Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik.

Jabłecznik.

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3693

Dodano:

Odsłon: 2150

Dawno już nie robiłam takiego zwykłego Jabłecznika jak u Babci.

Składniki

  • Blaszka 24x24 cm
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl.cukru
  • 1/4 szkl.oleju
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • szczypta soli
  • Mus Jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru(gdyby jabłka były kwaśne można dać więcej)
  • 1 łyżka z czubkiem kaszki manny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno ze sztyptą soli,dodajemy partiami cukier cały czas miksując,wrzucić żółtka,wlać olej i aromat,krótko zmiksować do połączenia,przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najmniejszych obrotach miksera.
    Połowę ciasta wyłożyć,na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucić do piekarnika na 15-20 min.piec w temp.175 C do zarumienienia.

  2. Jabłka umyć obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę,prażyć na patelni ,aż zmiękną i zrobią się szkliste,dodać cukier,cynamon do smaku,oraz kaszkę mannę,wymieszać.
    Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć mus jabłkowy,na mus rozsmarować pozostałe ciasto i wstawić do piekarnika na pół godz.piec w temp.175 C.
    U nas zawsze znika jeszcze ciepły,można polukrować sokiem z cytryny z dodatkiem cukru pudru.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń