Nie jest często stosowana w kuchni. Ta przyprawa to nie tylko naturalny antybiotyk, może chronić przed otyłością

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodaje się ją do zup, past, dań głównych, kanapek czy zapiekanek. Polacy kochają ten produkt spożywczy w każdej postaci. Ostatnio na popularności zyskała cebula suszona. Do czego ją stosować i jakie ma właściwości zdrowotne? Przekonaj się, na co pomaga.

Cebula suszona a świeża - zastanawiasz się, która jest zdrowsza? Obie mają mnóstwo cennych właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cebula to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Trudno się dziwić, bo jest niezwykle uniwersalna i pyszna w kuchni, a dodatkowo wspiera organizm na wielu polach. Choć najpopularniejsza jest świeża, to coraz więcej osób sięga też po cebulę suszoną, którą można kupić w płatkach lub w formie zmielonego proszku. Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego najlepiej ją stosować.

Sprawdź także: Marynata do kurczaka. 7 przepisów na marynaty, które sprawiają, że mięso jest soczyste i pełne smaku

Suszona cebula - wartości odżywcze

Wartości odżywcze suszonej cebuli są zależne od tego, w jakiej postaci ją kupisz.:

  • 100 g suszonej cebuli w proszku (mielonej) to ok. 492 kcal, 14 g tłuszczu, 69 g węglowodanów, 14 g białka i 17 g błonnika,
  • 100 g suszonej cebuli w płatkach to ok. 350 kcal, ok. 0,5 g tłuszczu, 83 g węglowodanów, 9 g białka i 9 g błonnika.

Suszona cebula to źródło cennych dla organizmu składników odżywczych. Zawiera witaminy (A, C, D, E, K i te z grupy B), minerały (wapń, żelazo, magnez, miedź, fosfor, sód, cynk i potas), błonnik antyoksydanty

Suszona cebula - właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze suszonej cebuli sprawiają, że ma ona szereg cennych dla organizmu właściwości zdrowotnych. Co najważniejsze, suszenie cebuli w stopniu minimalnym wypłukuje z niej to, co najważniejsze, czyli niezbędne minerały. Jedząc suszoną cebulę, cieszymy się niemal tymi samymi wartościami, co podczas zajadania świeżego warzywa.

Cebula suszona, podobnie jak świeża, dzięki zawartości witamin i minerałów, uznawana jest za naturalny antybiotyk. Pomaga w walce z infekcjami i wspiera układ odpornościowy. Działa przeciwbakteryjnie (również w jamie ustnej, gdzie zapobiega próchnicy) i pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych. 

Ważną właściwością zdrowotną suszonej cebuli jest też to, że obniża poziom „złego" cholesterolu (LDL) oraz cukru we krwi. Spora dawka błonnika wpływa korzystnie na pracę jelit, pomagając w usprawnieniu procesów trawiennych i niwelując zaparcia. Co ciekawe, przyprawa redukuje też nieprzyjemne swędzenie w miejscu ukąszenia owadów.

Sprawdź także: Konfitura z czerwonej cebuli

Suszona cebula a otyłość - badania

Czy suszona cebula może pomóc ci przy nadmiarze kilogramów? Zespół japońskich badaczy postanowił sprawdzić wpływ regularnego spożywania cebuli na tkankę tłuszczową w okolicach brzucha. Wyniki analizy naukowej opublikowane w czasopiśmie medycznym Nutrients, wskazują, że cebula, dzięki zawartości silnego antyoksydantu (kwercetyny), może zapobiegać chorobie cywilizacyjnej

Suszona cebula a otyłość - badania sugerują, że warzywo może wpływać na tkankę tłuszczową trzewną (brzuszną). Grupę 70 analizowanych osób podzielono na dwie mniejsze. Pierwszy zespół karmiono przez 12 tygodni 9 g suszonej cebuli w proszku dziennie. Drugi zespół, zamiast przyprawy, otrzymywał placebo. Oczywiście, przy podawaniu wyników, uwzględniono także ogólne parametry i skład ciała, a także testy hematologiczne badanych. 

Choć nie zaobserwowano znaczących różnic pomiędzy dwiema grupami w obszarze tkanki tłuszczowej brzusznej (radykalnego schudnięcia), to jednak pacjenci, którzy codziennie otrzymywali suszoną cebulę, znacząco obniżyli poziom „złego" cholesterolu i ALT (aminotransferazy alaninowej, której wskaźnik rośnie przy uszkodzeniu wątroby, zapaleniach, uszkodzeniach mięśni).

Co to jest kwercetyna i jak działa?

Kwercetyna, która - według badań - może mieć wpływ na minimalizację niekorzystnego wpływu otyłości, to silny związek antyoksydacyjny. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jak działa kwercetyna? Hamuje rozrost zmian nowotworowych, m.in. przy raku szyjki macicy, guzie piersi i okrężnicy. 

Najwięcej substancji znajduje się w czerwonych oraz żółtych cebulach, ale również w innych warzywach, np. czosnku, kalafiorze, kapuście, brokułach czy pietruszce. 

Cebula suszona a świeża

Cebula suszona a świeża - zastanawiasz się, którą wybrać? Obie są uznawane za naturalny antybiotyk, mając szereg witamin i minerałów. Co więcej, suszenie nie powoduje wielkich ubytków w wartości odżywczej, dlatego sięganie po suszoną cebulę jest równie korzystne, co po świeżą.

Sproszkowana lub w płatkach to świetna alternatywa dla tradycyjnych warzyw - jest aromatyczna, dodaje smaku daniom, nie przyprawi nas o łzy i - w porównaniu do świeżej - jej termin przydatności jest dłuższy. 

Do czego stosować suszoną cebulę?

Cebula jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni. To nośnik smaku, niezależnie czy w wersji świeżej, czy suszonej. Sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do wielu potraw. Ze względu na konsystencję, warto ją dodać do dania dopiero na końcu - po smażeniu czy pieczeniu. Długotrwała obróbka cieplna suszonej cebuli mogłaby dodać jej niechcianej goryczy.

Do czego stosować suszoną cebulę? Możesz użyć jej do zup, dań jednogarnkowych i mięsnych, kremów oraz sosów. Uzupełni też aromat zapiekanek, sałatek i dań typu fast food (tosty, hot dogi). Warto dodać ją do panierki, posypać nią kanapkę lub doprawić pastę do smarowania chleba. 



Sprawdź także:

Dodaj kilka kropel do kawy. Podkręcisz metabolizm, schudniesz i wzmocnisz odporność »

Jak zrobić chleb portugalski? 

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 61

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25