Najlepsze przepisy na cukinię

Ogórki kiszone są popularnym dodatkiem do sałatek czy dań mięsnych. Możemy sięgać po nie regularnie, ponieważ pozytywnie wpływają na jelita i odporność organizmu. Jednak co powinniśmy zrobić, gdy ogórki kiszone gazują po otwarciu, a zalewa jest mętna? Czy jest to znak, że przetwory są zepsute?

Dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują? To zupełnie naturalne zjawisko | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują?

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z przygotowywaniem domowych przetworów, niejednokrotnie zastanawiają się, dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują. Chociaż dla początkujących kucharzy może być to zaskakujące, trzeba wiedzieć, że ulatniające się do góry bąbelki są całkowicie naturalnym zjawiskiem.

Gazowanie ogórków kiszonych wynika z faktu, iż powstają one w wyniku procesu fermentacji, który zachodzi podczas ich przygotowywania. Po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi bakterie fermentujące wciąż przekształcają cukry w kwas mlekowy i gazy, takie jak dwutlenek węgla, który stopniowo ulatnia się z warzyw.

Dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna?

Polacy niepokoją się również tym, dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna. Przecież pamiętamy, że podczas zalewania warzyw, była świeża i przejrzysta. Prawda jest jednak taka, że zmiana koloru i konsystencji cieczy nie jest niczym nadzwyczajnym.

Podobnie jak w przypadku gazowania, mętność wody po ogórkach kiszonych jest efektem działalności mikroorganizmów w procesie fermentacji, podczas której bakterie przeprowadzają procesy metaboliczne, stopniowo rozkładając cukry i białka.

Poza tym mętność wody po ogórkach kiszonych może być spowodowana obecnością dodawanej do przetworów soli. Przyprawa wchodzi w reakcję z występującymi w warzywach minerałami, powodując powstawanie jasnego osadu na dnie słoika.

Czy można jeść ogórki kiszone, gdy woda jest mętna?

Odpowiedź na pytanie, czy można jeść ogórki kiszone, gdy woda jest mętna, jest twierdząca. Trzeba wiedzieć, że zmiana konsystencji i zabarwienia cieczy nie stanowi w tym przypadku zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Jeżeli pomimo braku przeciwwskazań do spożycia, mętność wody i tak powoduje u nas dyskomfort, bardzo łatwo możemy pozbyć się problemu. W tym celu wystarczy jedynie przelać ogórki i wodę do sitka oraz dokładne przepłukać warzywa przed spożyciem.

Bardziej niż mętnienie wody po kiszeniu powinien zaniepokoić nas jednak fakt, iż ogórki kiszone są bardzo miękkie i nieprzyjemnie pachną. Może być to znak, że są zepsute i wówczas lepiej powstrzymać się od ich spożycia. Taka sytuacja może mieć miejsce, zwłaszcza gdy przed umieszczeniem warzyw w słoiku nie zadbaliśmy o ich dokładne oczyszczenie, nie sprawdziliśmy szczelności naczyń i zakrętek. Wówczas, lepiej powstrzymać się od ich spożycia.

Zobacz także: 

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta ze śliwkami i mascarpone

Tarta ze śliwkami i mascarpone to idealne połączenie maślanego, kruchego spod...

Odsłon: 4371

30 min
5
Sałatki Sałatka krabowa z koperkiem

Choć składników ma niewiele, w smaku jest ciekawa i smaczna. Poza tym łatwa i...

Odsłon: 28892

15 min
28
60 min
6
>60 min
27
Ciasta Sernik

Pyszny sernik na cieście kakaowym z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi

Odsłon: 30438

15 min
60
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

Odsłon: 6263

60 min
18