Spis treści:
- Jak powstaje ocet cydrowy?
- Jakie właściwości ma ocet cydrowy?
- Jak pić ocet cydrowy?
- Ocet cydrowy na odchudzanie
- Ocet cydrowy – zastosowanie w kuchni
Ocet w języku francuskim (vinaigre) oznacza kwaśne wino i może być on wykonany praktycznie z każdego produktu, w którego w skład wchodzą fermentujące węglowodany. To właśnie metody stosowane podczas jego produkcji sprawiają, że nabiera on swoich prozdrowotnych własności. Na szczególną uwagę zasługuje ocet cydrowy, który można zaliczyć do kategorii superfoods. Jakie ma on właściwości? I dlaczego warto go włączyć do swojego jadłospisu na stałe?
Sprawdź także: "Boży chlebek" – smak z dzieciństwa. Jego liście pomagają na trawienie i ból gardła
Jak powstaje ocet cydrowy?
Otrzymuje się go na drodze beztlenowej fermentacji alkoholowej jabłek przy użyciu drożdży. Przekształcają one zawarte w ich wnętrzu cukry w cydr etanolowy. W drugim etapie fermentacji powstaje kwas octowy, który jest głównym składnikiem bioaktywnym samego octu. To właśnie dzięki temu skomplikowanemu procesowi produkt ten nabiera swoich prozdrowotnych własności. Na jakie jego działanie można liczyć przy jego regularnym piciu?
Jakie właściwości ma ocet cydrowy?
Aby na własnej skórze dowiedzieć się, jakie właściwości ma ocet cydrowy, wystarczy na stałe wdrożyć go do codziennego jadłospisu. Okazuje się bowiem, że zmniejsza on ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym w szczególności zaburzeń metabolicznych.
Ocet cydrowy wykazuje własności hipoglikemizujące i przeciwnowotworowe. Jego dodatkowym atutem jest regulowanie poziomu cholesterolu we krwi i perystaltyki jelit. Ponadto ma on pozytywny wpływ na skład mikrobioty jelitowej, która z kolei pomaga łagodzić wahania nastrojów, stany depresyjne i spadki odporności.
Warto podkreślić, że ocet cydrowy był od wieków znany jako substancja antybakteryjna. Opóźnia on opróżnianie żołądka, poprawia wydzielanie insuliny przez wyspy trzustkowe, zwiększa sytość po posiłku oraz obniża indeks glikemiczny poszczególnych składników pokarmowych.
Kto powinien wdrożyć ocet cydrowy do swojego menu? Jest on rekomendowany przede wszystkim dla osób, które pragną zadbać o swoje zdrowie metaboliczne i borykają się z nadprogramowymi kilogramami. Świetnie sprawdzi się on również w diecie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze i schorzenia sercowo-naczyniowe.
Jak pić ocet cydrowy?
Zastanawiasz się, jak pić ocet cydrowy? Najlepszą opcją jest rozpuszczenie jednej łyżki octu w dużej szklance wody i wypicie jej przed posiłkiem obfitującym w węglowodany. Dobrze jest spożywać go przez słomkę, ponieważ jego duże ilości mogą mieć niekorzystny wpływ na stan twojego szkliwa. Za bezpieczną objętość uznaje się około dwie łyżki stołowe dziennie.
Ocet cydrowy na odchudzanie
Czy ocet cydrowy na odchudzanie to dobry pomysł? Warto pamiętać, że sam w sobie nie zadziała on niczym magiczna różdżka. Jednak ze względu na wcześniej opisane własności prozdrowotne może on skutecznie przyspieszyć tempo zrzucania nadprogramowych kilogramów. Zmniejsza on poziom glikemii poposiłkowej, dzięki czemu zapobiega nagłym spadkom cukru po zjedzeniu dań obfitujących w węglowodany. Dodatkowo zwiększa on sytość, co zmniejsza ryzyko sięgania po nadprogramowe przekąski. Świetnie sprawdzi się on w diecie pacjentów z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Można z niego także korzystać w celach profilaktycznych.
