Spis treści:
- Awokado - wartości odżywcze
- Jakie właściwości prozdrowotne ma awokado?
- Kto powinien jeść awokado?
- Awokado - przeciwwskazania
- Awokado w kuchni
Nie jest tajemnicą, że cukrzyca dotyka coraz większą liczbę osób, najczęściej osoby starsze, czy z nadwagą. Nieodpowiednia dieta, nadmierne spożywanie produktów z dodatkiem cukru również może mieć wpływ na zdrowie, czego skutkiem są dosyć poważne konsekwencje dla ludzkiego organizmu. Gdy pojawi się cukrzyca i insulinooporność, trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe. Jakie właściwości prozdrowotne ma awokado i dlaczego mogą po nie sięgać właśnie cukrzycy?
Awokado - wartości odżywcze
Jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na całym świecie. Można spotkać się z nim w kuchni, w której stanowi podstawę wielu nie tylko zdrowych, ale i pysznych przepisów. Jest źródłem cennych minerałów i witamin. Mowa tutaj oczywiście o awokado - wartości odżywcze tego egzotycznego owocu w kształcie gruszki z charakterystycznym zielonym miąższem na pewno cię zaskoczą.
Owoc, mimo że wysokokaloryczny, jest jednak źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, czyli tych, które mają dobry wpływ na twoje zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto smaczliwka (również pod taką nazwą znany jest ten owoc) posiada niewielkie ilości białka i błonnika.
Jedząc awokado, uzupełniasz niedobory kwasów omega-3 i omega-6. Co więcej, owoc ten pomoże ci uzupełnić niedobory potasu, fosforu, żelaza, miedzi i magnezu w diecie, a także witamin, takich jak A, C, E, K oraz tych z grupy B, ze szczególnym uwzględnieniem kwasu foliowego.
Jakie właściwości prozdrowotne ma awokado?
Czytając o licznych minerałach i wartościach odżywczych, w które obfituje ten owoc, z pewnością zastanawiasz się teraz, jakie właściwości prozdrowotne ma awokado? Należysz do miłośników awokado? Jeżeli dotychczas miałeś obawy, czy spożywanie tego owocu w większych ilościach może ci zaszkodzić, poniższe informacje z pewnością rozwieją twoje wątpliwości w tej kwestii.
Jedną z zalet smaczliwki jest to, że nie posiada cholesterolu. To nie tylko oznacza, że ci nie zaszkodzi, ale ze względu na wspomniane już dobre tłuszcze będziesz mógł zwiększyć swoje możliwości kontrolowania poziomu cholesterolu i utrzymania go w normie. Kwasy tłuszczowe będą również pozytywnie wpływać na układ krążenia, zapobiegając np. nadciśnieniu tętniczemu, czy miażdżycy. To jednak nie wszystko! Wysoki poziom zawartości wymienionych tłuszczy ma także ogromne znaczenie w działaniu przeciwzapalnym i regulującym poziom trójglicerydów we krwi. Jedząc awokado, przeciwdziałasz powstawaniu komórek nowotworowych w twoim ciele.
Owoc ten znany jest jednak nie od dzisiaj, już w starożytności ceniono go za prozdrowotne właściwości, stosując go jak lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, problemy z wątrobą, a także jako elementarny składnik diety u osób chorujących na cukrzycę i hipercholesterolemię.
Dlaczego jednak awokado jest tak bardzo wskazane w diecie cukrzyka? Aby to zrozumieć, należy poznać podstawy tej choroby, w której to pojawiają się nieprawidłowości w wydzielaniu i przetwarzaniu insuliny. Jest to hormon produkowany przez trzustkę. Kiedy nie funkcjonuje ona prawidłowo, zaczynają pojawiać się nieprawidłowości w jego metabolizmie. Jak zatem awokado ma się do samej cukrzycy? Po pierwsze, zawartość cukru w tym owocu jest minimalna. Po drugie, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Po trzecie, jest źródłem błonnika, który odpowiedzialny jest za regulowanie glikemii występującej po posiłku, a także zapobiega niekontrolowanym spadkom i wzrostom glukozy we krwi.
Kto powinien jeść awokado?
Jeżeli jesteś w pełni zdrowy i uwielbiasz smak awokado, nie musisz z niego rezygnować. Wręcz przeciwnie - będzie ono cudownym zielonym akcentem w twoich sałatkach, daniach głównych, przystawkach, przekąskach. Taki smakowy i wizualnie atrakcyjny dodatek stanie się z pewnością wartościowym pod wieloma względami uzupełnieniem twojego menu.
