Pomaga na dolegliwości kobiece, wysokie ciśnienie, a nawet łysienie. Co można zrobić z owoców kaliny koralowej?

Nie pomyl jej z jarzębiną, która wygląda i kwitnie bardzo podobnie. Kalina koralowa to nie tylko roślina ozdobna, ale i lecznicza. Jakie właściwości ma i czy jej owoce są jadalne? Dowiedz się, co można zrobić z owoców kaliny koralowej, aby cieszyć się jej właściwościami zdrowotnymi.

Jakie właściwości ma kalina koralowa? Zobacz, co można z niej zrobić | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kalina koralowa przyciąga uwagę intensywnym kolorem swoich owoców. To gatunek krzewu należący do rodziny piżmaczkowatych, który naturalnie występuje w Europie i Azji. W Polsce to popularna roślina, którą można spotkać niemal wszędzie. Znana jest nie tylko ze względu na ładny wygląd, ale również lecznicze właściwości. Dowiedz się, co można zrobić z owoców kaliny koralowej.

Sprawdź także: Na jesienne i zimowe przeziębienia będzie w sam raz. Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin?

Czy owoce kaliny koralowej są jadalne?

Choć występuje wiele odmian krzewu, w Polsce najpopularniejsza jest kalina koralowa. To z jej owoców przyrządza się pyszne przetwory. Wiele osób zastanawia się jednak, czy owoce kaliny koralowej są jadalne.

Okazuje się, że surowe faktycznie mogą wywoływać zatrucia, szczególnie u najmłodszych. Wszystko za sprawą saponin, które są obecne w skórce owoców. Niepokojące objawy po zjedzeniu świeżych owoców to m.in. mdłości, wymioty, zawroty głowy, chwiejny chód albo nawet zaburzenia mowy.

Wystarczy jednak poddać owoce kaliny koralowej obróbce termicznej (ugotować przez dłuższy czas) albo zamrozić (przynajmniej przez dobę), a będą całkowicie bezpieczne dla organizmu. Co więcej, wartości odżywcze i właściwości korzystnie wpłyną na zdrowie.

Wartości odżywcze i witaminy owoców kaliny koralowej

Kalina koralowa cechuje się licznymi wartościami odżywczymi, które zawarte są w jej korze, kwiatach i owocach. Kryje w sobie m.in. witaminy A, C, E i P oraz zdrowe kwasy organiczne. Co więcej, to źródło silnych antyoksydantów (flawonoli, kumaryny, garbników). W swoim składzie posiada też olejki eteryczne i błonnik pokarmowy (pektyny). Wszystkie te elementy wpływają korzystnie na jej działanie na organizm. 

Jakie właściwości ma kalina koralowa?

Cenne wartości odżywcze owoców kaliny koralowej przekładają się na ich liczne właściwości. Aby usprawnić funkcjonowanie organizmu, warto wykorzystać w kuchni owoce, kwiaty i korę. Kiedy je zbierać? Korę i kwiaty znosi się do domu wiosną, a potem suszy w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Owoce natomiast zbiera się na przełomie września i października. Trzeba je przemrozić lub ugotować, aby nadawały się do spożycia.

Jakie właściwości ma kalina koralowa i dlaczego powinno się ją stosować? Działa moczopędnie, obniża ciśnienie krwi, hamuje krwawienia zewnętrzne i wewnętrzne. Korę rośliny stosuje się głównie przy dolegliwościach kobiecych, m.in. bolesnych skurczach macicy, zaburzeniach miesiączkowania oraz jako środek uspokajający w ciąży. Używana jest również przy problemach z łysieniem. Liście to najlepszy specyfik na choroby gardła (ból, chrypkę, anginę) oraz skóry.

Z kolei owoce kaliny koralowej to skuteczne remedium na problemy gastryczne, w szczególności zaparcia. Błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na zdrowie jelit i procesy trawienne.

Co można zrobić z owoców kaliny koralowej?

Wiesz już, jakie właściwości ma kalina koralowa i kiedy zbierać jej owoce. Co zatem z niej zrobić? Pamiętaj, że nie można jej jeść surowej i wymaga obróbki termicznej. Zapach kory kaliny przypomina nieco walerianę, natomiast w smaku jest raczej gorzkawa.

W kuchniach Polaków najczęściej stosowana jest do przyrządzania smacznych przetworów. Pektyny wykazują świetne właściwości żelujące. Wykorzystuje się ją więc do zrobienia dżemów, herbatki (naparu), ale też soków czy nalewek. Co jeszcze można zrobić z owoców kaliny koralowej? Domowe mikstury lecznicze - syropy uzupełniające niedobory witamin, naturalny specyfik na chrypę czy przecier łagodzący trudne zaparcia.

Nalewka z kaliny

 Nalewka z kaliny Zobacz przepis

Nalewka z kaliny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wcierka przeciwko łysieniu z kaliny koralowej

 Wcierka przeciwko łysieniu z kaliny koralowej Zobacz przepis

Wcierka przeciwko łysieniu z kaliny koralowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, dietetycy.org.pl, sekrety-zdrowia.org

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5