Ewa_Gotuje

Płaskurka – dlaczego warto włączyć ją do diety?

Nie od dziś wiadomo, że w naturze drzemie moc dorocznych dla zdrowia składników. Nasze babcie i prababcie z chęcią korzystały z medycyny ludowej, do codziennej diety przemycając zioła i lecznicze rośliny. Do takich dobrodziejstw przyrody należy płaskurka. Sprawdź, jakie ma właściwości zdrowotne, oraz dlaczego warto włączyć ją do diety.

Dlaczego warto jeść płaskurkę? | Fot.123RF/Picsel

 Spis treści: 

Czym jest płaskurka? To gatunek pszenicy, który uprawiany był na Bliskim Wschodzie już 10 tysięcy lat temu. Jej ziarna znosiły wiele niedogodności, takich jak niesprzyjający klimat i szkodniki. Dzisiaj również jest odporna na nawozy sztuczne i pestycydy, co sprawia, że jest ona produktem zdrowym, ekologicznym. To oczywiście nie wszystkie powody, dla których powinniśmy włączyć płaskurkę do diety. Jak to zboże wpływa na nasze zdrowie? Podpowiemy ci, jakie są jej wartości odżywcze oraz jak wykorzystać płaskurkę w kuchni.

Sprawdź także: Kasza pełna witamin i minerałów. Ma niski indeks glikemiczny, poprawia trawienie, ale nie jest dla każdego

Płaskurka – wartości odżywcze

Co kryje w sobie płaskurka? Wartości odżywcze tego zboża powinny zainteresować każdego, kto uwielbia wypieki i nierzadko je zajada, a jednocześnie wie, że mąka pszenna to niekoniecznie najlepszy wybór dla naszego zdrowia. Mąka z płaskurki jest bardzo bogata w błonnik. W 100 gramach produktu znajdziemy niemal 9 gramów błonnika, który wspiera perystaltykę jelit, ale także sprawia, że dłużej odczuwamy sytość po spożytym posiłku. Dodatkowo obfituje w białko, którego w 100 gramach jest aż 10,6 grama. Jednak mąka z płaskurki to głównie węglowodany, których jest aż 74 gramy na 100 gramów produktu.

Co ciekawe, jest to jedno ze zbóż, które możemy zaliczyć do niskokalorycznych. Mąka z płaskurki to około 350 kcal na 100 gramów. Dodatkowo dzięki większej niż w zwykłej pszenicy zawartości błonnika, po zjedzeniu produktów na bazie mąki z płaskurki szybciej odczuwamy sytość. 

Płaskurka – właściwości zdrowotne 

Jak na nasz organizm wpływa płaskurka? Ta odmiana pszenicy obfituje w wiele składników mineralnych, które warto włączyć do swojej diety. To między innymi magnez i żelazo, ale również fosfor, potas oraz cynk. Płaskurkę uznaje się również za dobre źródło witamin z grupy B, a także karotenoidów. Co ciekawe, nie tylko pomarańczowe warzywa są bogate w ten składnik. Płaskurka zawiera aż cztery razy więcej beta-karotenu od zwykłej mąki pszennej. Możemy znaleźć w niej również wspomniany wcześniej błonnik, witaminę E, luteinę, wapń i kwas pantotenowy.

Ważną informacją dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu jest jednak fakt, iż w płaskurce także znajdziemy gluten. Jest to bowiem odmiana pszenicy. Niektóre badania wskazują jednak, że gluten z płaskurki jest tolerowany lepiej, niż ze zwykłej pszenicy. Nadal jednak osoby chorujące na celiakię i nietolerancję tego białka nie powinny ryzykować.  

Na co pomaga płaskurka? 

Prawdopodobnie najbardziej ciekawi was jednak, na co pomaga płaskurka. Dlaczego to zboże uważane jest za zdrowsze i bardziej wartościowe od wielu innych?  

