Najlepsze przepisy na ogórki

Po „kąpieli" w kuchennym specyfiku natka pietruszki będzie świeża przez miesiąc

Natka pietruszki jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw w kuchni. Niestety, nawet jeśli po zakupie wstawimy ją do wody, po kilku dniach zacznie tracić swój unikalny zapach i smak. Czy można temu zapobiec? Okazuje się, że istnieje prosty trik, aby przedłużyć trwałość pietruszki do miesiąca.

Jak przechowywać natkę pietruszki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cenne właściwości natki pietruszki. To bomba witaminowa

Roślina zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, które spożywane regularnie, pozwalają utrzymać organizm w dobrej kondycji. Prozdrowotne właściwości natka pietruszki zawdzięcza zawartości takich składników odżywczych jak m.in.:

  • witamina C,
  • witamina K,
  • witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy),
  • witamina PP,
  • prowitamina A,
  • błonnik,
  • flawonoidy,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • fosfor,
  • miedź,
  • cynk,
  • potas,
  • mangan,
  • aminokwasy,
  • chlorofil,
  • olejki eteryczne (m.in. eugenol czy mirystycyna).

Natka pietruszki jest niskokaloryczna, co oznacza, że osoby na diecie również mogą spożywać ją regularnie. W 100 g produktu znajdziemy zaledwie 36 kalorii, a indeks glikemiczny utrzymuje się na poziomie IG 11, co czyni tę roślinę odpowiednią również dla diabetyków.

Zobacz: Zdrowy koktajl z natką pietruszki

Na co pomaga natka pietruszki? Służy anemikom i... palaczom

Z uwagi na powyższe właściwości natki pietruszki, spożywanie tego produktu pozytywnie odbija się na naszym zdrowiu i urodzie. Z uwagi na zawartość witaminy C (aż 160 mg w 100 g) oraz licznych soli mineralnych pietruszka przyczynia się do wzmocnienia naszej odporności. Ułatwia również przyswajanie żelaza, dzięki czemu zalecana jest osobom zmagającym się z anemią.

Roślina ułatwia trawienie pokarmów, działa moczopędnie i rozkurczająco. Przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz przynosi ulgę przy bólach miesiączkowych. Jako że zawiera magnez, jej spożywanie zalecane jest osobom, które piją duże ilości kawy. Z kolei znajdujący się w niej chlorofil wykazuje działanie antyseptyczne. Eliminuje przykry zapach i bakterie w jamie ustnej, co powinno ucieszyć zwłaszcza palaczy oraz wszystkich tych, którzy mają problem z nieświeżym oddechem.

Warto dodać, że sięganie po natkę pietruszki nie pozostaje obojętne wobec naszej urody. Wzmacnia ona włosy i paznokcie, a także pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji. Przyspiesza również metabolizm, a to oznacza, że łatwiej jest nam zgubić zbędne kilogramy.

Jak przechowywać natkę pietruszki zimą? To popularna metoda

Mrożenie to najpopularniejszy sposób, aby przechowywać natkę pietruszki zimą. W tym celu nie należy jednak wkładać całego jej pęczka luzem do zamrażarki. Po opłukaniu rośliny musimy poczekać, aż zdąży odparować z niej woda. Dopiero gdy pietruszka całkowicie wyschnie, trzeba drobno ją posiekać i wsypać do niewielkie, plastikowego pudełka. Tak przygotowany produkt po szczelnym zamknięciu pojemnika, można włożyć do zamrażarki nawet na kilka miesięcy.

Jak przechowywać natkę pietruszki bez mrożenia?

Niestety natka pietruszki po odmrożeniu nigdy nie dorówna smakiem świeżej roślinie. Warto wypróbować więc inny prosty trik, który może przedłużyć jej przydatność do spożycia nawet o miesiąc. 

Aby móc cieszyć się świeżą natką pietruszki na dłużej, najpierw wlewamy wodę do niewielkiej miski. Następnie musimy dodać jedną dużą łyżkę sody oczyszczonej i wymieszać. Dzięki temu otrzymamy domową miksturę oczyszczającą, w której przez chwilę zanurzamy pietruszkę. 

Po zdezynfekowaniu deski do krojenia octem kroimy pietruszkę wedle uznania. Przygotowujemy słoik, na którego dnie rozkładamy papierowy ręcznik. Wrzucamy tam pokrojoną natkę i mocno zakręcamy wieko. Później po prostu wkładamy do lodówki. 



Zobacz także:

Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »

Jak uratować twardą wątróbkę? Tylko te sposoby działają »

Takiego smalcu nie jedliście. Wymieniamy składniki i jest przepysznie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 26

60 min
0
60 min
1
Wędliny Tuszonka z łopatki wieprzowej.

Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, n...

Odsłon: 193

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26