Najlepsze przepisy na cukinię

Orkisz pod różnymi postaciami coraz częściej gości na naszych stołach. Produktów, które go zawierają, warto szukać na sklepowych półkach, gdyż zboże to w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie.

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnim czasie pojawiły się badania naukowe potwierdzające to, co o orkiszu nasi przodkowie wiedzieli już od dawna. Okazuje się bowiem, że to niegdyś bardzo popularne zboże ma wiele prozdrowotnych właściwości, a jego spożywanie może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasz organizm. Pogląd ten głosili już średniowieczni mnisi i jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie.

Orkisz, nazywany również jęczmieniem dwurzędowym, jest zdrowszy niż chociażby znacznie bardziej popularna pszenica. Znajdziemy w nim więcej pierwiastków oraz łatwo przyswajalnego białka. Zboże to stanowi źródło selenu, cynku, miedzi, witamin A, B, E i PP oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, spośród których najważniejszym jest kwas linolenowy. Jest on niezbędnym elementem diety, a jego niedobory sprawiają, że skóra znacznie szybciej się starzeje, a rany trudniej się goją.

Substancje zawarte w orkiszu mają działanie rozweselające i poprawiające nastrój. Ale dobry humor mogą zagwarantować także inne właściwości tego zboża. Ze względu na dużą ilość błonnika, jest ono naturalnym sprzymierzeńcem wszystkich osób, walczących ze zbędnymi kilogramami. Substancja ta nie tylko pobudza nasz metabolizm, ale również sprawia, że zdecydowanie dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, orkisz obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, w związku z czym powinny sięgać po niego osoby, które mają problemy z układem krążenia.

Zobacz też: Rokitnik - zdrowszy niż cytryna. Kliknij!

Rokitnik - zdrowszy niż cytryna

Jednak na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości orkiszu. Dzięki włączeniu go do diety, osoby cierpiące na cukrzyce mogą zażywać znacznie mniej insuliny, a pacjenci, którzy przeszli operację mogą szybciej powrócić do pełnej sprawności. Dodatkowo, spożywanie orkiszu zaleca się przy problemach z trawieniem, zwłaszcza w przypadku biegunek lub uciążliwych zaparć. Zboże to obniża również ryzyko występowania różnego rodzaju alergii, a zawarty w nim rodanid ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego powinniśmy zadbać o jego obecność w diecie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Chcąc z pełni czerpać z działania orkiszu, powinniśmy zwracać uwagę, aby nie zawierał on domieszek innych zbóż. Aby nie tracił swoich właściwości, lepiej nie przygotowywać go w aluminiowych naczyniach lub mikrofalówkach.

W jaki sposób włączyć orkisz do swojej diety? Wypróbuj przepisy naszych użytkowników!

http://smaker.pl/przepis-chleb-orkiszowy-pelnoziarnisty,102516,adampiekarz.htmlOrkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniemOrkiszowe kromeczki z wędzonym łososiemBabeczki orkiszowe z jabłkiem, słodzone daktylamiPierogi orkiszowe, czekoladowe z seremOrkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 9967

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8992

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27950

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2548

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6370

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2253

30 min
6