Fot. 123RF/Picsel
Jabłka to owoce na wskroś polskie, które wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki, które wywołują uszkodzenia komórek oraz zwiększają ryzyko pojawienia się raka. Ponadto, substancje zawarte w jabłkach skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają odchudzanie oraz sprawiają, że cera i paznokcie wyglądają na zdecydowanie zdrowsze.
Co charakteryzuje poszczególne odmiany jabłek?
Wybierając się na stragany targowe warto wiedzieć, jak smakują konkretne odmiany. Jabłka z zasady dzielimy na słodkie, słodko-kwaśne i kwaśne. Do tego podziału dochodzi ich twardość. I tak, wśród odmian słodkich i twardych warto zwrócić uwagę na galę, jonagold czy elise. W złotych odcieniach zieleni występuje golden delicious, a nieco bladsze, choć równie słodkie, są mutsu. Pięknie czerwonym jabłkiem jest słodka i twarda odmiana red jonaprince. Lekko twardymi i słodkimi jabłkami są z kolei szampiony i rubiny.
Jeśli mamy smak na orzeźwiające, lekko kwaśne i twarde jabłka wybierzmy glostery, idaredy czy ligole. Popularne lobo czy cortlandy zaliczają się do odmian miękkich i słodko-kwaśnych.
Sprawdzone przepisy na ciasta z jabłkami
Szarlotka, jabłecznik, nawet naleśniki z jabłkami - znane i lubiane od lat, a nawet od pokoleń. A apple pie? To szarlotka w wersji amerykańskiej, wypiekana w okrągłej blasze, jak na tartę, przykrywana albo paskami ciasta, albo całą jego płachtą.
Bez względu na to, którą recepturę wybierzecie, możecie być pewni jednego: za każdym razem otrzymacie niebiański deser, dla którego warto odpuścić sobie dietę.
Fot. Izaa_a Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Poprostupycha-Asia Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Ania1408 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
