Wystarczy, że zjesz te trzy maleńkie owoce. Dzienna dawka witaminy C gwarantowana

To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto spożywać w okresach obniżonej odporności. Dowiedz się, jakie są właściwości aceroli i kto powinien ją jeść. Można ją też w kreatywny sposób wykorzystać w kuchni!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli piłeś kiedyś orzeźwiający i nieco kwaskowaty napój wzmacniający odporność, pewnie miał w swoim składzie acerolę. Okazuje się, że te małe owoce skrywają w sobie wiele cennych właściwości. Odkryj, co można zrobić z aceroli i kto tak właściwie powinien ją jeść.

Sprawdź także: Domowy pogromca przeziębień i infekcji. Dodaj tylko oregano

Acerola - charakterystyka

Acerola, inaczej nazywana wiśnią z Barbados, pochodzi z Ameryki Południowej oraz Północnej, choć hoduje się ją również w wielu krajach tropikalnych. Roślina osiąga wysokość dwóch, trzech metrów. Najczęściej to krzew o zielonych liściach z małymi (o średnicy max. do trzech cm), czerwonymi owocami. 

Te są lekko spłaszczone i mają pestki oraz soczysty miąższ. Cechują się bardzo kwaśnym smakiem. Owoce można spożywać zarówno na surowo, jak i użyć do produkcji soków, dżemów czy suplementów. W Polsce acerolę najczęściej hoduje się w doniczkach, ponieważ nie ma ona dużych wymagań w zakresie gleby. Owoce pojawiają się po kilku latach uprawy.

Sprawdź także: Jak uprawiać acerolę w domu?

Acerola - właściwości

Acerola znana jest przede wszystkim dzięki zawartości dużej dawki witaminy C. W 100 gramach owoców znajduje się jej aż 1400-2500 mg, czyli trzydziestokrotnie więcej niż w cytrynie. Już trzy owoce dziennie pokryją dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Właśnie dlatego roślina stanowi bazę wielu napojów, ale też suplementów, wzmacniających odporność. Wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji preparatów na przeziębienie i infekcje. 

W owocach aceroli znajdują się też witaminy A i te z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor i mangan. To też źródło beta-karotenu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i flawonoidów.

Na co pomaga acerola? Oprócz wspierania układu odpornościowego podczas infekcji owoce wykazują też silne działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Warto je więc stosować w profilaktyce chorób serca, nerek, Alzheimera czy miażdżycy. Pomaga na zmęczenie i stres, a także obniża ciśnienie tętnicze. Poprawia kondycję skóry i opóźnia procesy starzenia. Ponadto chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy. 

Zobacz: Jesienny koktajl na wzmocnienie

Acerola - wartości odżywcze

Wartości odżywcze aceroli w 100 gramach kształtują się następująco:

Wartość energetyczna: 32/23 kcal
Białko ogółem: 0.40/0.40 g
Tłuszcz: 0.30/0.30 g
Węglowodany: 7.69/4.80 g
Błonnik: 1.1/0.3 g

Witaminy:

Witamina C: ok. 1677.6/1600.0 mg
Tiamina: 0.020/0.020 mg
Ryboflawina: 0.060/0.060 mg
Niacyna: 0.400/0.400 mg
Witamina B6: 0.009/0.004 mg
Kwas foliowy: 14/14 µg
Witamina A: 767/509 IU
Witamina K: 0/1.4 µg
Witamina E: 0/0.18 mg

Minerały:
Wapń: 12/10 mg
Żelazo: 0.20/0.50 mg
Magnez: 18/12 mg
Fosfor: 11/9 mg
Potas: 146/97 mg
Sód: 7/3 mg
Cynk: 0.10/0.10 mg

Kwasy tłuszczowe:
nasycone: 0.068/0.068 g
jednonienasycone: 0.082/0.082 g 
wielonienasycone: 0.090/0.090 g

Kto powinien jeść acerolę?

Acerola zalecana jest wszystkim w okresach obniżonej odporności i zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Warto ją spożywać podczas walki z przeziębieniem, szczególnie w czasie infekcji jesienno-zimowych. Można ją podawać dzieciom, nawet profilaktycznie. Należy jednak pamiętać, że organizm nie magazynuje witaminy C i zbyt duża jej dawka może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.

Acerola polecana jest także osobom przemęczonym, które odczuwają osłabienie, chroniczny stres lub chcą poprawić swoją koncentrację. Sok z aceroli mogą też pić dzieci anemiczne, ponieważ witamina C wspiera wchłanianie żelaza z pożywienia. Wskazana jest także wszystkim chorym na tarczycę, ponieważ łagodzi objawy związane z dolegliwościami. 

Acerola - przeciwwskazania

Kto powinien unikać aceroli? Ostrożne w spożywaniu owoców powinny być osoby z chorobami nerek i wątroby. Nie mogą oni przyjmować zbyt dużych porcji witaminy C, a w tej roślinie jest jej naprawdę sporo. Kamica nerkowa również jest przeciwwskazaniem do jedzenia aceroli. Owoce mogą wzmocnić nieprzyjemne objawy choroby. Jeśli jesteś uczulony na lateks, również unikaj aceroli - okazuje się, że może wywoływać silne reakcje alergiczne. 

Co można zrobić z aceroli?

Acerola nadaje się do spożycia w wersji surowej i po obróbce. Niestety ta świeża szybko się psuje, więc nie przetrwałaby transportu do Polski. Najczęściej można ją więc kupić suszoną, w formie proszku albo w postaci napoju. Nawet z tych półproduktów przygotujesz pyszny koktajl, nalewkę albo kisiel. 

Jak zrobić koktajl na odporność z aceroli? Wystarczy, że połączysz pyszne i wartościowe składniki z sokiem z tych owoców. Nasz użytkownik podzielił się pysznym przepisem, w którym połączył marchewkę, pomarańczę i właśnie acerolę. Sprawdź, jak przyrządzić ten witaminowy napój:

Koktajl na odporność z aceroli

 Koktajl na odporność z aceroli Zobacz przepis

Koktajl z aceroli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Rosół zyska lepszy smak i aromat. Jedna zmiana robi wielką różnicę »

Te objawy zdradzą, czy należy już zbijać gorączkę. Większość robi to źle »

Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 29

15 min
2
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1