Domowa mikstura wzmacniająca. Wystarczy zagotować 3 składniki

W okresie zimowym w szczególności potrzebujemy dodatkowego wzmocnienia, które uchroni nas przed infekcjami. Świetnie sprawdzą się naturalne sposoby, takie jak mikstura z selera, cytryny i liści laurowych. Dodatkowo ten domowy specyfik pomoże ci zbić wysoki poziom cukru oraz cholesterolu. Sprawdź, jak zrobić miksturę wzmacniającą z zaledwie trzech składników.

Mikstura z selera, cytryny i liści laurowych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niewiele osób wie, że dzięki domowym i naturalnym sposobom możemy kompleksowo zadbać o organizm. W okresie jesienno-zimowym w szczególności ważne jest, by wzmocnić swoją odporność. Warto wówczas jeść produkty, które pomogą w walce z bakteriami i wirusami. Ponadto zdrowa dieta bogata w warzywa, owoce i zioła to sposób na to, by zadbać o prawidłowi poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co w dłuższej perspektywie może uchronić cię przed rozwojem wielu chorób. W swojej kuchni możesz przygotować wzmacniającą miksturę, która nie tylko poprawi funkcjonowanie twojego układu immunologicznego, ale i może poprawić twoje wyniki badań!

Sprawdź także: Wystarczy, że zjesz te trzy maleńkie owoce. Dzienna dawka witaminy C gwarantowana

Co jeść, żeby wzmocnić organizm?

Kiedy na dworze jest zimno, w szczególności jesteśmy narażeni złapanie przeziębienia lub grypę. Zgodnie z zasadą "Lepiej zapobiegać, niż leczyć.", warto z wyprzedzeniem zadbać o odporność. Przede wszystkim warto skupić się na tym, co jemy. Suplementy diety nie zastąpią nam zdrowiej i zbilansowanej diety. Twój jadłospis powinien opierać się o pełnowartościowe posiłki, bogate w białko, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze. Oczywiście, nie może zabraknąć w nim również warzyw i owoców, ziół oraz przypraw. Taka dieta pomaga także obniżyć wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

Cytryna znana jest przede wszystkim ze swojej zawartości witaminy C. Warto spożywać ją w szczególności jesienią i zimą, kiedy odporność organizmu często bywa osłabiona. Jest także źródłem witaminy A, E, witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i potasu. Cytryna ma właściwości detoksykujące, przeciwzapalne i antynowotworowe. Korzystnie wpływa również na układ pokarmowy, poprawiając procesy trawienne. Spożywanie cytryny to także wsparcie dla układu krwionośnego – reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zawału, udaru i miażdżycy.

Picie wody z cytryną przed śniadaniem to nie tylko sposób na nawodnienie organizmu, ale i pomoc w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Zawarte w cytrynie flawonoidy obniżają także poziom „złego” cholesterolu.

Seler korzeniowy to bomba witaminowa – ma mnóstwo witaminy C, nie brakuje w nim także witaminy A, E, K, witamin z grupy B, oraz minerałów: magnezu, potasu, cynku, fosforu i żelaza. Warto jeść seler, kiedy dopadną cię infekcje. Spożywanie selera wpływa korzystnie na układ nerwowy. Co więcej, warzywo to pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Seler jest polecany osobom, które mają wysokie ciśnienie, co więcej świeży korzeń selera pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. 

Dobroczynne właściwości liści laurowych były znane już za czasów starożytnych. Nie brakuje w nich witamin: A, C oraz witamin z grupy B, jak i minerałów: magnezu, żelaza, potasu, cynku, selenu czy manganu. Poprawiają trawienie, działają przeciwzapalnie, detoksykująco i moczopędnie. Wawrzyn szlachetny, bo właśnie tak brzmi prawidłowa nazwa liści laurowych to także naturalna metoda, która wspiera leczenie cukrzycy oraz pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu.

Mikstura wzmacniająca – przepis

Do przygotowania domowej mikstury wzmacniającej, będziesz potrzebować tylko trzech składników. Przygotuj: dwie cytryny, średniej wielkości seler korzeniowy i trzy liście laurowe.

Zacznij od bardzo dokładnego umycia cytryny, warto ją również wyparzyć. Następnie należy wycisnąć z niej sok, a skórkę pokroić w drobne kawałki. Seler obierz i pokrój w kostkę. Do garnka włóż skórkę z cytryny, pokrojony seler oraz liście laurowe, zalej szklanką wody. Gotuj przez 20 minut, odstaw na dwie godziny. Po tym czasie całość przecedź, wyjmij liście laurowe, zmiksuj i przełóż do słoika

Jak używać mikstury wzmacniającej?

Taką miksturę najlepiej spożywać rano przed śniadaniem, wystarczy jedna łyżeczka. Pastę z cytryny, selera i liści laurowych można przechowywać w lodówce przez około miesiąc.

Mikstura wzmacniająca – przeciwwskazania

Chociaż przedstawiona wyżej mikstura może mieć korzystny wpływ na zdrowie, nie dla wszystkich będzie odpowiednia. Dlatego, jeśli chcesz przeprowadzić kurację z selera, cytryny i liści laurowych, warto skonsultować się z lekarzem. W szczególności dotyczy to alergików, kobiet w ciąży, tych, które karmią piersią, a także osób, które na stałe przyjmują leki – w szczególności na czczo.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 72

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2