Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie.

Fot. 123Rf/Picsel

Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości.

1. Papaja

Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki.

2. Kiwi

Kolejny egzotyczny owoc, który posiada zmiękczający mięso enzym. Możesz użyć jego sok jako marynatę lub obłożyć plastrami kawałek surowego mięsa. Niech tak poleży w lodówce ok. 3 godzin.

3. Cytryna

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub jej plasterki wykorzystaj jako marynatę. Jeśli chcesz, możesz zostawić je na czas pieczenia.

4. Nabiał

Maślanka, kefir, jogurt albo zsiadłe mleko nadają się doskonale na marynatę. Te nabiałowe produkty zmiękczają mięso i ułatwiają jego dalszą obróbkę termiczną. Jogurt możesz wykorzystać jako bazę do sosu, np. tikka masala.

5. Ocet

Nie pachnie najlepiej, ale jeśli dodasz ok. 50ml do marynaty lub na 15 minut przed końcem gotowania, zrobi swoje. Mięso stanie się bardziej kruche i delikatne.

6. Alkohol

Wyjątkowo twardy kawałek mięsa nasmaruj mocnym alkoholem albo dodaj, podobnie jak ocet, ok. 50ml do potrawy na 15 minut przed końcem gotowania.

 

Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na marynaty i mięsa z grilla, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Kurczak tandoori

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Karkówka w piwnej marynacie

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kurczak w ziołowej marynacie

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Grillowana karkówka w słodko-słonej marynacie

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kaczka w pomarańczowej marynacie

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Kurczak na ostro

Fot. Cookie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Indyk w jogurtowej marynacie

Fot. Lovecozdrowe na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Ziołowo-miodowa marynata do mięs

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
>60 min
3
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

7
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5