Spis treści:
- Co to jest kasza bulgur?
- Kasza bulgur - wartości odżywcze i kaloryczność
- Jakie właściwości zdrowotne ma kasza bulgur?
- Kto nie powinien jeść kaszy bulgur?
- Kasza bulgur - zastosowanie w kuchni
Najprawdopodobniej kasza bulgur była uprawiana już około 2000 lat p.n.e. przez starożytnych Babilończyków, Hebrajczyków i Hetytów. Jej prozdrowotne właściwości są cenione do dziś, a ostatnio zyskuje na jeszcze większej popularności. Co to jest kasza bulgur, jakie ma wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni? Przekonaj się, czy możesz lub powinieneś ją włączyć do swojej diety.
Co to jest kasza bulgur?
Bulgur to jeden z rodzajów kaszy, produkowany z ugotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy. Jest popularnym składnikiem kuchni tureckiej i Bliskiego Wschodu oraz częstym zamiennikiem dla ryżu lub kuskusu.
Kasza bulgur występuje w trzech odmianach:
- drobnoziarnista - wykorzystywana m.in. w zupach, do faszerowania warzyw lub jako dodatek do sałatek,
- średnioziarnista - używana jako dodatek do pilawów,
- gruboziarnista - dodatek do pilawów oraz mięs.
Kasza bulgur - wartości odżywcze i kaloryczność
Bulgur produkowany jest z pszenicy durum, która cechuje się mnogością cennych wartości odżywczych. Kasza charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG = 46) i wysoką zawartością błonnika oraz antyoksydantów. 100 g produktu to ok. 83 kalorie.
Regularne spożywanie kaszy bulgur uzupełnia też niedobory minerałów. W jej składzie znajdują się m.in.: potas, magnez, sód, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Do wartości odżywczych tego produktu spożywczego należą też witaminy, m.in. te z grupy B (szczególnie kwas foliowy) oraz A, E i K.
Jakie właściwości zdrowotne ma kasza bulgur?
Właściwości zdrowotne kaszy bulgur sprawiają, że interesuje się nią coraz więcej Polaków. Okazuje się, właściwości odżywcze tego produktu silnie oddziałują na organizm - w jaki sposób?
- Kasza bulgur usprawnia procesy trawienne - zawarty w niej błonnik reguluje pracę jelit, poprawia trawienie, zapewnia uczucie sytości na dłużej, przyspiesza metabolizm, zapobiega zaparciom, a w konsekwencji - oczyszczając organizm z zalegających resztek - zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
- Jest bezpieczna dla cukrzyków - ma niski indeks glikemiczny (IG = 46) i zawiera naprawdę niewiele cukrów prostych, więc nie powoduje nagłych skoków glukozy we krwi.
- Wpływa korzystnie na pracę serca - dostarczany poprzez kaszę potas obniża ciśnienie, usprawnia krążenie krwi i reguluje pracę serca. Magnez dodatkowo rozszerza tętnice i chroni przed zatorami.
- Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego - magnez w połączeniu z witaminą B wspaniale wpływają na układ nerwowy, m.in. łagodząc bóle głowy. Spożywanie kaszy bulgur przynosi ukojenie, równowagę psychiczną, lepsze samopoczucie i sen oraz poprawę koncentracji. Z kolei sód, który również znajduje się w składzie produktu, redukuje napięcia mięśniowe.
- Upiększa włosy, skórę i paznokcie - witaminy z grupy B oraz witamina A sprawiają, że cera, włosy i paznokcie stają się błyszczące, zdrowsze i odżywione.
- Chroni i wspiera ciążę - duża dawka kwasu foliowego sprawia, że specjaliści polecają spożywanie kaszy bulgur w ciąży (szczególnie w pierwszym trymestrze), a także podczas karmienia piersią. Ten składnik odżywczy pomaga w utrzymywaniu prawidłowej budowy układu nerwowego płodu.
Zobacz: Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej?
Kto nie powinien jeść kaszy bulgur?
Skoro właściwości kaszy bulgur są tak liczne i korzystnie wpływają na organizm, czy wszyscy mogą ją jeść? Niestety, istnieje grupa osób, które muszą wykluczyć ten produkt ze swojego jadłospisu.
Kto nie powinien jeść kaszy bulgur? Głównym przeciwwskazaniem będzie celiakia i nietolerancja glutenu, ponieważ kaszę produkuje się z pszenicy, która zawiera duże ilości tego białka. Co więcej, gruboziarnistą odmianę powinni omijać wszyscy cierpiący na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwasotę żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy. Chorujący muszą ograniczyć także porcje spożywanej kaszy drobno- i średnioziarnistej.
Kasza bulgur - zastosowanie w kuchni
Chciałbyś spróbować nowego rodzaju kaszy i przekonały cię właściwości kaszy bulgur? Zastosowanie w kuchni tego produktu jest niezwykle proste i uniwersalne. Pamiętaj, że możesz go dodać do zup, sałatek albo przygotować orientalny tabbouleh czy pilaw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by taką kaszą nafaszerować warzywa lub zaserwować ją jako dodatek do bliskowschodnich falafeli, czyli smażonych w głębokim tłuszczu kotlecików z mielonej ciecierzycy i przypraw.
To jednak nie wszystkie propozycje z użyciem kaszy bulgur. Wypróbuj przetestowane przez naszych użytkowników przepisy z kaszą bulgur:
1. Kurczak w pikantnym sosie pomidorowym z kaszą bulgur
Zobacz przepisKasza bulgur z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z kaszą bulgur i hummusem
Zobacz przepisSałatka z kaszą bulgur i hummusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Dynia faszerowana bulgur i buraczkami
Zobacz przepisWarzywa faszerowane kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Paprykarz ze śledzi i kaszy bulgur
Zobacz przepisPaprykarz z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pomidory faszerowane kurczakiem i kaszą bulgur
Zobacz przepisPomidory faszerowane kurczakiem i kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zupa ze swieżych grzybów z kaszą bulgur
Zobacz przepisZupa z kaszą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z kaszy bulgur z pieczonymi warzywami
Zobacz przepisSałatka z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka z wędzoną makrelą, burakiem i kaszą bulgur
Zobacz przepisSałatka z kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Tureckie kofty z soczewicy i kaszy bulgur
Zobacz przepisKofty z soczewicy i kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Brokułowy pilaw z kaszy bulgur
Zobacz przepisPilaw z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kurczak gyros z bulgurem i warzywami
Zobacz przepisKurczak gyros z bulgurem i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Sałatka kebabowa z kaszą bulgur
Zobacz przepisSałatka z kaszą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Kotlety z kaszy bulgur
Zobacz przepisKotlety z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Grillowane faszerowane pieczarki z kaszą bulgur
Zobacz przepisFaszerowane pieczarki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Kotlety z grochu z kaszą bulgur
Zobacz przepisKotlety z kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
18. Kasza bulgur z kurczakiem
Zobacz przepisKasza bulgur z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Oczyszcza organizm z toksyn, pomocny przy odchudzaniu. Przepis zdradza Ewa Wachowicz »
Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »