Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?
Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Początek dynamicznej kariery pizzy rozpoczął się jednak za sprawą odkrycia Kolumba, a dokładniej za sprawą pomidorów, które zaczęły być masowo importowane z Ameryki do Europy.
Za pierwszą Pizzę, którą możemy porównać do współczesnej uznaje się tę, którą włoski piekarz Raffaele Esposito przyrządził w 1889 roku, na cześć wizyty włoskiej pary królewskiej - Małgorzaty Sabaudzkiej oraz Humberta I. Królowej szczególnie do gustu przypadła Margarita. Jej narodowe włoskie barwy: biała mozarella, czerwone pomidory i zielona bazylia oraz wyśmienity smak sprawiły, że prosta pizza stała się ulubionym daniem królowej i z dumą nosi jej nazwę.
Prawdziwa droga do światowej sławy wiodła z Neapolu przez Amerykę. Pizza została przywieziona do Stanów Zjednoczonych Ameryki w XX w trakcie masowych migracji włoskich emigrantów. Przez około czterdzieści lat była sekretem włoskiej społeczności. Dopiero po drugiej wojnie receptura przestała być tajemnicą, a w USA powstał ogromny popyt na tego typu jedzenie.
Mało kto wie, że na polskim stole pizza gościła już w XVI w. Smakiem włoskiej potrawy zachwycał się Zygmunt Stary. Monarcha poznał jej smak dzięki swej małżonce Bonie, która chętnie wprowadzała do menu polskiego dworu zagraniczne przysmaki. Podczas jednego z przyjęć zaserwowano włoską specjalność: placki z serem, mięsem oraz ziołami. Według innej wersji tej opowieści pizza została po raz pierwszy zaserwowana polskiemu królowi podczas jego przyjęcia weselnego. To proste danie tak posmakowało Zygmuntowi Staremu, że rozkazał włączyć je do swojego codziennego menu.
Wśród klientów Da Grasso najpopularniejszą pizzą jest Capriciosa. Przy zamówieniach w dostawie klienci najczęściej decydują się na to, co znają i co im smakuje. Często nie mają przed oczami pełnego menu restauracji i w swoich zamówieniach powtarzają schematy, wybierając potrawy, co do których mają pewność, że będą dobre i tak samo wysokiej jakości, jak za poprzednim razem. Włoska pizza doskonale wpisuje się w ten schemat i dlatego jest tak popularna - komentuje Magdalena Piróg, wiceprezes największej polskiej franczyzowej sieci pizzerii Da Grasso.
Źródło: Informacja prasowa