  • Zdrowe oczy – dzięki zawartości witaminy A, luteiny i beta-karotenu, płaskurka uznawana jest za zboże, które może pomóc w odpowiedniej profilaktyce chorób narządu wzroku. Zwłaszcza ze względu na luteinę, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym przed działaniem wolnych rodników na plamkę żółtą. Codzienne spożywanie produktów z płaskurki, takich jak chleby czy bułki, mogą rzeczywiście przyczynić się do ochrony oczu przed wieloma chorobami, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćma.  
  • Odporność – płaskurka to także mnóstwo substancji, które wpływają na układ immunologiczny organizmu. Oczywiście spożywanie płaskurki nie uchroni nas przed wszystkimi chorobami, jednak może wesprzeć ciało w walce z drobnoustrojami. W tym pomaga, chociażby magnez, cynk czy witaminy z grupy B. Dodatkowo działanie układu immunologicznego wspiera zawarta w płaskurce ryboflawina.  
  • Układ pokarmowy – ze względu na wysoką zawartość błonnika, płaskurka jest świetnym zbożem dla osób, które są na diecie redukcyjnej. Dłuższe uczucie sytości to oczywiście niejedyny plus. Zboże ma także mniej kalorii od wielu innych. Błonnik dodatkowo wspiera pracę jelit.  

Czy to wszystko, w czym może wspomóc nas płaskurka? Niektórzy twierdzą, że dzięki witaminie B2 to zboże może okazać się pomocne podczas walki z bólami migrenowymi. Z kolei kwas pantotenowy poprawia pracę serca. Oczywiście warto pamiętać, iż zboże nie uzdrawia, a jedynie pozwala na zadbanie o jakość życia i zdrowie. Zbilansowana dieta, której częścią może być płaskurka, tak właśnie działa na organizm. 

Płaskurka – dlaczego warto włączyć ją do diety? 

Wiecie już, jak działa płaskurka. Dlaczego warto włączyć ją do diety? Przede wszystkim ze względu na to, iż jest to lepsze i zdrowsze zboże od popularnej, choć bardzo zapychającej i niewnoszącej wiele do organizmu pszenicy. Pomimo iż płaskurka jest odmianą pszenicy, ma do zaoferowania dużo więcej, niż to popularne zboże. Zastąpienie zwykłej mąki, mąką z płaskurki to strzał w dziesiątkę zwłaszcza u osób na diecie bądź w okresie jesienno-zimowym, gdy chcemy zadbać o odporność. 

Mąka z płaskurki lepsza od tradycyjnej pszennej 

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, mąka z płaskurki – lepsza od tradycyjnej pszennej mąki – jest doskonałym półproduktem, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dlaczego jednak jest ona bardziej ceniona od pszennej, tak popularnej mąki? Chociażby ze względu na dużo wyższą zawartość błonnika pokarmowego. W mące pszennej znajdziemy zaledwie niecałe trzy gramy tego składnika. Co więcej, ze względu na obróbkę, ma ona mniej cennych minerałów i witamin od płaskurki. Mąka pszenna uznawana jest za jedną z najmniej wartościowych na rynku. Dlatego warto pomyśleć o zmianie jej na inny produkt. 

Płaskurka w kuchni 

Płaskurka w kuchni z łatwością może zastąpić zwykłą mąkę pszenną i właśnie w taki sposób jest najczęściej używana. W Szwajcarii czy Włoszech wypieka się z niej chleby, jednak można wykorzystać ją również do przygotowywania makaronów czy też ciast oraz słonych przekąsek. Mąka z płaskurki jest też świetną substancją zagęszczającą do sosów. Ugotowane ziarna z kolei można dodać do zupy. Wyrabiane z płaskurki płatki mogą z kolei zasmakować tym, którzy uwielbiają owsianki czy musli. Zwłaszcza że produkt posiada interesujący, lekko orzechowy posmak. 

Jak działa łuska płaskurki? 

Czy płaskurka to tylko produkty spożywcze? Nie! Z tego zboża powstają również łuski, które wykorzystuje się zupełnie inaczej. Jak działa łuska płaskurki? To element wypełnienia poduszek o właściwościach ortopedycznych i antyalergicznych, podobnie jak łuska gryki. Rzeczywiście łuski mogą hamować rozwój bakterii i roztoczy, dlatego tego typu poduszki poleca się alergikom. Mogą one w trakcie snu wykonywać bardzo delikatny masaż i pobudzać ukrwienie. Czy jednak rzeczywiście pomagają w migrenie i bezsenności? To możecie sprawdzić sami. 

Jeśli kochacie mączne wyroby, często pieczecie lub robicie makarony, koniecznie zapoznajcie się z płaskurką. 

Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0