Kto powinien jeść awokado - nie tylko ze względu na osobiste preferencje smakowe, ale także właściwości zdrowotne tego owocu? Na pewno mogą po niego sięgać cukrzycy, którzy na co dzień mają problem z uregulowaniem poziomu cukru we krwi i borykają się z insulinoopornością.
Już wiesz, że awokado charakteryzuje się dużą zawartością kwasów tłuszczowych. Zastanawiasz się zatem, czy może to stanowić przeciwwskazanie u osób otyłych oraz tych, które są na diecie odchudzającej? Okazuje się, że paradoksalnie owoc ten zawierający wspomniane tłuszcze będzie bardzo sycącym dodatkiem, dzięki któremu odczuwanie głodu ulegnie znacznemu zmniejszeniu, a tym samym przestaniesz podjadać między posiłkami. Dlatego awokado często jest składnikiem stosowanym w dietach odchudzających.
Kto jeszcze powinien sięgać po awokado? Nie sposób nie wspomnieć tutaj osób, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Smaczliwka dosłownie obniża jego poziom dzięki zawartości fitosteroli, czyli steroli roślinnych, dzięki którym znacznie zmniejsza się wchłanialność złego cholesterolu w jelitach i wątrobie.
Awokado - przeciwwskazania
Mimo wielu niesamowitych właściwości zdrowotnych, którymi cechuje się omawiany owoc, istnieje grupa osób, które nie powinny sięgać po awokado. Przeciwwskazania dotyczą głównie alergików. Nie jest to jednak klasyczne uczulenie, a alergia krzyżowa. W smaczliwce znajdują się bowiem białka, które są bardzo podobne do struktury lateksu, przez co organizm po ich wykryciu reaguje tak, jakby miał do czynienia właśnie z lateksem.
Jak objawia się uczulenie na awokado? Główne objawy to swędząca wysypka przypominająca pokrzywkę, nudności, problemy żołądkowe i bóle brzucha. Zdarza się, że alergicy doznają uciążliwego kataru.
Z awokado muszą także zrezygnować osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, a także te, które na co dzień sięgają po leki rozrzedzające krew.
Awokado w kuchni - pomysły na wykorzystanie tego owocu w kulinarnych eksperymentach
Jeśli już wiesz, że nie ma przeciwwskazań do tego, byś jadł ten owoc, dowiedz się, jak wykorzystać awokado w kuchni. Oto kilka pomysłów na jego zastosowanie.
Klasyką jest oczywiście kanapka z tym owocem. Wystarczy, że rozgnieciesz zielony miąższ widelcem, a następnie umieścisz tak przygotowaną pastę na kromce pełnoziarnistego chleba. Atutem awokado jest możliwość jego łączenia z innymi składnikami, np. pomidorami, serami i wędlinami.
Możesz także przyrządzić lekką, ale sycącą sałatkę owocową, w której znajdować się będzie pokrojone w kostkę awokado i kilka innych egzotycznych akcentów, do których zaliczają się banany, kiwi i brzoskwinie. Całość będzie wymagała składnika łączącego, którym w tym przypadku może być jogurt naturalny.
Awokado może również grać pierwsze skrzypce w daniu głównym z makaronem. Ugotuj spaghetti, zmiksuj miąższ zielonego owocu, dodaj do niego czosnek, szczypiorek, sól, pieprz i sok z cytryny. Następnie składniki wymieszaj ze sobą z odrobiną wody, która została ci po ugotowaniu makaronu. Powstanie pyszny sos, który możesz serwować ze spaghetti.
Więcej inspiracji i pysznych przepisów z awokado znajdziesz poniżej:
4. Krem czekoladowy z awokado
Zobacz przepisNutella z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Jajko zapiekane w awokado
Zobacz przepisJajko zapiekane w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka Caprese w awokado
Zobacz przepisSałatka Caprese w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka z mango i awokado
Zobacz przepisSałatka z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sałatka z ciecierzycą i awokado
Zobacz przepisSałatka z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z awokado i mozzarellą
Zobacz przepisSałatka z awokado i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Zupa krem z awokado
Zobacz przepisZupa krem z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Pierogi z awokado i fetą
Zobacz przepisPierogi z awokado i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Wrap z kurczakiem i awokado
Zobacz przepisWrap z kurczakiem i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Fit makaron z awokado, indykiem i pomidorkami
Zobacz przepisMakaron z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
16. Pieczone placki ze słodkich ziemniaków z awokado i jajkiem w koszulce
Zobacz przepisPlacki z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
17. Koktajl z awokado i szpinakiem
Zobacz przepisKoktajl z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
18. Sernik na zimno z awokado
Zobacz przepisSernik na zimno z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
19. Lody awokado z gruszką
Zobacz przepisLody awokado z gruszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »