Dania jednogarnkowe

Niektórzy hodują ją w ogródku, inni zbierają w lesie lub na polanach. Wszystko po to, by zrobić ocet z jasnoty purpurowej. Napój z pospolitego ziela wpływa na zdrowie układu trawiennego, nerwowego i krążenia. Dowiedz się, na co dokładnie pomaga i kiedy zbierać jasnotę purpurową.

Jak zrobić ocet z jasnoty purpurowej? | Zdjęcie ilustracyjne - fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jasnota purpurowa to pospolite ziele na zdrowie, m.in. układu trawiennego i nerwowego. Występuje w Europie, Afryce i Azji - najczęściej w lasach, na nieużytkach, ale też w przydomowych ogrodach. Wyrasta do 25 centymetrów wysokości, ma sercowate, postrzępione liście i drobne, fioletowe kwiaty. Roślina kwitnie od marca do października. Dowiedz się, kiedy zbierać jasnotę purpurową, jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni.

Sprawdź także: Wypij wieczorem. Szybko zaśniesz, a rano będziesz wypoczęty

Jasnota purpurowa - pospolite ziele na zdrowie

Jakie są właściwości jasnoty purpurowej? Ziele kryje w składzie witaminę C i inne substancje o działaniu antyoksydacyjnym, a więc również przeciwstarzeniowym i antynowotworowym. Zawiera żelazo, które wpływa na układ krwionośny. Roślina wspiera pracę układu krążenia i reguluje ciśnienie krwi.

Jasnota purpurowa to pospolite ziele na zdrowie układu odpornościowego, zmniejszając szansę na infekcje i przyspieszając regenerację po przeziębieniu. Pomaga zwalczać bakterie, grzyby, wirusy oraz wykazuje działanie przeciwzapalne (dlatego zaleca się ją przy reumatyzmie). 

Jasnotę purpurową warto też stosować w diecie, aby zredukować zmęczenie, bolesne migreny, stres i napięcie - roślina koi układ nerwowy i wykazuje właściwości uspokajające. Co więcej, wpływa na prawidłową pracę wątroby oraz na trawienie - pobudzi wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Koi i łagodzi stany zapalne błony śluzowej układu pokarmowego. Jest też nieoceniona dla zdrowia jelit - zadba o odpowiednią florę bakteryjną i perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom i wzdęciom. 

Do tego jasnota purpurowa wykazuje właściwości rozkurczające (wesprze przy bolesnej menstruacji) i okazuje się pomocna w przypadku zmian skórnych, np. podrażnień lub tłustej cery.

Kiedy zbierać jasnotę purpurową?

Jeśli nie hodujesz jasnoty purpurowej we własnym ogrodzie, szukaj jej na dzikich polanach. Omijaj jednak roślinę, która rośnie przy drogach - wchłonie szkodliwe dla zdrowia substancje pochodzące ze spalin. Nie sięgaj też po okazy rosnące na polach uprawnych - te mogą być spryskane pestycydami.

Kiedy zbierać jasnotę purpurową? Możesz rozpocząć już wiosną - roślina kwitnie od marca, ale najlepiej zbierać ją na przełomie kwietnia i maja. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żebyś zrobił to nawet we wrześniu, bo ziele dostępne jest do października. 

Pamiętaj, aby zbierać roślinę o najwyższej jakości. Musi mieć zdrowy wygląd, czyli nie posiadać żadnych przebarwień, plamek, zagrzybienia czy narośli. 

Jasnota purpurowa - zastosowanie w kuchni

Warto wdrożyć ziele do diety, ze względu na liczne prozdrowotne właściwości. Jak wykorzystać jasnotę purpurową? Zastosowanie w kuchni tej rośliny jest naprawdę szerokie. Możesz wykorzystać ją do przygotowania naparu. Wystarczy zaopatrzyć się w dwie łyżki suszonej jasnoty purpurowej i zalać je 250 ml wrzątku. Po 15 minutach napój jest gotowy do spożycia - warto sięgać po niego do dwóch razy dziennie.

Niektórzy przyrządzają z rośliny prozdrowotną nalewkę. To nieco dłuższy proces, trwający około dwóch tygodni. Trzeba połączyć ziele z gorącym 40 proc. alkoholem, w proporcji 1:3 (na jedną porcję jasnoty przypadają trzy porcje alkoholu). Trunek powinien leżakować do 14 dni, następnie należy go przefiltrować i zamknąć w szklanych, ciemnych butelkach. Nalewkę z jasnoty purpurowej warto stosować raz dziennie, wlewając 10 ml do 100 ml wody, z dodatkiem odrobiny miodu. 

Jasnota purpurowa sprawdzi się też jako składnik sałatek czy dodatek do zup i smarowideł na kanapkę - zarówno po ugotowaniu, jak i surowo. Na talerzu można ją łączyć np. z mniszkiem lekarskim, pokrzywą czy czosnkiem niedźwiedzim. Jednym z popularniejszych zastosowań w kuchni jasnoty purpurowej jest jeszcze ocet, który wykazuje bardzo korzystne działanie na ludzki organizm.

Jak zrobić ocet z jasnoty purpurowej?

Przepis na ocet z jasnoty purpurowej nie jest bardzo skomplikowany. Aby przygotować prozdrowotny napój, na początku trzeba zaopatrzyć się w ośmiolitrowy, czysty słój. Należy wypełnić go do 3/4 umytym i pokrojonym na mniejsze fragmenty zielem. Następnie warto włożyć do naczynia tzw. matkę octową, która przyspieszy cały proces tworzenia octu.

W kolejnym etapie należy ugotować ok. 4 litrów wody z cukrem (w proporcji ok. 4 łyżki na każdy użyty litr wody), aż kryształ całkowicie się rozpuści. Taką zalewą pokrywamy roślinę w słoju i naczynie przykrywamy płócienną szmatką kuchenną, obwiązując ją gumką recepturką lub tasiemką wokół szyjki. Teraz trzeba jeszcze codziennie mieszać ocet z jasnoty purpurowej. Po tygodniu lub dwóch warto spróbować, czy ocet nie jest już gotowy. Należy go przechowywać w szklanych butelkach, w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

Ocet z jasnoty purpurowej

 Ocet z jasnoty purpurowej Zobacz przepis

Ocet z jasnoty purpurowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na co pomaga ocet z jasnoty purpurowej?

Jak stosować tak przygotowany ocet z jasnoty purpurowej? Na co pomaga i kto powinien w szczególności korzystać z jego dobrodziejstwa? Wystarczy wlać łyżkę octu do szklanki wody i wypić przed posiłkiem. Napój sprawdzi się zwłaszcza przy jedzeniu ciężkostrawnych lub obfitych posiłków. W takiej porcji zwiększy wydzielanie kwasu żołądkowego, a w konsekwencji - poprawi trawienie i rozrusza jelita do lepszej pracy.

Źródło: Smaker.pl, YouTube @perma-kultura, sklep.femi.pl, poradnikzdrowie.pl

Autor: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdrowy i pyszny dodatek do obiadu. Ma zaledwie 18 kcal i zrobisz go w 4 minuty »

Po praniu nie będziesz musiała prasować firanek. Wystarczy łyżka kosmetyku do pielęgnacji »

Łatwy trening na plecy dla każdego. Rozluźnia mięśnie, likwiduje ból i garb »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 12466

30 min
24
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 46

15 min
4
Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 1305

60 min
1
Dania główne Pasztet wiejski

Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...

Odsłon: 4856

30 min
5
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 64

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10