E-book Wielkanoc

Osiem pomysłów na marynaty do mięs

Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie.

Fot. 123Rf/Picsel

Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości.

1. Papaja

Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki.

2. Kiwi

Kolejny egzotyczny owoc, który posiada zmiękczający mięso enzym. Możesz użyć jego sok jako marynatę lub obłożyć plastrami kawałek surowego mięsa. Niech tak poleży w lodówce ok. 3 godzin.

3. Cytryna

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub jej plasterki wykorzystaj jako marynatę. Jeśli chcesz, możesz zostawić je na czas pieczenia.

4. Nabiał

Maślanka, kefir, jogurt albo zsiadłe mleko nadają się doskonale na marynatę. Te nabiałowe produkty zmiękczają mięso i ułatwiają jego dalszą obróbkę termiczną. Jogurt możesz wykorzystać jako bazę do sosu, np. tikka masala.

5. Ocet

Nie pachnie najlepiej, ale jeśli dodasz ok. 50ml do marynaty lub na 15 minut przed końcem gotowania, zrobi swoje. Mięso stanie się bardziej kruche i delikatne.

6. Alkohol

Wyjątkowo twardy kawałek mięsa nasmaruj mocnym alkoholem albo dodaj, podobnie jak ocet, ok. 50ml do potrawy na 15 minut przed końcem gotowania.

 

Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na marynaty i mięsa z grilla, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Kurczak tandoori

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Karkówka w piwnej marynacie

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kurczak w ziołowej marynacie

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Grillowana karkówka w słodko-słonej marynacie

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kaczka w pomarańczowej marynacie

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Kurczak na ostro

Fot. Cookie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Indyk w jogurtowej marynacie

Fot. Lovecozdrowe na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Ziołowo-miodowa marynata do mięs

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
Przekąski Jajka z pieczarkami

Jajka z pieczarkami to moje ulubione jajka faszerowane. Przygotowuję je na św...

Odsłon: 179

30 min
5
30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Wzmacnia naczynia, dotlenia serce, odchudza. Co daje picie wody miodowej?

Woda miodowa ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa między innymi na układ pokarmowy i układ krwionośny, a do tego jest bardzo sm...

2
Informacje Co się je na Wielkanoc? Wielkanocne menu w różnych regionach Polski

Potrawy wielkanocne to jedna z tradycji świąt Wielkiej Nocy. Tego dnia na polskich stołach króluje żur biały, ciepłe kiełbasy, jajka, lukrowa babka...

0
Informacje Znamy dziesięć najlepszych burgerowni w Polsce

Polska wybrała 10 burgerowni, które dołączą do międzynarodowej listy tego typu lokali z gwarancją smaku i jakości oraz otrzymają wsparcie w ramach...

0
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb? Pominiesz jedną czynność, zakwas nie będzie dobry

W dawnych czasach chleb pieczono jedynie na zakwasie. Z czasem metoda została wyparta przez użycie drożdży piekarskich, które są obecnie bardziej p...

1