Przedwiosenna odnowa - najlepsze przepisy

Mak to składnik, który kojarzy nam się głównie z ciastami. Tymczasem okazuje się, że jego zastosowanie jest znacznie szersze, niż nam się wydaje. Jego atutem jest nie tylko atrakcyjny smak i duża uniwersalność, ale również korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Jakie właściwości ma mak i jak wykorzystać go w kuchni?

Jak wykorzystać mak w kuchni? Na Wielkanoc upiecz aromatyczną babkę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mak to produkt, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Stanowi on popularny składnik ciast i niektórych dań, zwłaszcza tych wigilijnych. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ma on znacznie więcej zastosowań, niż powszechnie się uważa. Świetnie sprawdza się on jako dodatek do naleśników, pieczywa, kopytek, pierogów, a nawet dressingów i sałatek. Co ciekawe, zawiera on związki, które mogą korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie właściwości ma mak i jak wykorzystać go w swoich przepisach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Mak - roślina z polskiego pola. Co warto o niej wiedzieć?

Czym jest mak - roślina z polskiego pola, która od lat cieszy się popularnością w świecie kulinariów i ziołolecznictwa? Otóż jest to roślina z gatunku makowatych, naturalnie występująca w Europie oraz niektórych krajach Azji i Afryki. Jest ona bardzo powszechna w naszym kraju - można natknąć się na nią nie tylko na polach, ale również łąkach, przydrożach i terenach ruderalnych. Jej kwitnienie przypada na okres od maja do sierpnia.

Warto wiedzieć, że istnieje kilka odmian maku. Jedną z nich jest mak pospolity, który znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej i kosmetyce. Do dyspozycji mamy także m.in. mak biały i niebieski, które stanowią składniki ciast i deserów, oraz mak lekarski, z którego wytwarza się opium będące bazą do różnego rodzaju leków. 

Jakie właściwości ma mak?

Okazuje się, że jest ich całkiem sporo. Jakie właściwości ma mak? W jego wnętrzu kryją się rozmaite substancje odżywcze, w tym witaminy i minerały. Wśród nich znaleźć można m.in. witaminy A, D, E i C, magnez, miedź, mangan, żelazo, fosfor oraz cynk. Ponadto mak stanowi obfite źródło wapnia - pierwiastka, który wiele osób spożywa w zbyt małych ilościach. Jest on bardzo ważny dla naszego zdrowia i oddziałuje na nasz organizm wielotorowo - odpowiada on w dużej mierze za zdrowie kości, prawidłowe gojenie się ran, zwężanie i rozszerzanie naczyń krwionośnych, wydzielanie niektórych hormonów, skurcze mięśni oraz aktywację czynników krzepnięcia krwi.

Poruszając temat maku, warto wspomnieć również o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje kwas linolowy i oleinowy, które korzystnie wpływają na pracę układu krążenia. Ich duże ilości można znaleźć w oleju makowym, który wytwarza się z maku niebieskiego. Dodatkowym atutem maku jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit, dzięki czemu pomaga uporać się z zaparciami. W medycynie alternatywnej zwykle stosuje się płatki maku, z których można przygotować napar. Napój ten dobrze sprawdza się przy podrażnieniu gardła i strun głosowych, a do tego działa odprężająco, ułatwiając zasypianie.

Skoro już wiesz, jakie właściwości ma mak, warto odpowiedź sobie na pytanie, kto powinien go unikać lub przynajmniej ograniczyć. Otóż jego duże ilości nie są wskazane dla kobiet w ciąży oraz dzieci poniżej drugiego roku życia. Ponadto należy mieć świadomość, że może on wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, np. tymi stosowanymi w leczeniu nadciśnienia.

Jak wykorzystać mak w kuchni? Nie tylko do pieczenia

Jak wykorzystać mak w kuchni? Wbrew pozorom nadaje się nie tylko do pieczenia ciast. Świetnie sprawdza się on również jako dodatek do mącznych dań, takich jak naleśniki, pierogi, makarony i kopytka. Równie dobrze możesz wzbogacić nim owsiankę lub domowe pieczywo, np. chleb, bułki i rogaliki. Co ciekawe, niektórzy dodają go do dressingów, panierek, past kanapkowych i sałatek.

Zastanawiasz się, jak wykorzystać mak w kuchni i do głowy przychodzą ci tylko ciasta? Jeśli chcesz odkryć jego inne zastosowania, zachęcamy cię do zapoznania się z poniższymi przepisami: 

1. Pierogi z makiem

 Pierogi z makiem Zobacz przepis

Pierogi z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makaron z makiem

 Makaron z makiem Zobacz przepis

Makaron z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Naleśniki z makiem

 Naleśniki z makiem Zobacz przepis

Naleśniki z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Makowa królowa - sernik z makiem i brzoskwiniami

 Makowa królowa - sernik z makiem i brzoskwiniami Zobacz przepis

Sernik z makiem i brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bułeczki z makiem

 Bułeczki z makiem Zobacz przepis

Bułeczki z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kluski leniwe z makiem

 Kluski leniwe z makiem Zobacz przepis

Kluski leniwe z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami

 Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami Zobacz przepis

Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Babka z makiem z oleju

 Babka z makiem z oleju Zobacz przepis

Babka z makiem z oleju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, wylecz.to

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Doskonały zamiennik ziemniaka. Od niego nie przytyjesz, skorzysta też serce »

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina »

Na Wielkanoc obowiązkowe, bo zdrowsze od kurzych. Sycą na długo, dbają o kości i cholesterol »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Mielone z indyka

Przepis na kotlety mielone z indyka, którego mięso jest lekkostrawne, zawiera...

Odsłon: 504

15 min
11
Przekąski Tortilla z chili

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...

Odsłon: 156

30 min
2
>60 min
2
Wędliny Schab na kanapki

Ten schab przygotowałam z przepisu ewaeu oto link do przepisu; https://smake...

Odsłon: 17150

30 min
25