Z tego artykułu dowiesz się:
- Kim jest Katarzyna Bosacka?
- Czym różnią się pierogi ukraińskie od lwowskich?
- Jak zrobić pierogi lwowskie za 2 zł?
Kim jest Katarzyna Bosacka?
Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która skupia się w swoich programach na ekologii i zdrowym odżywianiu. Twórczyni internetowa stara się na co dzień podpowiedzieć Polakom, jak komponować prawidłowy i zbilansowany jadłospis, który przy okazji nie zrujnuje ich budżetu domowego. Dotychczas zasłynęła m.in. z surowej oceny majonezu Winiary, krytycznej analizy składu pączków Ekipy czy porady, jak zrobić obiad za 2,70 zł.
Sprawdź także: Z ruskich na ukraińskie. Magda Gessler bojkotuje pierogi
Czym różnią się pierogi ukraińskie od lwowskich?
Tym razem Katarzyna Bosacka postanowiła pobić swój ostatni rekord i zaproponowała jeszcze tańsze danie, które może stanowić obiad dla całej rodziny. Zaprosiła do swojego programu „EkoBosacka", emitowanego na platformie YouTube, rodowitą Ukrainkę - panią Marię Popko, która urodziła się we Lwowie, ale od ponad 20 lat mieszka już w Polsce.
Pani Maria wytłumaczyła na początku, że tradycyjne pierogi ukraińskie nie zawierają w sobie twarogu, a jedynie cebulkę i ziemniaki. W ostatnim czasie, aby okazać gest solidarności sąsiadom ze wschodu, w wielu lokalach gastronomicznych zmieniano nazwę pierogów ruskich na ukraińskie. Choć działano w niezwykle szlachetnym celu, to niestety trzeba podkreślić, że przypisanie nowego określenia pierogom ruskim jest dość nieprecyzyjne - pochodzą one z Rusi, a nie Rosji, a dodatkowo ich skład nie pokrywa się z tradycyjnymi ukraińskimi pierogami.
Ukrainka podkreśliła, że w jej ojczyźnie wypróbujemy wiele rodzajów mącznego dania. Czym różnią się zatem pierogi ukraińskie od lwowskich? Do przyrządzenia farszu do pierwszych z nich będziesz potrzebować ziemniaków i cebulki, natomiast do drugich - kaszy, twarogu, cebulki i czosnku. Katarzyna Bosacka wraz z panią Marią zabrały się za przygotowanie pierogów lwowskich, bo jak podkreśliła prowadząca, kasza gryczana jest zdrowsza od ziemniaków.
Jak zrobić prawdziwe pierogi lwowskie za 2 zł?
Aby zrealizować przepis na pierogi lwowskie z programu Katarzyny Bosackiej, musisz przygotować: 500 gramów mąki, dwie łyżki oleju, jajko, sól oraz 3/4 kubka gorącej wody. To składniki potrzebne do zrobienia ciasta na ok. 60 pierogów. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i wyrabiaj masę.
Przyrządzenie farszu do pierogów lwowskich za dwa złote rozpocznij od poszatkowania niewielkiej białej cebuli. Zeszklij ją na patelni na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Na podsmażoną cebulkę wysyp ugotowaną i lekko rozgniecioną tłuczkiem (do ziemniaków) kaszę gryczaną (jeden woreczek). Dodaj kostkę twarogu i ugnieć do połączenia. Obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę na patelnię. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Wyjmij miękkie ciasto z robota kuchennego i... nie wałkuj! Pani Maria zdradziła swoją metodę nakładania nadzienia do pierogów. Polega ona na uklepywaniu dłońmi małych fragmentów ciasta. Ukrainka przyznała, że po kilkukrotnym wałkowaniu ciasto nieco by stwardniało, dlatego ten sposób jest znacznie lepszy. Po napełnieniu farszem ciasta wrzuć pierożki na wrzącą, osoloną wodę i trzymaj przez chwilę.
Katarzyna Bosacka podzieliła przygotowane danie na sześć porcji po 10 pierogów i wyceniła, że porcja 10 pierogów lwowskich z dodatkiem cebulki kosztuje 1,50 zł, a z dodatkiem boczku 2,30 zł na osobę.
Cały odcinek programu EkoBosacka, z którego pochodzi powyższy przepis pani Marii Popko obejrzysz poniżej:
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Jak zrobić chleb portugalski? »
Jak zrobić nalewkę na trawienie? »