Dania jednogarnkowe

Pomaga przy wysokim cholesterolu i stanach zapalnych. Jak zrobić nalewkę z mahonii?

Jakie właściwości ma nalewka z mahonii i po co ją stosować? Okazuje się, że może złagodzić stany zapalne, odchudzić i zmniejszyć ciśnienie. To wciąż nie jest cały jej korzystny wpływ na organizm. Dowiedz się, jak zrobić nalewkę z mahonii - proces nie jest trudny, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Jak zrobić nalewkę z mahonii? Właściwości tej rośliny są korzystne dla organizmu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mahonia to roślina z rodziny berberysowatych, która wywodzi się naturalnie z zachodniej części Ameryki Północnej. Uprawiana również w Europie, w tym w Polsce - powoli zyskuje miano gatunku dziczejącego i inwazyjnego (wypierającego naturalną florę). Mahonia osiąga wysokość do 150 cm, jest krzewem o złotożółtych kwiatach i z jagodami. Owoce na początku są zielone, a w miarę dojrzewania stają się niebieskie. Należy pamiętać, że pestki są niejadalne.

Sprawdź także: Już kilka ziaren hamuje skoki cukrzycy i ułatwia trawienie. Stosuj, gdy jelita są zbyt wolne

Roślina hodowana jest w celach ozdobnych, ale również kulinarnych. Jagody, cechujące się nieco kwaskowym posmakiem, kiedyś spożywano głównie w postaci suszonej lub przetworów. Dziś najczęściej przygotowuje się z nich nalewkę z mahonii - dowiedz się, jakie właściwości ma ten trunek i jak go zrobić krok po kroku.

Jakie właściwości ma nalewka z mahonii?

Na co pomaga nalewka z mahonii? Głównym prozdrowotnym składnikiem, odpowiadającym za leczniczy wpływ owoców na organizm, jest witamina C i berberyna. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i antybakteryjne (dlatego zalecana jest przy bólu gardła, ale też biegunkach). Łagodzi objawy trądziku, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Substancja obniża poziom cholesterolu, cukru we krwi i ciśnienia

Co więcej, do właściwości nalewki z mahonii można też zaliczyć korzystny wpływ na nadwagę (przyspieszanie spalania tłuszczu) i poprawę samopoczucia. Składniki odżywcze pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych substancji i zmniejszają dolegliwości układu pokarmowego. 

Dowiedz się tylko, jak zrobić nalewkę z mahonii i jak ją pić, aby cieszyć się jej właściwościami. Wystarczy, że zastosujesz od pół małej łyżeczki do jednej dużej łyżki, maksymalnie trzy razy dziennie, aby odczuć działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne trunku.

Jak zrobić nalewkę z mahonii?

Właściwości nalewki z mahonii zrobiły na tobie wrażenie i chcesz ją przyrządzić? To naprawdę nic trudnego, a rozsądne jej spożywanie może mieć korzystny wpływ na organizm. Pamiętaj jednak, że to wciąż alkohol, a jego przedawkowanie przynosi przykre konsekwencje dla zdrowia fizycznego i psychicznego. 

Jak zrobić nalewkę z mahonii? Na początku musisz kupić niezbędne produkty:

Składniki

  • 1 kg owoców mahonii (bez szypułek owocowych),
  • litr spirytusu o mocy 96 %,
  • 1/2 litra wódki o mocy 40 %,
  • 1/2 litra płynnego, lekko podgrzanego miodu pszczelego,
  • cukier (opcjonalnie).

Aby przygotować nalewkę z mahonii, umyj i obierz z szypułek jagody mahonii. Kilogram owoców przełóż do dużego słoika i zalej litrem spirytusu. Zakręć szczelnie i odstaw na dwa tygodnie. Słój powinien znaleźć się w zaciemnionym miejscu. 

Po upływie tego czasu odlej płyn do innego słoika, a pozostałe owoce zalej wódką i miodem (lekko podgrzanym). Ponownie odstaw na dwa tygodnie, a następnie zlej powstały macerat (odciskając delikatnie owoce, żeby uzyskać więcej smaku).

Do szklanego słoja przelej oba odsączone płyny i przemieszaj. Opcjonalnie, jeśli nalewka z mahonii wyszła zbyt kwaskowata, dosłódź według preferencji. Następnie przefiltruj i przelej do szklanych, szczelnych butelek. Odstaw do ciemnego i chłodnego miejsca na ok. dwa, trzy miesiące, aby dojrzała i nabrała wyjątkowego aromatu. Pamiętaj, że im dłużej będzie stała, tym będzie lepsza. 

Źródło: zielonyogrodek.pl, portal.abczdrowie.pl, stronazdrowia.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Podali przepis na długie życie. Stosuj, a pożyjesz nawet 20 lat dłużej »

Tych części kurczaka nigdy nie jedz. Zawierają najwięcej pasożytów »

Pij odrobinę po obfitym posiłku. Pożegnasz problemy trawienne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Dania główne Nuggetsy z kurczaka

Smaczny dodatek do obiadu idealnie komponuje się surówką z kapusty . Pokocha...

Odsłon: 2113

30 min
7
30 min
18
Ciasta Makowiec w cieście francuskim

Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...

Odsłon: 523

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

2
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

23
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0