Orkisz pod różnymi postaciami coraz częściej gości na naszych stołach. Produktów, które go zawierają, warto szukać na sklepowych półkach, gdyż zboże to w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie.

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnim czasie pojawiły się badania naukowe potwierdzające to, co o orkiszu nasi przodkowie wiedzieli już od dawna. Okazuje się bowiem, że to niegdyś bardzo popularne zboże ma wiele prozdrowotnych właściwości, a jego spożywanie może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasz organizm. Pogląd ten głosili już średniowieczni mnisi i jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie.

Orkisz, nazywany również jęczmieniem dwurzędowym, jest zdrowszy niż chociażby znacznie bardziej popularna pszenica. Znajdziemy w nim więcej pierwiastków oraz łatwo przyswajalnego białka. Zboże to stanowi źródło selenu, cynku, miedzi, witamin A, B, E i PP oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, spośród których najważniejszym jest kwas linolenowy. Jest on niezbędnym elementem diety, a jego niedobory sprawiają, że skóra znacznie szybciej się starzeje, a rany trudniej się goją.

Substancje zawarte w orkiszu mają działanie rozweselające i poprawiające nastrój. Ale dobry humor mogą zagwarantować także inne właściwości tego zboża. Ze względu na dużą ilość błonnika, jest ono naturalnym sprzymierzeńcem wszystkich osób, walczących ze zbędnymi kilogramami. Substancja ta nie tylko pobudza nasz metabolizm, ale również sprawia, że zdecydowanie dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, orkisz obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, w związku z czym powinny sięgać po niego osoby, które mają problemy z układem krążenia.

Zobacz też: Rokitnik - zdrowszy niż cytryna. Kliknij!

Rokitnik - zdrowszy niż cytryna

Jednak na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości orkiszu. Dzięki włączeniu go do diety, osoby cierpiące na cukrzyce mogą zażywać znacznie mniej insuliny, a pacjenci, którzy przeszli operację mogą szybciej powrócić do pełnej sprawności. Dodatkowo, spożywanie orkiszu zaleca się przy problemach z trawieniem, zwłaszcza w przypadku biegunek lub uciążliwych zaparć. Zboże to obniża również ryzyko występowania różnego rodzaju alergii, a zawarty w nim rodanid ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego powinniśmy zadbać o jego obecność w diecie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Chcąc z pełni czerpać z działania orkiszu, powinniśmy zwracać uwagę, aby nie zawierał on domieszek innych zbóż. Aby nie tracił swoich właściwości, lepiej nie przygotowywać go w aluminiowych naczyniach lub mikrofalówkach.

W jaki sposób włączyć orkisz do swojej diety? Wypróbuj przepisy naszych użytkowników!

http://smaker.pl/przepis-chleb-orkiszowy-pelnoziarnisty,102516,adampiekarz.htmlOrkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniemOrkiszowe kromeczki z wędzonym łososiemBabeczki orkiszowe z jabłkiem, słodzone daktylamiPierogi orkiszowe, czekoladowe z seremOrkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
1
30 min
3
Ciasta Ciacho czekoladowo -bananowe

Ciacho mocno czekoladowe z bananami i kremem mascarpone smakuje jak murzynek....

Odsłon: 7752

15 min
10
Desery Niesernik z dyni

To oficjalnie mogę napisać, że mój eksperyment zakończył się sukcesem. Trudno...

Odsłon: 137

>60 min
7
Śniadania Pasztet domowy

Polecam prosty , łatwy przepis na smaczny , domowy pasztet, który może być ja...

Odsłon: 229

30 min
6