Spis treści:
- Na co pomaga syrop z chrzanu?
- Jak zrobić syrop z chrzanu?
- Syrop z chrzanu – dawkowanie
- Kto nie powinien pić syropu z chrzanu?
Początek wiosny to moment, na który wszyscy czekali z utęsknieniem. Niestety wraz z pierwszymi ciepłymi dniami, często nasza odporność spada i wiele osób łapie przeziębienia lub grypę. Warto mieć wówczas pod ręką domowe lekarstwo, które pomoże nam na chrypkę, bolące gardło, a także wesprze nasz układ odpornościowy. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak zrobić syrop z chrzanu.

Na co pomaga syrop z chrzanu?
Chrzan kryje w sobie moc właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim ceniony jest za swoje właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Uważany jest za naturalny antybiotyk, dzięki czemu w mig pomoże ci pozbyć się infekcji. Pomoże udrożnić zatkane zatoki, pozbyć się chrypki, bólu gardła oraz uporczywego kaszlu. W chrzanie znajduje się także sporo witamina C oraz minerały, magnez, wapń, potas, selen, czy cynk. Korzeń ten wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe, pomaga łagodzić bóle reumatyczne, a także pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Jak zrobić syrop z chrzanu?
Przygotowanie domowego syropu z chrzanu jest bardzo proste. Będziesz potrzebować: duży kawałek chrzanu, miód lipowy oraz cytrynę.
Zacznij od obrania oraz starcia chrzanu. Następnie dodaj do niego trzy łyżki miodu i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną miksturę włóż do czystego słoika, po czym dokładnie go zakręć, odstaw na trzy dni. Po tym czasie przecedź syrop przez sitko lub gazę, płyn umieść ponownie w słoiku. Dodaj sok z cytryny.
Syrop z chrzanu – dawkowanie
Kiedy dopadnie cię przeziębienie i ból gardła, po syrop z chrzanu warto pić trzy do czterech razy dziennie. Mieszankę należy dodać łyżkę syropu do połowy szklanki ciepłej wody. W przypadku dzieci do takiej samej ilości wody będzie to jedna łyżeczka do herbaty.
Kto nie powinien pić syropu z chrzanu?
Syrop z chrzanu, chociaż bardzo zdrowy może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego ostrożnie powinny do niego podchodzić osoby, które cierpią na chorobę wrzodową. Nie powinny spożywać go również dzieci poniżej czwartego roku życia oraz osoby borykające się z chorą tarczycą.
Zobacz także:
Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »
Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »
Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »