Nie jest często stosowana w kuchni. Ta przyprawa to nie tylko naturalny antybiotyk, może chronić przed otyłością

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodaje się ją do zup, past, dań głównych, kanapek czy zapiekanek. Polacy kochają ten produkt spożywczy w każdej postaci. Ostatnio na popularności zyskała cebula suszona. Do czego ją stosować i jakie ma właściwości zdrowotne? Przekonaj się, na co pomaga.

Cebula suszona a świeża - zastanawiasz się, która jest zdrowsza? Obie mają mnóstwo cennych właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cebula to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Trudno się dziwić, bo jest niezwykle uniwersalna i pyszna w kuchni, a dodatkowo wspiera organizm na wielu polach. Choć najpopularniejsza jest świeża, to coraz więcej osób sięga też po cebulę suszoną, którą można kupić w płatkach lub w formie zmielonego proszku. Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego najlepiej ją stosować.

Sprawdź także: Marynata do kurczaka. 7 przepisów na marynaty, które sprawiają, że mięso jest soczyste i pełne smaku

Suszona cebula - wartości odżywcze

Wartości odżywcze suszonej cebuli są zależne od tego, w jakiej postaci ją kupisz.:

  • 100 g suszonej cebuli w proszku (mielonej) to ok. 492 kcal, 14 g tłuszczu, 69 g węglowodanów, 14 g białka i 17 g błonnika,
  • 100 g suszonej cebuli w płatkach to ok. 350 kcal, ok. 0,5 g tłuszczu, 83 g węglowodanów, 9 g białka i 9 g błonnika.

Suszona cebula to źródło cennych dla organizmu składników odżywczych. Zawiera witaminy (A, C, D, E, K i te z grupy B), minerały (wapń, żelazo, magnez, miedź, fosfor, sód, cynk i potas), błonnik antyoksydanty

Suszona cebula - właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze suszonej cebuli sprawiają, że ma ona szereg cennych dla organizmu właściwości zdrowotnych. Co najważniejsze, suszenie cebuli w stopniu minimalnym wypłukuje z niej to, co najważniejsze, czyli niezbędne minerały. Jedząc suszoną cebulę, cieszymy się niemal tymi samymi wartościami, co podczas zajadania świeżego warzywa.

Cebula suszona, podobnie jak świeża, dzięki zawartości witamin i minerałów, uznawana jest za naturalny antybiotyk. Pomaga w walce z infekcjami i wspiera układ odpornościowy. Działa przeciwbakteryjnie (również w jamie ustnej, gdzie zapobiega próchnicy) i pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych. 

Ważną właściwością zdrowotną suszonej cebuli jest też to, że obniża poziom „złego" cholesterolu (LDL) oraz cukru we krwi. Spora dawka błonnika wpływa korzystnie na pracę jelit, pomagając w usprawnieniu procesów trawiennych i niwelując zaparcia. Co ciekawe, przyprawa redukuje też nieprzyjemne swędzenie w miejscu ukąszenia owadów.

Sprawdź także: Konfitura z czerwonej cebuli

Suszona cebula a otyłość - badania

Czy suszona cebula może pomóc ci przy nadmiarze kilogramów? Zespół japońskich badaczy postanowił sprawdzić wpływ regularnego spożywania cebuli na tkankę tłuszczową w okolicach brzucha. Wyniki analizy naukowej opublikowane w czasopiśmie medycznym Nutrients, wskazują, że cebula, dzięki zawartości silnego antyoksydantu (kwercetyny), może zapobiegać chorobie cywilizacyjnej

Suszona cebula a otyłość - badania sugerują, że warzywo może wpływać na tkankę tłuszczową trzewną (brzuszną). Grupę 70 analizowanych osób podzielono na dwie mniejsze. Pierwszy zespół karmiono przez 12 tygodni 9 g suszonej cebuli w proszku dziennie. Drugi zespół, zamiast przyprawy, otrzymywał placebo. Oczywiście, przy podawaniu wyników, uwzględniono także ogólne parametry i skład ciała, a także testy hematologiczne badanych. 

Choć nie zaobserwowano znaczących różnic pomiędzy dwiema grupami w obszarze tkanki tłuszczowej brzusznej (radykalnego schudnięcia), to jednak pacjenci, którzy codziennie otrzymywali suszoną cebulę, znacząco obniżyli poziom „złego" cholesterolu i ALT (aminotransferazy alaninowej, której wskaźnik rośnie przy uszkodzeniu wątroby, zapaleniach, uszkodzeniach mięśni).

Co to jest kwercetyna i jak działa?

Kwercetyna, która - według badań - może mieć wpływ na minimalizację niekorzystnego wpływu otyłości, to silny związek antyoksydacyjny. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jak działa kwercetyna? Hamuje rozrost zmian nowotworowych, m.in. przy raku szyjki macicy, guzie piersi i okrężnicy. 

Najwięcej substancji znajduje się w czerwonych oraz żółtych cebulach, ale również w innych warzywach, np. czosnku, kalafiorze, kapuście, brokułach czy pietruszce. 

Cebula suszona a świeża

Cebula suszona a świeża - zastanawiasz się, którą wybrać? Obie są uznawane za naturalny antybiotyk, mając szereg witamin i minerałów. Co więcej, suszenie nie powoduje wielkich ubytków w wartości odżywczej, dlatego sięganie po suszoną cebulę jest równie korzystne, co po świeżą.

Sproszkowana lub w płatkach to świetna alternatywa dla tradycyjnych warzyw - jest aromatyczna, dodaje smaku daniom, nie przyprawi nas o łzy i - w porównaniu do świeżej - jej termin przydatności jest dłuższy. 

Do czego stosować suszoną cebulę?

Cebula jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni. To nośnik smaku, niezależnie czy w wersji świeżej, czy suszonej. Sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do wielu potraw. Ze względu na konsystencję, warto ją dodać do dania dopiero na końcu - po smażeniu czy pieczeniu. Długotrwała obróbka cieplna suszonej cebuli mogłaby dodać jej niechcianej goryczy.

Do czego stosować suszoną cebulę? Możesz użyć jej do zup, dań jednogarnkowych i mięsnych, kremów oraz sosów. Uzupełni też aromat zapiekanek, sałatek i dań typu fast food (tosty, hot dogi). Warto dodać ją do panierki, posypać nią kanapkę lub doprawić pastę do smarowania chleba. 



Sprawdź także:

Dodaj kilka kropel do kawy. Podkręcisz metabolizm, schudniesz i wzmocnisz odporność »

Jak zrobić chleb portugalski? 

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1233

60 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 340

15 min
17
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy, przygotuj to wyjątkowo łatwe i wi...

Odsłon: 1264

60 min
6
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 105

15 min
6
Pieczywo Chleb na maślance

Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...

Odsłon: 138

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0