Najlepsze przepisy na ogórki

Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowych sosów, dodać go do żurku czy jajek, ale i zrobić z niego leczniczy specyfik na kaszel. Sprawdź, na co pomaga syrop z chrzanu oraz jak zrobić go w domu.

Lecznicze właściwości syropu z chrzanu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Początek wiosny to moment, na który wszyscy czekali z utęsknieniem. Niestety wraz z pierwszymi ciepłymi dniami, często nasza odporność spada i wiele osób łapie przeziębienia lub grypę. Warto mieć wówczas pod ręką domowe lekarstwo, które pomoże nam na chrypkę, bolące gardło, a także wesprze nasz układ odpornościowy. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak zrobić syrop z chrzanu.

Sprawdź także: Fenomenalne połączenie. Hamuje napady głodu, pomaga spalać tłuszcz a do tego zabija wirusy i bakterie

Na co pomaga syrop z chrzanu?

Chrzan kryje w sobie moc właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim ceniony jest za swoje właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Uważany jest za naturalny antybiotyk, dzięki czemu w mig pomoże ci pozbyć się infekcji. Pomoże udrożnić zatkane zatoki, pozbyć się chrypki, bólu gardła oraz uporczywego kaszlu. W chrzanie znajduje się także sporo witamina C oraz minerały, magnez, wapń, potas, selen, czy cynk. Korzeń ten wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe, pomaga łagodzić bóle reumatyczne, a także pozytywnie wpływa na proces trawienia. 

Jak zrobić syrop z chrzanu?

Przygotowanie domowego syropu z chrzanu jest bardzo proste. Będziesz potrzebować: duży kawałek chrzanu, miód lipowy oraz cytrynę. 

Zacznij od obrania oraz starcia chrzanu. Następnie dodaj do niego trzy łyżki miodu i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną miksturę włóż do czystego słoika, po czym dokładnie go zakręć, odstaw na trzy dni. Po tym czasie przecedź syrop przez sitko lub gazę, płyn umieść ponownie w słoiku. Dodaj sok z cytryny.  

    Syrop z chrzanu – dawkowanie 

    Kiedy dopadnie cię przeziębienie i ból gardła, po syrop z chrzanu warto pić trzy do czterech razy dziennie. Mieszankę należy dodać łyżkę syropu do połowy szklanki ciepłej wody. W przypadku dzieci do takiej samej ilości wody będzie to jedna łyżeczka do herbaty.

    Kto nie powinien pić syropu z chrzanu? 

    Syrop z chrzanu, chociaż bardzo zdrowy może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego ostrożnie powinny do niego podchodzić osoby, które cierpią na chorobę wrzodową. Nie powinny spożywać go również dzieci poniżej czwartego roku życia oraz osoby borykające się z chorą tarczycą. 

    Zobacz także:

    Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

    Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

    Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    30 min
    0
    Ciasta Ciasto arbuz

    Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

    Odsłon: 1687

    60 min
    5
    Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

    Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

    Odsłon: 98

    15 min
    0
    Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

    Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

    Odsłon: 250

    15 min
    4

    Polecane artykuły

    Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

    Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

    5
    Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

    Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

    9
    Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

    Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

    3
    Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

    Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

    26