Spis treści:
- Ocet ryżowy - skład
- Wartości odżywcze octu ryżowego
- Właściwości prozdrowotne octu ryżowego
- Jak spożywać ocet ryżowy?
- Ocet ryżowy - przeciwwskazania
- Jak zrobić ocet ryżowy?
Skąd pochodzi ocet ryżowy? Jaka jest jego historia i dlaczego warto zastanowić się nad jego wprowadzeniem nie tylko do swojej kuchni, ale również podręcznej apteczki? Poznaj zastosowanie octu ryżowego w kuchni i jego właściwości prozdrowotne.
Sprawdź także: Lekarz zaleca pić zamiast kawy. Potężna dawka zdrowej energii gwarantowana
Skąd pochodzi ocet ryżowy?
Historia octu ryżowego rozpoczyna się w Chinach i Japonii, gdzie ryż stanowi jeden z podstawowych produktów spożywczych. Pierwszy raz dostrzeżono jego właściwości i możliwości zastosowania już kilka tysięcy lat temu. Mając go pod dostatkiem, zaobserwowano, że w procesie jego fermentacji powstaje ocet, który jednak ze względu na kraj pochodzenia, różni się swoimi właściwościami i finalnym charakterem.
Może w smaku być bardziej kwaskowaty i cierpki lub delikatny i łagodny. Niemniej, właśnie w tych dwóch azjatyckich krajach ocet cieszy się niegasnącą popularnością, a jego zalety i właściwości prozdrowotne dostrzegają już nie tylko mieszkańcy Chin i Japonii, ale także wielu miłośników tamtejszej kulinarnej kultury w Europie.
Ocet ryżowy - skład
Jeśli zainteresował cię temat omawianego produktu spożywczego, z pewnością chciałbyś wiedzieć, skąd tak właściwie bierze się ocet ryżowy. Skład to przede wszystkim woda z alkoholem, jednak detale odgrywają tutaj kluczową rolę i o właśnie dzięki nim można stwierdzić, że ten produkt jest finalnie octem ryżowym.
Do jego przygotowania potrzebny jest zatem ryż, woda, czyli mieszanka, która następnie podlega fermentacji, czego skutkiem jest wytworzenie się alkoholu w tak przyrządzonym płynie. To podstawa, której finalny smak i kolor będzie jednak zależeć od dodatkowych składników, jak cukier, drożdże, czy rodzynki. Zdarza się również, że w sprzedaży nie brakuje octu o wyrazistym smaku chili, ryby, czy tego wzmocnionego sosem sojowym.
Zobacz: Pstrąg z ziołami i salsą verde
Wartości odżywcze octu ryżowego
Jakie są wartości odżywcze octu ryżowego? W produkcie tym znajduje się między innymi kwas octowy, jabłkowy, cytrynowy o właściwościach prozdrowotnych. To również produkt spożywczy, który zawiera cenne dla organizmu i zdrowia polifenole, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Ponadto znajdują się w nim śladowe ilości węglowodanów, białka i soli.
Właściwości prozdrowotne octu ryżowego
Jedną z podstawowych kwestii, jakie należy poruszyć przy omawianiu właściwości octu ryżowego, jest zwiększenie równowagi między zasadowością a kwasowością w organizmie. Biorąc pod uwagę współczesne nawyki żywieniowe, wiele osób ma tendencję do spożywania potraw powodujących spore zakwaszenie organizmu, co przyczynia się nie tylko do podwyższonego cholesterolu we krwi, ale i w konsekwencji wielu innych chorób układu krążenia.
Jakie jeszcze są właściwości prozdrowotne octu ryżowego? Kolejny aspekt zdrowotny to wsparcie metabolizmu, na który wpływ ma systematyczne zażywanie kwasu ryżowego jako elementu zdrowej diety. Ocet ryżowy jest ponadto niezastąpionym remedium na problemy układu krążenia. Poprawia on kondycję mięśnia sercowego, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, dzięki czemu znacznie spada ryzyko zachorowania na miażdżycę i powstawanie zatorów żylnych. Z tego powodu, że korzystanie z octu ryżowego jest pomocne także przy obniżaniu poziomu cukru we krwi, produkt ten dedykowany jest cukrzykom.
Na wprowadzenie octu ryżowego do jadłospisu decydują się również osoby chorujące na osteoporozę bądź te, u których występują predyspozycje do tej choroby w przyszłości. Umożliwia on bowiem lepsze wchłanianie wapnia. To także świetny sposób na zakwasy, po który sięgają nie tylko zawodowi sportowcy, ale również amatorzy, szczególnie po pierwszych treningach.
Ocet ryżowy stosują również osoby o słabej odporności, ponieważ produkt ten posiada antyutleniacze umożliwiające przeciwdziałanie dalszemu rozwojowi wolnych rodników, które są także powodem przyspieszonych procesów starzenia.
Wspomniany ocet jest często spotykany w kosmetyce, gdzie służy jako składnik toników mających na celu usuwanie nadmiaru sebum i tym samym przeciwdziałanie błyszczeniu się cery. Może także chronić skórę przed ewentualnymi stanami zapalnymi, które często powodowane są przez zatkane pory, bakterie i zanieczyszczenia.
Jak spożywać ocet ryżowy?
Jak już wiadomo, omawiany produkt spożywczy nie tylko nadaje przygotowywanym z jego udziałem daniom ciekawego smaku, ale również pozytywnie wpływa na zdrowie. To znaczy, że możesz zastanowić się nad jego wprowadzeniem do swojej diety. Dowiedz się zatem, jak spożywać ocet ryżowy!
Najczęściej stosuje się go w formie przyprawy. Może być dodatkiem do wielu dań, podkreślając tym samym ich finalny smak, ale również aromat. Często gości na stołach miłośników chińszczyzny i kuchni japońskiej w towarzystwie potraw z udziałem ryżu jak np. sushi. Bardzo dobrze komponuje się także z warzywami, dlatego dodaje się go do sałatek, zup, sosów i marynat. Ze względu na swoje właściwości zmiękczające, stosowany jest w marynowaniu ryb i owoców morza - sprawia, że ości nie są tak twarde, szczególnie te drobne i niewielkie, które trudno wyjąć, a mogą wpływać na wrażenia smakowe i teksturę samej ryby.
Co więcej, ocet ryżowy można łączyć razem z sosem sojowym, imbirem i olejem sezamowym, czyli innymi dodatkami do dań kuchni azjatyckiej.
Ocet ryżowy - przeciwwskazania
Kiedy należy zrezygnować z produktu, jakim jest ocet ryżowy? Przeciwwskazania to głównie nietolerancje pokarmowe. Jeżeli cierpisz na wrzody żołądka, czy często miewasz zgagę, może okazać się, że produkt ten nie jest stworzony dla ciebie. Istnieje prawdopodobieństwo, że będzie dodatkowo wzmagał objawy dwóch wyżej wymienionych dolegliwości zdrowotnych.
Jak zrobić ocet ryżowy?
Szukasz przepisu na to, jak zrobić ocet ryżowy? To proces dość skomplikowany, który opiera się na wykonaniu mieszanki z wody i ryżu, i pozostawieniu jej do fermentacji. Z czasem ciecz zacznie zmieniać się w alkohol, do którego dodaje się bakterie kwasu octowego. Zachodzi drugi etap fermentacji, który po wielomiesięcznym leżakowaniu poddaje się pasteryzacji.
Ocet ryżowy - zastosowanie w kuchni
Chcesz wiedzieć, jak wykorzystać ocet ryżowy? Zastosowanie w kuchni tego składnika może mieć charakter alternatywy dla soli i pieprzu. Najlepsze walory smakowe uzyska się jednak, stosując ocet biały w marynatach i daniach słodko-kwaśnych, ocet czarny w potrawach, w których ceni się subtelną nutę kwasowości, czy ocet czerwony, który najlepiej komponuje się z owocami morza i makaronami.
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »