Spis treści:
- Czy owoce kaliny koralowej są jadalne?
- Wartości odżywcze i witaminy owoców kaliny koralowej
- Jakie właściwości ma kalina koralowa?
- Co można zrobić z owoców kaliny koralowej?
Kalina koralowa przyciąga uwagę intensywnym kolorem swoich owoców. To gatunek krzewu należący do rodziny piżmaczkowatych, który naturalnie występuje w Europie i Azji. W Polsce to popularna roślina, którą można spotkać niemal wszędzie. Znana jest nie tylko ze względu na ładny wygląd, ale również lecznicze właściwości. Dowiedz się, co można zrobić z owoców kaliny koralowej.

Czy owoce kaliny koralowej są jadalne?
Choć występuje wiele odmian krzewu, w Polsce najpopularniejsza jest kalina koralowa. To z jej owoców przyrządza się pyszne przetwory. Wiele osób zastanawia się jednak, czy owoce kaliny koralowej są jadalne.
Okazuje się, że surowe faktycznie mogą wywoływać zatrucia, szczególnie u najmłodszych. Wszystko za sprawą saponin, które są obecne w skórce owoców. Niepokojące objawy po zjedzeniu świeżych owoców to m.in. mdłości, wymioty, zawroty głowy, chwiejny chód albo nawet zaburzenia mowy.
Wystarczy jednak poddać owoce kaliny koralowej obróbce termicznej (ugotować przez dłuższy czas) albo zamrozić (przynajmniej przez dobę), a będą całkowicie bezpieczne dla organizmu. Co więcej, wartości odżywcze i właściwości korzystnie wpłyną na zdrowie.
Wartości odżywcze i witaminy owoców kaliny koralowej
Kalina koralowa cechuje się licznymi wartościami odżywczymi, które zawarte są w jej korze, kwiatach i owocach. Kryje w sobie m.in. witaminy A, C, E i P oraz zdrowe kwasy organiczne. Co więcej, to źródło silnych antyoksydantów (flawonoli, kumaryny, garbników). W swoim składzie posiada też olejki eteryczne i błonnik pokarmowy (pektyny). Wszystkie te elementy wpływają korzystnie na jej działanie na organizm.
Jakie właściwości ma kalina koralowa?
Cenne wartości odżywcze owoców kaliny koralowej przekładają się na ich liczne właściwości. Aby usprawnić funkcjonowanie organizmu, warto wykorzystać w kuchni owoce, kwiaty i korę. Kiedy je zbierać? Korę i kwiaty znosi się do domu wiosną, a potem suszy w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Owoce natomiast zbiera się na przełomie września i października. Trzeba je przemrozić lub ugotować, aby nadawały się do spożycia.
Jakie właściwości ma kalina koralowa i dlaczego powinno się ją stosować? Działa moczopędnie, obniża ciśnienie krwi, hamuje krwawienia zewnętrzne i wewnętrzne. Korę rośliny stosuje się głównie przy dolegliwościach kobiecych, m.in. bolesnych skurczach macicy, zaburzeniach miesiączkowania oraz jako środek uspokajający w ciąży. Używana jest również przy problemach z łysieniem. Liście to najlepszy specyfik na choroby gardła (ból, chrypkę, anginę) oraz skóry.
Z kolei owoce kaliny koralowej to skuteczne remedium na problemy gastryczne, w szczególności zaparcia. Błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na zdrowie jelit i procesy trawienne.
Co można zrobić z owoców kaliny koralowej?
Wiesz już, jakie właściwości ma kalina koralowa i kiedy zbierać jej owoce. Co zatem z niej zrobić? Pamiętaj, że nie można jej jeść surowej i wymaga obróbki termicznej. Zapach kory kaliny przypomina nieco walerianę, natomiast w smaku jest raczej gorzkawa.
W kuchniach Polaków najczęściej stosowana jest do przyrządzania smacznych przetworów. Pektyny wykazują świetne właściwości żelujące. Wykorzystuje się ją więc do zrobienia dżemów, herbatki (naparu), ale też soków czy nalewek. Co jeszcze można zrobić z owoców kaliny koralowej? Domowe mikstury lecznicze - syropy uzupełniające niedobory witamin, naturalny specyfik na chrypę czy przecier łagodzący trudne zaparcia.
Wcierka przeciwko łysieniu z kaliny koralowej

Wcierka przeciwko łysieniu z kaliny koralowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, dietetycy.org.pl, sekrety-zdrowia.org
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »