Dania jednogarnkowe

Paszteciki - świąteczna przekąska

Najczęstszym dodatkiem do świątecznego barszczu są uszka, jednak w wielu domach, poza pierożkami, serwuje się również paszteciki. Jak je zrobić, aby były naprawdę pyszne?

Fot. 123RF/Picsel

Wśród świątecznej krzątaniny warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie świątecznych pasztecików. Są one fantastycznym dodatkiem do barszczu lub zupy grzybowej, ale możecie serwować je również jako samodzielną przekąskę. Co bardzo ważne, możecie przygotować je ze sporym wyprzedzeniem, gdyż doskonale znoszą pobyt w zamrażalniku, a po rozmrożeniu smakują równie dobrze, co świeżo po przygotowaniu.

Jakie ciasto wybrać?

W przypadku ciasta na paszteciki, mamy naprawdę spore pole do popisu. Jednym z najczęstszych wyborów jest tradycyjne, ciasto drożdżowe. Wymaga ono najwięcej pracy, jednak efekty z pewnością warte są wysiłku - paszteciki są aromatyczne i puszyste.

Równie popularnym wyborem jest ciasto krucho-drożdżowe. Robi się je znacznie szybciej i w opinii wielu osób, praca z nim jest łatwiejsza. Dlatego też poleca się je osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. W tym wypadku jesteśmy niemal skazani na sukces.

Jeśli macie mało czasu i chcecie przygotować ekspresową wersję pasztecików, możecie postawić na ciasto francuskie lub gotowe ciasto drożdżowe. W tym wypadku wasza praca ograniczy się jedynie do uformowania i nadziania pasztecików.

Na który farsz się zdecydować?

Musimy pamiętać, że wbrew pozorom istotą pasztecików nie jest idealne ciasto, a skrywany przez nie, doskonały farsz. W przypadku nadzienia możemy zdecydować się na kilka wariantów. W przypadku świątecznych potraw zdecydowanie najpopularniejszym jest farsz grzybowy, który, w zależności od rodzinnej tradycji, robi się z suszonych grzybów leśnych lub pieczarek. Równie popularne jest mięsne nadzienie, które w wielu domach przygotowuje się na bazie ugotowanego mięsa z rosołu. Jednak na tym nie kończą się nasze możliwości. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na krokiety i paszteciki, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

 

1. Paszteciki z pieczarkami i kapustą

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Paszteciki ze szpinakiem i fetą

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

3. Paszteciki z mięsem po rosole

Fot. Basiliana  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Paszteciki z serem i pieczarkami

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Paszteciki wigilijne

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Paszteciki z mięsnym farszem

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Krucho-drożdżowe paszteciki

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2

Przepis dnia

Przetwory Sałatka ogórkowa z marchewką i miodem ( na zimę )

Smaczna sałatka z ogórków o dość nietypowym smaku miodowo- estragonowym. Z te...

Odsłon: 1001

>60 min
8
Przetwory Domowy ketchup ( gęsty ).

Nie ma to jak domowy smaczny ketchup. :) Z tej porcji wyszło mi 15 słoiczków...

Odsłon: 28860

60 min
35
Przekąski Omlet z cukinią

Ten omlet z cukinią to prostota i smak w jednym – delikatne jajka, soczysta c...

Odsłon: 918

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

6
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5