Spis treści:
- Acerola - charakterystyka
- Acerola - właściwości
- Acerola - wartości odżywcze
- Kto powinien jeść acerolę?
- Acerola - przeciwwskazania
- Co można zrobić z aceroli?
Jeśli piłeś kiedyś orzeźwiający i nieco kwaskowaty napój wzmacniający odporność, pewnie miał w swoim składzie acerolę. Okazuje się, że te małe owoce skrywają w sobie wiele cennych właściwości. Odkryj, co można zrobić z aceroli i kto tak właściwie powinien ją jeść.
Sprawdź także: Domowy pogromca przeziębień i infekcji. Dodaj tylko oregano

Acerola - charakterystyka
Acerola, inaczej nazywana wiśnią z Barbados, pochodzi z Ameryki Południowej oraz Północnej, choć hoduje się ją również w wielu krajach tropikalnych. Roślina osiąga wysokość dwóch, trzech metrów. Najczęściej to krzew o zielonych liściach z małymi (o średnicy max. do trzech cm), czerwonymi owocami.
Te są lekko spłaszczone i mają pestki oraz soczysty miąższ. Cechują się bardzo kwaśnym smakiem. Owoce można spożywać zarówno na surowo, jak i użyć do produkcji soków, dżemów czy suplementów. W Polsce acerolę najczęściej hoduje się w doniczkach, ponieważ nie ma ona dużych wymagań w zakresie gleby. Owoce pojawiają się po kilku latach uprawy.
Sprawdź także: Jak uprawiać acerolę w domu?
Acerola - właściwości
Acerola znana jest przede wszystkim dzięki zawartości dużej dawki witaminy C. W 100 gramach owoców znajduje się jej aż 1400-2500 mg, czyli trzydziestokrotnie więcej niż w cytrynie. Już trzy owoce dziennie pokryją dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Właśnie dlatego roślina stanowi bazę wielu napojów, ale też suplementów, wzmacniających odporność. Wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji preparatów na przeziębienie i infekcje.
W owocach aceroli znajdują się też witaminy A i te z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor i mangan. To też źródło beta-karotenu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i flawonoidów.
Na co pomaga acerola? Oprócz wspierania układu odpornościowego podczas infekcji owoce wykazują też silne działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Warto je więc stosować w profilaktyce chorób serca, nerek, Alzheimera czy miażdżycy. Pomaga na zmęczenie i stres, a także obniża ciśnienie tętnicze. Poprawia kondycję skóry i opóźnia procesy starzenia. Ponadto chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy.
Zobacz: Jesienny koktajl na wzmocnienie
Acerola - wartości odżywcze
Wartości odżywcze aceroli w 100 gramach kształtują się następująco:
Wartość energetyczna: 32/23 kcal
Białko ogółem: 0.40/0.40 g
Tłuszcz: 0.30/0.30 g
Węglowodany: 7.69/4.80 g
Błonnik: 1.1/0.3 g
Witaminy:
Witamina C: ok. 1677.6/1600.0 mg
Tiamina: 0.020/0.020 mg
Ryboflawina: 0.060/0.060 mg
Niacyna: 0.400/0.400 mg
Witamina B6: 0.009/0.004 mg
Kwas foliowy: 14/14 µg
Witamina A: 767/509 IU
Witamina K: 0/1.4 µg
Witamina E: 0/0.18 mg
Minerały:
Wapń: 12/10 mg
Żelazo: 0.20/0.50 mg
Magnez: 18/12 mg
Fosfor: 11/9 mg
Potas: 146/97 mg
Sód: 7/3 mg
Cynk: 0.10/0.10 mg
Kwasy tłuszczowe:
nasycone: 0.068/0.068 g
jednonienasycone: 0.082/0.082 g
wielonienasycone: 0.090/0.090 g
Kto powinien jeść acerolę?
Acerola zalecana jest wszystkim w okresach obniżonej odporności i zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Warto ją spożywać podczas walki z przeziębieniem, szczególnie w czasie infekcji jesienno-zimowych. Można ją podawać dzieciom, nawet profilaktycznie. Należy jednak pamiętać, że organizm nie magazynuje witaminy C i zbyt duża jej dawka może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
Acerola polecana jest także osobom przemęczonym, które odczuwają osłabienie, chroniczny stres lub chcą poprawić swoją koncentrację. Sok z aceroli mogą też pić dzieci anemiczne, ponieważ witamina C wspiera wchłanianie żelaza z pożywienia. Wskazana jest także wszystkim chorym na tarczycę, ponieważ łagodzi objawy związane z dolegliwościami.
Acerola - przeciwwskazania
Kto powinien unikać aceroli? Ostrożne w spożywaniu owoców powinny być osoby z chorobami nerek i wątroby. Nie mogą oni przyjmować zbyt dużych porcji witaminy C, a w tej roślinie jest jej naprawdę sporo. Kamica nerkowa również jest przeciwwskazaniem do jedzenia aceroli. Owoce mogą wzmocnić nieprzyjemne objawy choroby. Jeśli jesteś uczulony na lateks, również unikaj aceroli - okazuje się, że może wywoływać silne reakcje alergiczne.
Co można zrobić z aceroli?
Acerola nadaje się do spożycia w wersji surowej i po obróbce. Niestety ta świeża szybko się psuje, więc nie przetrwałaby transportu do Polski. Najczęściej można ją więc kupić suszoną, w formie proszku albo w postaci napoju. Nawet z tych półproduktów przygotujesz pyszny koktajl, nalewkę albo kisiel.
Jak zrobić koktajl na odporność z aceroli? Wystarczy, że połączysz pyszne i wartościowe składniki z sokiem z tych owoców. Nasz użytkownik podzielił się pysznym przepisem, w którym połączył marchewkę, pomarańczę i właśnie acerolę. Sprawdź, jak przyrządzić ten witaminowy napój:
Koktajl na odporność z aceroli

Koktajl z aceroli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Rosół zyska lepszy smak i aromat. Jedna zmiana robi wielką różnicę »
Te objawy zdradzą, czy należy już zbijać gorączkę. Większość robi to źle »
Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę »