Najlepsze przepisy na ogórki

Wystarczy, że zjesz te trzy maleńkie owoce. Dzienna dawka witaminy C gwarantowana

To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto spożywać w okresach obniżonej odporności. Dowiedz się, jakie są właściwości aceroli i kto powinien ją jeść. Można ją też w kreatywny sposób wykorzystać w kuchni!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli piłeś kiedyś orzeźwiający i nieco kwaskowaty napój wzmacniający odporność, pewnie miał w swoim składzie acerolę. Okazuje się, że te małe owoce skrywają w sobie wiele cennych właściwości. Odkryj, co można zrobić z aceroli i kto tak właściwie powinien ją jeść.

Sprawdź także: Domowy pogromca przeziębień i infekcji. Dodaj tylko oregano

Acerola - charakterystyka

Acerola, inaczej nazywana wiśnią z Barbados, pochodzi z Ameryki Południowej oraz Północnej, choć hoduje się ją również w wielu krajach tropikalnych. Roślina osiąga wysokość dwóch, trzech metrów. Najczęściej to krzew o zielonych liściach z małymi (o średnicy max. do trzech cm), czerwonymi owocami. 

Te są lekko spłaszczone i mają pestki oraz soczysty miąższ. Cechują się bardzo kwaśnym smakiem. Owoce można spożywać zarówno na surowo, jak i użyć do produkcji soków, dżemów czy suplementów. W Polsce acerolę najczęściej hoduje się w doniczkach, ponieważ nie ma ona dużych wymagań w zakresie gleby. Owoce pojawiają się po kilku latach uprawy.

Sprawdź także: Jak uprawiać acerolę w domu?

Acerola - właściwości

Acerola znana jest przede wszystkim dzięki zawartości dużej dawki witaminy C. W 100 gramach owoców znajduje się jej aż 1400-2500 mg, czyli trzydziestokrotnie więcej niż w cytrynie. Już trzy owoce dziennie pokryją dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Właśnie dlatego roślina stanowi bazę wielu napojów, ale też suplementów, wzmacniających odporność. Wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji preparatów na przeziębienie i infekcje. 

W owocach aceroli znajdują się też witaminy A i te z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor i mangan. To też źródło beta-karotenu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i flawonoidów.

Na co pomaga acerola? Oprócz wspierania układu odpornościowego podczas infekcji owoce wykazują też silne działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Warto je więc stosować w profilaktyce chorób serca, nerek, Alzheimera czy miażdżycy. Pomaga na zmęczenie i stres, a także obniża ciśnienie tętnicze. Poprawia kondycję skóry i opóźnia procesy starzenia. Ponadto chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy. 

Zobacz: Jesienny koktajl na wzmocnienie

Acerola - wartości odżywcze

Wartości odżywcze aceroli w 100 gramach kształtują się następująco:

Wartość energetyczna: 32/23 kcal
Białko ogółem: 0.40/0.40 g
Tłuszcz: 0.30/0.30 g
Węglowodany: 7.69/4.80 g
Błonnik: 1.1/0.3 g

Witaminy:

Witamina C: ok. 1677.6/1600.0 mg
Tiamina: 0.020/0.020 mg
Ryboflawina: 0.060/0.060 mg
Niacyna: 0.400/0.400 mg
Witamina B6: 0.009/0.004 mg
Kwas foliowy: 14/14 µg
Witamina A: 767/509 IU
Witamina K: 0/1.4 µg
Witamina E: 0/0.18 mg

Minerały:
Wapń: 12/10 mg
Żelazo: 0.20/0.50 mg
Magnez: 18/12 mg
Fosfor: 11/9 mg
Potas: 146/97 mg
Sód: 7/3 mg
Cynk: 0.10/0.10 mg

Kwasy tłuszczowe:
nasycone: 0.068/0.068 g
jednonienasycone: 0.082/0.082 g 
wielonienasycone: 0.090/0.090 g

Kto powinien jeść acerolę?

Acerola zalecana jest wszystkim w okresach obniżonej odporności i zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Warto ją spożywać podczas walki z przeziębieniem, szczególnie w czasie infekcji jesienno-zimowych. Można ją podawać dzieciom, nawet profilaktycznie. Należy jednak pamiętać, że organizm nie magazynuje witaminy C i zbyt duża jej dawka może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.

Acerola polecana jest także osobom przemęczonym, które odczuwają osłabienie, chroniczny stres lub chcą poprawić swoją koncentrację. Sok z aceroli mogą też pić dzieci anemiczne, ponieważ witamina C wspiera wchłanianie żelaza z pożywienia. Wskazana jest także wszystkim chorym na tarczycę, ponieważ łagodzi objawy związane z dolegliwościami. 

Acerola - przeciwwskazania

Kto powinien unikać aceroli? Ostrożne w spożywaniu owoców powinny być osoby z chorobami nerek i wątroby. Nie mogą oni przyjmować zbyt dużych porcji witaminy C, a w tej roślinie jest jej naprawdę sporo. Kamica nerkowa również jest przeciwwskazaniem do jedzenia aceroli. Owoce mogą wzmocnić nieprzyjemne objawy choroby. Jeśli jesteś uczulony na lateks, również unikaj aceroli - okazuje się, że może wywoływać silne reakcje alergiczne. 

Co można zrobić z aceroli?

Acerola nadaje się do spożycia w wersji surowej i po obróbce. Niestety ta świeża szybko się psuje, więc nie przetrwałaby transportu do Polski. Najczęściej można ją więc kupić suszoną, w formie proszku albo w postaci napoju. Nawet z tych półproduktów przygotujesz pyszny koktajl, nalewkę albo kisiel. 

Jak zrobić koktajl na odporność z aceroli? Wystarczy, że połączysz pyszne i wartościowe składniki z sokiem z tych owoców. Nasz użytkownik podzielił się pysznym przepisem, w którym połączył marchewkę, pomarańczę i właśnie acerolę. Sprawdź, jak przyrządzić ten witaminowy napój:

Koktajl na odporność z aceroli

 Koktajl na odporność z aceroli Zobacz przepis

Koktajl z aceroli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Rosół zyska lepszy smak i aromat. Jedna zmiana robi wielką różnicę »

Te objawy zdradzą, czy należy już zbijać gorączkę. Większość robi to źle »

Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Dalgona coffe

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 50

15 min
4
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 53

15 min
3
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 672

15 min
5
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 619

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3