Oczywiste i nieoczywiste dania świąteczne. 6 przepisów, które musisz mieć na stole

Święta tuż za pasem, więc nie zaszkodzi już teraz zaplanować dania, które pojawią się na waszym świątecznym stole. O ile tradycja nakazuje, aby w wigilię spożywać potrawy bezmięsne (oprócz ryb), tak w pozostałe dni świąt możemy nieco zaszaleć. Pokażemy Wam kilka przepisów na oczywiste dania w może nieco nieoczywistej formie. Zapraszamy do lektury!

Źródło: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/rodzina-swietuje-swiateczna-kolacje-5775053/

Jaką zupę przyrządzić na Święta?

Oczywistym wyborem jest czerwony barszcz z uszkami. Tradycyjna zupa, bez której nie wyobrażamy sobie Świąt. Warto jednak spróbować czegoś nowego. Czym zastąpić zdecydowanego faworyta do wypełnienia naszej świątecznej wazy?

Wigilijna zupa grzybowa

Święta Bożego Narodzenia grzybami stoją, dlatego warto wykorzystać ten pyszny i pożywny składnik do przygotowania zupy grzybowej. Na pewno jest nieco bardziej czasochłonna, niż barszczyk, ale zdecydowanie warto pomyśleć o takiej alternatywie. Do przygotowania jej potrzebujemy:

  • 40g suszonych grzybów, np. borowiki i podgrzybki
  • mała cebula
  • mała marchewka
  • 5 szklanek wody
  • 50 ml śmietanki kremówki 30% - około 3 łyżki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy i zioła: 2 ziarna ziela angielskiego; 1 listek laurowy; 1 płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Grzybki zalej 500ml zimnej wody i odstaw na kilka godzin. Rozgrzej niedużą patelnię i podsmaż na maśle klarowanym pokrojoną cebulę, po zeszkleniu - dodaj odcedzone grzybki (wody nie wylewaj), smaż 10 minut. Do garnka wlej 3 szklanki wody, pokrojoną w talarki marchew oraz jeden listek laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego, gotuj pod przykryciem. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj zawartość patelni. Wlej szklankę ciemnej wody z moczenia grzybów. Dołóż też jeden obrany ząbek czosnku i wsyp płaską łyżeczkę soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Od wrzenia gotuj 25 minut, a następnie zabiel śmietaną i mąką.

Jakie danie główne przygotować na Święta?

Karp jest królem naszego stołu, warto jednak przygotować inne propozycje dania głównego, np. na koleje dni świąteczne. Co przygotować?

Gołąbki z kaszą i grzybami

Propozycja bezmięsna, do której możemy przygotować sos z naszej zupy grzybowej. Aby przygotować gołąbki będziemy potrzebować:

  • 1 większa główka białej kapusty
  • 400g kaszy gryczanej
  • 60g suszonych grzybów, np. borowików lub podgrzybków
  • 300g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, koperek
  • 500ml bulionu warzywnego

Gotujemy kapustę w osolonej wodzie. Następnie ściągamy liście, odcinając twardą część. Wierzchnie zostawiamy do wyłożenia garnka. Równolegle gotujemy kaszę. Grzyby namaczamy w wodzie, a cebulkę i czosnek podsmażamy. Dodajemy do nich namoczone grzyby i chwilę smażymy. Całość mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiając do smaku natką pietruszki, solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem. Faszerujemy liście, dokładnie zawijając. Wlewamy bulion warzywny do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 60-70 minut w temp. 180 stopni. 

Karp smażony w maśle

W naszym zestawieniu nie może zabraknąć karpia. Fani tradycji nie wyobrażają sobie Świąt bez tej ryby. Z przepisem na karpia z patelni, smażonego na maśle zapoznacie się tu -> https://akademiasmaku.pl/przepis/karp-smazony-w-masle-na-patelni,4664

Smażony dzwonek ryby na białym talerzu, z sałatą, pomidorkami i cytryną.

Źródło: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/danie-z-salatki-rybnej-262959/

Ryba po grecku

Jest to potrawa, na którą składają się kawałki filetu z dorsza lub karpia, w towarzystwie warzyw.

Składniki:

  • 800g filetu z dorsza lub karpia
  • przyprawa do ryb (szczypta)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 większa cebula
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 2 szczypty soli
  • kilka ziaren angielskich
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3/4 szklanki wody

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w krążki, cebulę drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, miód, szczyptę soli oraz pieprzu. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem. Przyprawiamy rybę i obtaczamy w mące. Podsmażamy na złoto z obu stron.  Do naczynia żaroodpornego nakładamy podsmażoną rybę, a na jej wierzchu układamy warzywa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. 

Pieczona pierś z indyka

Jak już wspominaliśmy, świąteczne dania przeważnie są bezmięsne. Jednak warto przygotować również mięsną opcję dania głównego na pozostałe dni Świąt. Ciekawym i smacznym daniem jest pieczona pierś indyka. Dokładny przepis znajdziecie w Akademii Smaku ->  https://akademiasmaku.pl/przepis/pieczona-piers-z-indyka,4563

Osoba kroi upieczoną pierś z indyka na białym talerzu.

https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/osoba-posiadajaca-srebrny-widelec-i-noz-na-bialym-talerzu-ceramicznym-5848019/

Jaki deser przygotować na Wigilię?

Nie wyobrażamy sobie Świąt bez słodkości na stole. Jaki tradycyjny deser świąteczny warto przygotować?

Makowiec

Makowiec drożdżowy to wypiek, który najczęściej jemy tylko w Święta – dlatego właśnie smakuje tak świetnie i niepowtarzalnie. Jak przygotować ten wypiek?

Rozczyn:

  • 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50ml ciepłego mleka

Ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 50ml mleka
  • 70g cukru pudru
  • rozczyn drożdżowy
  • 1 roztrzepane jajko (przed pieczeniem)

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 800g masy makowej
  • skórka pomarańczowa do dekoracji po lukrowaniu

Składniki na rozczyn łączymy w osobnej misce i zostawiamy na 5 min do lekkiego wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki na ciasto, mieszamy do połączeniu składników. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na 2 części i obie wałkujemy na kształt prostokąta. Na środek rozkładamy masę makową, nie dochodząc do boków. Zawijamy i łączenie układamy na spód. Smarujemy z zewnątrz roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w dwóch keksówkach - 180 stopni przez ok. 30 minut. Po ostygnięciu makowca smarujemy go lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Teraz już wiesz, co powinno znaleźć się na świątecznym stole. Smacznego!

Zobacz również nowe przepisy na Święta Bożego Narodzenia od Akademii Smaku.

Artykuł sponsorowany

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 129

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 403

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0