internetowym dzienniku, ile zjadło porcji warzyw, owoców, słodyczy i chipsów. Badani określali także, w jakim stopniu (w skali od 1 do 7) zgadzają się ze stwierdzeniami dotyczącymi ich samopoczucia i zaangażowania - np. "Dzisiaj zajmowałam się codziennymi obowiązkami z zainteresowaniem i zaangażowaniem".

Pobierz aplikację smaker

Osoby, które jadły więcej warzyw i owoców, były generalnie bardziej zadowolone z życia, kreatywne i zaangażowane. Co ciekawe, zjedzenie większej ilości roślin danego dnia łączyło się z pozytywnym wynikiem tylko tego dnia. Już nazajutrz nie było tego efektu. Naukowcy podejrzewają, że może mieć to związek z korzystnymi dla zdrowia składnikami odżywczymi, takimi jak antyoksydanty, które zmniejszają stany zapalne toczące się w organizmie. Nie zapominajmy też, że witamina C, obecna w warzywach i owocach, wspomaga produkcję dopaminy - hormonu szczęścia - w organizmie.

Nie wiadomo jednak jeszcze, jaki dokładnie jest związek między dietą a samopoczuciem - czy osoby zadowolone z życia jedzą więcej warzyw i owoców, czy odwrotnie - to składniki zawarte w roślinach w jakiś sposób korzystnie wpływają na to, jak się czujemy.

Do tej pory badano głównie związek diety z samopoczuciem w podstawowym rozumieniu - albo czujemy się dobrze, albo źle. Tymczasem w tym eksperymencie zwrócono uwagę na samopoczucie w szerszym rozumieniu - jako poczucie sensu i celowości życia, zaangażowanie w codzienne czynności, kreatywność.

Jest jeszcze za wcześnie, by stwierdzić, że jedzenie sałaty wywoła w nas zadowolenie z życia. Na pewno jednak nam w tym nie przeszkodzi.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34526

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 621

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 176

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7