Ewa_Gotuje

Kasza pełna witamin i minerałów. Ma niski indeks glikemiczny, poprawia trawienie, ale nie jest dla każdego

Kasza bulgur to tradycyjny produkt w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Polacy, zainteresowani jej wartościami odżywczymi, coraz chętniej sięgają po ten produkt. Choć jest idealna w diecie cukrzyków, to jednak nie wszyscy powinni ją jeść. Odkryj prozdrowotne właściwości kaszy bulgur i jej zastosowanie w kuchni.

Co to jest kasza bulgur? Produkt wytwarzany z pszenicy będzie idealny dla cukrzyków. Powinna na niego uważać jednak inna grupa pacjentów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Najprawdopodobniej kasza bulgur była uprawiana już około 2000 lat p.n.e. przez starożytnych Babilończyków, Hebrajczyków i Hetytów. Jej prozdrowotne właściwości są cenione do dziś, a ostatnio zyskuje na jeszcze większej popularności. Co to jest kasza bulgur, jakie ma wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni? Przekonaj się, czy możesz lub powinieneś ją włączyć do swojej diety.

Sprawdź także: Owoc dla cukrzyków i zmagających się z insulinoopornością. Ma też swoje ciemne strony. Kto powinien jeść awokado?

Co to jest kasza bulgur?

Bulgur to jeden z rodzajów kaszy, produkowany z ugotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy. Jest popularnym składnikiem kuchni tureckiej i Bliskiego Wschodu oraz częstym zamiennikiem dla ryżu lub kuskusu. 

Kasza bulgur występuje w trzech odmianach:

  • drobnoziarnista - wykorzystywana m.in. w zupach, do faszerowania warzyw lub jako dodatek do sałatek,
  • średnioziarnista - używana jako dodatek do pilawów,
  • gruboziarnista - dodatek do pilawów oraz mięs.

Kasza bulgur - wartości odżywcze i kaloryczność

Bulgur produkowany jest z pszenicy durum, która cechuje się mnogością cennych wartości odżywczych. Kasza charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG = 46) i wysoką zawartością błonnika oraz antyoksydantów. 100 g produktu to ok. 83 kalorie. 

Regularne spożywanie kaszy bulgur uzupełnia też niedobory minerałów. W jej składzie znajdują się m.in.: potas, magnez, sód, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Do wartości odżywczych tego produktu spożywczego należą też witaminy, m.in. te z grupy B (szczególnie kwas foliowy) oraz A, E i K. 

Jakie właściwości zdrowotne ma kasza bulgur?

Właściwości zdrowotne kaszy bulgur sprawiają, że interesuje się nią coraz więcej Polaków. Okazuje się, właściwości odżywcze tego produktu silnie oddziałują na organizm - w jaki sposób? 

  • Kasza bulgur usprawnia procesy trawienne - zawarty w niej błonnik reguluje pracę jelit, poprawia trawienie, zapewnia uczucie sytości na dłużej, przyspiesza metabolizm, zapobiega zaparciom, a w konsekwencji - oczyszczając organizm z zalegających resztek - zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
  • Jest bezpieczna dla cukrzyków - ma niski indeks glikemiczny (IG = 46) i zawiera naprawdę niewiele cukrów prostych, więc nie powoduje nagłych skoków glukozy we krwi.
  • Wpływa korzystnie na pracę serca - dostarczany poprzez kaszę potas obniża ciśnienie, usprawnia krążenie krwi i reguluje pracę serca. Magnez dodatkowo rozszerza tętnice i chroni przed zatorami.
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego - magnez w połączeniu z witaminą B wspaniale wpływają na układ nerwowy, m.in. łagodząc bóle głowy. Spożywanie kaszy bulgur przynosi ukojenie, równowagę psychiczną, lepsze samopoczucie i sen oraz poprawę koncentracji. Z kolei sód, który również znajduje się w składzie produktu, redukuje napięcia mięśniowe.
  • Upiększa włosy, skórę i paznokcie - witaminy z grupy B oraz witamina A sprawiają, że cera, włosy i paznokcie stają się błyszczące, zdrowsze i odżywione.
  • Chroni i wspiera ciążę - duża dawka kwasu foliowego sprawia, że specjaliści polecają spożywanie kaszy bulgur w ciąży (szczególnie w pierwszym trymestrze), a także podczas karmienia piersią. Ten składnik odżywczy pomaga w utrzymywaniu prawidłowej budowy układu nerwowego płodu. 

Zobacz: Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej?

Kto nie powinien jeść kaszy bulgur?

Skoro właściwości kaszy bulgur są tak liczne i korzystnie wpływają na organizm, czy wszyscy mogą ją jeść? Niestety, istnieje grupa osób, które muszą wykluczyć ten produkt ze swojego jadłospisu. 

Kto nie powinien jeść kaszy bulgur? Głównym przeciwwskazaniem będzie celiakia i nietolerancja glutenu, ponieważ kaszę produkuje się z pszenicy, która zawiera duże ilości tego białka. Co więcej, gruboziarnistą odmianę powinni omijać wszyscy cierpiący na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwasotę żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy. Chorujący muszą ograniczyć także porcje spożywanej kaszy drobno- i średnioziarnistej. 

Kasza bulgur - zastosowanie w kuchni

Chciałbyś spróbować nowego rodzaju kaszy i przekonały cię właściwości kaszy bulgur? Zastosowanie w kuchni tego produktu jest niezwykle proste i uniwersalne. Pamiętaj, że możesz go dodać do zup, sałatek albo przygotować orientalny tabbouleh czy pilaw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by taką kaszą nafaszerować warzywa lub zaserwować ją jako dodatek do bliskowschodnich falafeli, czyli smażonych w głębokim tłuszczu kotlecików z mielonej ciecierzycy i przypraw.

To jednak nie wszystkie propozycje z użyciem kaszy bulgur. Wypróbuj przetestowane przez naszych użytkowników przepisy z kaszą bulgur:

1. Kurczak w pikantnym sosie pomidorowym z kaszą bulgur

 Kurczak w pikantnym sosie pomidorowym z kaszą bulgur Zobacz przepis

Kasza bulgur z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z kaszą bulgur i hummusem

 Sałatka z kaszą bulgur i hummusem Zobacz przepis

Sałatka z kaszą bulgur i hummusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dynia faszerowana bulgur i buraczkami

 Dynia faszerowana bulgur i buraczkami Zobacz przepis

Warzywa faszerowane kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Paprykarz ze śledzi i kaszy bulgur

 Paprykarz ze śledzi i kaszy bulgur Zobacz przepis

Paprykarz z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pomidory faszerowane kurczakiem i kaszą bulgur

 Pomidory faszerowane kurczakiem i kaszą bulgur Zobacz przepis

Pomidory faszerowane kurczakiem i kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa ze swieżych grzybów z kaszą bulgur

 Zupa ze swieżych grzybów z kaszą bulgur Zobacz przepis

Zupa z kaszą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z kaszy bulgur z pieczonymi warzywami

 Sałatka z kaszy bulgur z pieczonymi warzywami Zobacz przepis

Sałatka z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z wędzoną makrelą, burakiem i kaszą bulgur

 Sałatka z wędzoną makrelą, burakiem i kaszą bulgur Zobacz przepis

Sałatka z kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Tureckie kofty z soczewicy i kaszy bulgur

 Tureckie kofty z soczewicy i kaszy bulgur Zobacz przepis

Kofty z soczewicy i kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Brokułowy pilaw z kaszy bulgur

 Brokułowy pilaw z kaszy bulgur Zobacz przepis

Pilaw z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kurczak gyros z bulgurem i warzywami

 Kurczak gyros z bulgurem i warzywami Zobacz przepis

Kurczak gyros z bulgurem i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka kebabowa z kaszą bulgur

 Sałatka kebabowa z kaszą bulgur Zobacz przepis

Sałatka z kaszą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Kotlety z kaszy bulgur

 Kotlety z kaszy bulgur Zobacz przepis

Kotlety z kaszy bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Grillowane faszerowane pieczarki z kaszą bulgur

 Grillowane faszerowane pieczarki z kaszą bulgur Zobacz przepis

Faszerowane pieczarki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Kotlety z grochu z kaszą bulgur

 Kotlety z grochu z kaszą bulgur Zobacz przepis

Kotlety z kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Bulgur pilavi

 Bulgur pilavi Zobacz przepis

Bulgur pilavi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Bulgur z warzywami

 Bulgur z warzywami Zobacz przepis

Bulgur z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

18. Kasza bulgur z kurczakiem

 Kasza bulgur z kurczakiem Zobacz przepis

Kasza bulgur z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Oczyszcza organizm z toksyn, pomocny przy odchudzaniu. Przepis zdradza Ewa Wachowicz »

Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 76

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29789

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 184

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0