Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Ogórki kiszone są popularnym dodatkiem do sałatek czy dań mięsnych. Możemy sięgać po nie regularnie, ponieważ pozytywnie wpływają na jelita i odporność organizmu. Jednak co powinniśmy zrobić, gdy ogórki kiszone gazują po otwarciu, a zalewa jest mętna? Czy jest to znak, że przetwory są zepsute?

Dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują? To zupełnie naturalne zjawisko | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują?

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z przygotowywaniem domowych przetworów, niejednokrotnie zastanawiają się, dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują. Chociaż dla początkujących kucharzy może być to zaskakujące, trzeba wiedzieć, że ulatniające się do góry bąbelki są całkowicie naturalnym zjawiskiem.

Gazowanie ogórków kiszonych wynika z faktu, iż powstają one w wyniku procesu fermentacji, który zachodzi podczas ich przygotowywania. Po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi bakterie fermentujące wciąż przekształcają cukry w kwas mlekowy i gazy, takie jak dwutlenek węgla, który stopniowo ulatnia się z warzyw.

Dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna?

Polacy niepokoją się również tym, dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna. Przecież pamiętamy, że podczas zalewania warzyw, była świeża i przejrzysta. Prawda jest jednak taka, że zmiana koloru i konsystencji cieczy nie jest niczym nadzwyczajnym.

Podobnie jak w przypadku gazowania, mętność wody po ogórkach kiszonych jest efektem działalności mikroorganizmów w procesie fermentacji, podczas której bakterie przeprowadzają procesy metaboliczne, stopniowo rozkładając cukry i białka.

Poza tym mętność wody po ogórkach kiszonych może być spowodowana obecnością dodawanej do przetworów soli. Przyprawa wchodzi w reakcję z występującymi w warzywach minerałami, powodując powstawanie jasnego osadu na dnie słoika.

Czy można jeść ogórki kiszone, gdy woda jest mętna?

Odpowiedź na pytanie, czy można jeść ogórki kiszone, gdy woda jest mętna, jest twierdząca. Trzeba wiedzieć, że zmiana konsystencji i zabarwienia cieczy nie stanowi w tym przypadku zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Jeżeli pomimo braku przeciwwskazań do spożycia, mętność wody i tak powoduje u nas dyskomfort, bardzo łatwo możemy pozbyć się problemu. W tym celu wystarczy jedynie przelać ogórki i wodę do sitka oraz dokładne przepłukać warzywa przed spożyciem.

Bardziej niż mętnienie wody po kiszeniu powinien zaniepokoić nas jednak fakt, iż ogórki kiszone są bardzo miękkie i nieprzyjemnie pachną. Może być to znak, że są zepsute i wówczas lepiej powstrzymać się od ich spożycia. Taka sytuacja może mieć miejsce, zwłaszcza gdy przed umieszczeniem warzyw w słoiku nie zadbaliśmy o ich dokładne oczyszczenie, nie sprawdziliśmy szczelności naczyń i zakrętek. Wówczas, lepiej powstrzymać się od ich spożycia.

Zobacz także: 

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiety kowalowej

Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...

Odsłon: 4223

30 min
8
Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34266

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 905

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4892

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1903

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113679

60 min
199