Ocet cydrowy na wysokie ciśnienie
Ocet cydrowy na wysokie ciśnienie – czy to dobre naturalne rozwiązanie na tę przypadłość? Okazuje się, że jego regularne picie lub dodawanie do potraw obniża aktywność reniny, czyli enzymu odpowiadającego za obkurczanie naczyń krwionośnych. Dzięki temu zyskuje on istotne własności hipotensyjne. Warto jednak przed jego wdrożeniem skonsultować się z lekarzem – w szczególności, jeśli na co dzień zażywasz specjalistyczne farmaceutyki.
Ocet cydrowy na cholesterol
Twoim największym zmartwieniem są złe wyniki lipidogramu? Wiedz, że w tym wypadku z pomocą może przyjść ci właśnie ocet cydrowy i jego prozdrowotne cechy. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że picie od 15 do 30 ml octu cydrowego dziennie, tj. od jednej do dwóch łyżek, przez okres dwóch miesięcy skutecznie reguluje poziom cholesterolu we krwi. Dotyczy to nie tylko jego ogólnego stężenia, ale także frakcji LDL, której zbyt wysoki poziom zwiększa ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru mózgu.
Ocet cydrowy – zastosowanie w kuchni
Jeśli chcesz skorzystać z dobrodziejstw, jakie niesie za sobą spożywanie octu cydrowego, wcale nie musisz pić go w formie wodnego roztworu. Wystarczy, że będziesz dodawać go do rozmaitych dipów i sosów, które staną się zwieńczeniem zdrowych sałatek i surówek. Doskonale sprawdzi się on również solo, na przykład jako kwaskowata polewa do pokrojonych pomidorków koktajlowych lub ogórków małosolnych.
Masz ochotę, aby w twoim jadłospisie na dobre zagościł ocet cydrowy? Zastosowanie w kuchni tego nutraceutyku nie ogranicza się wyłącznie do powyższych opcji. Jeśli jesteś fanem dietetycznych smoothies i koktajli, wiedz, że możesz je śmiało uzupełnić o łyżkę octu cydrowego. Co ciekawe, jeśli w ich skład wchodzić będą owoce, zatuszują one jego nieco kwaśny i nieprzyjemny posmak.
Jak wykonać domowy ocet cydrowy? Przygotuj kilka sztuk jabłek, które zmiażdżysz tłuczkiem do mięsa. Umieść je w szklanym naczyniu, zalej przegotowaną wodą i zabezpiecz dokładnie czystą gazą. Następnie odstaw je na kilka tygodni w ciepłe miejsce, do którego nie docierają promienie słoneczne. Pamiętaj o przykryciu garnka dodatkową ściereczką.
Czy istnieje sposób na to, aby nieco przyspieszyć procesy fermentacyjne zachodzące w naczyniu? Odpowiedź brzmi – owszem. Wystarczy, że do jabłek dolejesz cukrowy roztwór na bazie jednego litra wody i od dwóch do trzech łyżek stołowych cukru. Kiedy wiadomo, że proces fermentacyjny się zakończył? Ocet cydrowy można uznać za gotowy, gdy mikstura przestanie się pienić, a na jej powierzchni nie będzie już żadnych bąbelków. Warto pamiętać, że jest ona naturalnie mętna, a jej smak jest słodko-kwaśny o przyjemnym zapachu jabłek.
Jeśli nie masz pomysłu na to, jak wykorzystać powyższy surowiec w swoich kulinarnych zmaganiach, dodaj go do sosu, który stworzysz z oliwy z oliwek, octu, odrobiny miodu i musztardy dijon. Gustujesz w ostrzejszych nutach smakowych? Zatem nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z pikantniejszych wariantów musztardy.
Źródła: dietetycy.org.pl, healthline.com, webmd.com
Opracowała: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »