Owoc dla cukrzyków i zmagających się z insulinoopornością. Ma też swoje ciemne strony. Kto powinien jeść awokado?

Jesteś cukrzykiem i masz problem z insulinoopornością? Sięgnij po awokado - wartości odżywcze tego owocu cię zaskoczą, a jego zastosowanie w już mocno rygorystycznej diecie z pewnością pomoże ci urozmaicić twój codzienny jadłospis. Dowiedz się więcej o jego właściwościach i wykorzystaniu w kuchni.

Choć awokado to owoc wysokokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny i małą zawartość cukru | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie jest tajemnicą, że cukrzyca dotyka coraz większą liczbę osób, najczęściej osoby starsze, czy z nadwagą. Nieodpowiednia dieta, nadmierne spożywanie produktów z dodatkiem cukru również może mieć wpływ na zdrowie, czego skutkiem są dosyć poważne konsekwencje dla ludzkiego organizmu. Gdy pojawi się cukrzyca i insulinooporność, trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe. Jakie właściwości prozdrowotne ma awokado i dlaczego mogą po nie sięgać właśnie cukrzycy? 

 Sprawdź także: Nie jest często stosowana w kuchni. Ta przyprawa to nie tylko naturalny antybiotyk, może chronić przed otyłością

Awokado - wartości odżywcze 

Jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na całym świecie. Można spotkać się z nim w kuchni, w której stanowi podstawę wielu nie tylko zdrowych, ale i pysznych przepisów. Jest źródłem cennych minerałów i witamin. Mowa tutaj oczywiście o awokado - wartości odżywcze tego egzotycznego owocu w kształcie gruszki z charakterystycznym zielonym miąższem na pewno cię zaskoczą.

Owoc, mimo że wysokokaloryczny, jest jednak źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, czyli tych, które mają dobry wpływ na twoje zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto smaczliwka (również pod taką nazwą znany jest ten owoc) posiada niewielkie ilości białka i błonnika. 

Jedząc awokado, uzupełniasz niedobory kwasów omega-3 i omega-6. Co więcej, owoc ten pomoże ci uzupełnić niedobory potasu, fosforu, żelaza, miedzi i magnezu w diecie, a także witamin, takich jak A, C, E, K oraz tych z grupy B, ze szczególnym uwzględnieniem kwasu foliowego. 

Jakie właściwości prozdrowotne ma awokado?

Czytając o licznych minerałach i wartościach odżywczych, w które obfituje ten owoc, z pewnością zastanawiasz się teraz, jakie właściwości prozdrowotne ma awokado? Należysz do miłośników awokado? Jeżeli dotychczas miałeś obawy, czy spożywanie tego owocu w większych ilościach może ci zaszkodzić, poniższe informacje z pewnością rozwieją twoje wątpliwości w tej kwestii.

Jedną z zalet smaczliwki jest to, że nie posiada cholesterolu. To nie tylko oznacza, że ci nie zaszkodzi, ale ze względu na wspomniane już dobre tłuszcze będziesz mógł zwiększyć swoje możliwości kontrolowania poziomu cholesterolu i utrzymania go w normie. Kwasy tłuszczowe będą również pozytywnie wpływać na układ krążenia, zapobiegając np. nadciśnieniu tętniczemu, czy miażdżycy. To jednak nie wszystko! Wysoki poziom zawartości wymienionych tłuszczy ma także ogromne znaczenie w działaniu przeciwzapalnym i regulującym poziom trójglicerydów we krwi. Jedząc awokado, przeciwdziałasz powstawaniu komórek nowotworowych w twoim ciele. 

Owoc ten znany jest jednak nie od dzisiaj, już w starożytności ceniono go za prozdrowotne właściwości, stosując go jak lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, problemy z wątrobą, a także jako elementarny składnik diety u osób chorujących na cukrzycę i hipercholesterolemię. 

Dlaczego jednak awokado jest tak bardzo wskazane w diecie cukrzyka? Aby to zrozumieć, należy poznać podstawy tej choroby, w której to pojawiają się nieprawidłowości w wydzielaniu i przetwarzaniu insuliny. Jest to hormon produkowany przez trzustkę. Kiedy nie funkcjonuje ona prawidłowo, zaczynają pojawiać się nieprawidłowości w jego metabolizmie. Jak zatem awokado ma się do samej cukrzycy? Po pierwsze, zawartość cukru w tym owocu jest minimalna. Po drugie, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Po trzecie, jest źródłem błonnika, który odpowiedzialny jest za regulowanie glikemii występującej po posiłku, a także zapobiega niekontrolowanym spadkom i wzrostom glukozy we krwi. 

Kto powinien jeść awokado? 

Jeżeli jesteś w pełni zdrowy i uwielbiasz smak awokado, nie musisz z niego rezygnować. Wręcz przeciwnie - będzie ono cudownym zielonym akcentem w twoich sałatkach, daniach głównych, przystawkach, przekąskach. Taki smakowy i wizualnie atrakcyjny dodatek stanie się z pewnością wartościowym pod wieloma względami uzupełnieniem twojego menu.

Kto powinien jeść awokado - nie tylko ze względu na osobiste preferencje smakowe, ale także właściwości zdrowotne tego owocu? Na pewno mogą po niego sięgać cukrzycy, którzy na co dzień mają problem z uregulowaniem poziomu cukru we krwi i borykają się z insulinoopornością. 

Już wiesz, że awokado charakteryzuje się dużą zawartością kwasów tłuszczowych. Zastanawiasz się zatem, czy może to stanowić przeciwwskazanie u osób otyłych oraz tych, które są na diecie odchudzającej? Okazuje się, że paradoksalnie owoc ten zawierający wspomniane tłuszcze będzie bardzo sycącym dodatkiem, dzięki któremu odczuwanie głodu ulegnie znacznemu zmniejszeniu, a tym samym przestaniesz podjadać między posiłkami. Dlatego awokado często jest składnikiem stosowanym w dietach odchudzających. 

Kto jeszcze powinien sięgać po awokado? Nie sposób nie wspomnieć tutaj osób, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Smaczliwka dosłownie obniża jego poziom dzięki zawartości fitosteroli, czyli steroli roślinnych, dzięki którym znacznie zmniejsza się wchłanialność złego cholesterolu w jelitach i wątrobie. 

Awokado - przeciwwskazania 

Mimo wielu niesamowitych właściwości zdrowotnych, którymi cechuje się omawiany owoc, istnieje grupa osób, które nie powinny sięgać po awokado. Przeciwwskazania dotyczą głównie alergików. Nie jest to jednak klasyczne uczulenie, a alergia krzyżowa. W smaczliwce znajdują się bowiem białka, które są bardzo podobne do struktury lateksu, przez co organizm po ich wykryciu reaguje tak, jakby miał do czynienia właśnie z lateksem.

Jak objawia się uczulenie na awokado? Główne objawy to swędząca wysypka przypominająca pokrzywkę, nudności, problemy żołądkowe i bóle brzucha. Zdarza się, że alergicy doznają uciążliwego kataru.  

Z awokado muszą także zrezygnować osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, a także te, które na co dzień sięgają po leki rozrzedzające krew. 

Awokado w kuchni - pomysły na wykorzystanie tego owocu w kulinarnych eksperymentach 

Jeśli już wiesz, że nie ma przeciwwskazań do tego, byś jadł ten owoc, dowiedz się, jak wykorzystać awokado w kuchni. Oto kilka pomysłów na jego zastosowanie.

Klasyką jest oczywiście kanapka z tym owocem. Wystarczy, że rozgnieciesz zielony miąższ widelcem, a następnie umieścisz tak przygotowaną pastę na kromce pełnoziarnistego chleba. Atutem awokado jest możliwość jego łączenia z innymi składnikami, np. pomidorami, serami i wędlinami. 

Możesz także przyrządzić lekką, ale sycącą sałatkę owocową, w której znajdować się będzie pokrojone w kostkę awokado i kilka innych egzotycznych akcentów, do których zaliczają się banany, kiwi i brzoskwinie. Całość będzie wymagała składnika łączącego, którym w tym przypadku może być jogurt naturalny. 

Awokado może również grać pierwsze skrzypce w daniu głównym z makaronem. Ugotuj spaghetti, zmiksuj miąższ zielonego owocu, dodaj do niego czosnek, szczypiorek, sól, pieprz i sok z cytryny. Następnie składniki wymieszaj ze sobą z odrobiną wody, która została ci po ugotowaniu makaronu. Powstanie pyszny sos, który możesz serwować ze spaghetti. 

Więcej inspiracji i pysznych przepisów z awokado znajdziesz poniżej:

1. Pasta z awokado

 Pasta z awokado Zobacz przepis

Pasta z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Hummus z awokado

 Hummus z awokado Zobacz przepis

Hummus z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Guacamole

 Guacamole Zobacz przepis

Guacamole z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Krem czekoladowy z awokado

 Krem czekoladowy z awokado Zobacz przepis

Nutella z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Omlet z awokado

 Omlet z awokado Zobacz przepis

Omlet z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajko zapiekane w awokado

 Jajko zapiekane w awokado Zobacz przepis

Jajko zapiekane w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka Caprese w awokado

 Sałatka Caprese w awokado Zobacz przepis

Sałatka Caprese w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z mango i awokado

 Sałatka z mango i awokado Zobacz przepis

Sałatka z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z ciecierzycą i awokado

 Sałatka z ciecierzycą i awokado Zobacz przepis

Sałatka z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z awokado i mozzarellą

 Sałatka z awokado i mozzarellą Zobacz przepis

Sałatka z awokado i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Frytki z awokado

 Frytki z awokado Zobacz przepis

Frytki z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Zupa krem z awokado

 Zupa krem z awokado Zobacz przepis

Zupa krem z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Pierogi z awokado i fetą

 Pierogi z awokado i fetą Zobacz przepis

Pierogi z awokado i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Wrap z kurczakiem i awokado

 Wrap z kurczakiem i awokado Zobacz przepis

Wrap z kurczakiem i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Fit makaron z awokado, indykiem i pomidorkami

 Fit makaron z awokado, indykiem i pomidorkami Zobacz przepis

Makaron z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Koktajl z awokado i szpinakiem

 Koktajl z awokado i szpinakiem Zobacz przepis

Koktajl z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

18. Sernik na zimno z awokado

 Sernik na zimno z awokado Zobacz przepis

Sernik na zimno z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

19. Lody awokado z gruszką

 Lody awokado z gruszką Zobacz przepis

Lody awokado z gruszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 510

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0