Spis treści:
- Co to jest kozieradka?
- Kozieradka - witaminy i wartości odżywcze
- Na co pomaga jedzenie kozieradki?
- Kozieradka - przeciwwskazania
- Do jakich potraw dodaje się kozieradkę?
- Kozieradka - zastosowanie w kuchni
Co ciekawe, nasiona kozieradki zostały znalezione w grobie Tutenchamona. Ze względu na właściwości zdrowotne roślina jest już stosowana od starożytności. Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, ale również pracę serca czy wygląd skóry. Na co pomaga jedzenie kozieradki i do jakich potraw ją dodawać?
Sprawdź także: Jak długo pasteryzować ogórki konserwowe w piekarniku?
Co to jest kozieradka?
Kozieradka pospolita to roślina z rodziny bobowatych. Inaczej nazywana grecką koniczyną, ale też kozieradką lekarską, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Kozieradka wywodzi się naturalnie z Azji i Europy Wschodniej, ale obecnie rozprzestrzeniła się już na całym świecie, również w Polsce. To roślina o mocnej łodydze, trójlistkowa, żółtawych kwiatach i beżowych nasionach w strąku.
Najbardziej cenne są właśnie nasiona kozieradki, które pozyskuje się w wyniku jej suszenia i młócenia. Ziarna wykorzystuje się w kuchni i do celów leczniczych - dostarczają dużą dawkę antyoksydantów, mających zbawienny wpływ na organizm.
Kozieradka - witaminy i wartości odżywcze
Kozieradka jest źródłem cennych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego powodu chętnie wykorzystuje się ją w kuchni, ale też do produkcji leczniczych suplementów. Roślina to skarbnica witamin, m.in. tych z grupy B, ale też minerałów - potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Wartości odżywcze kozieradki, na które jeszcze warto zwrócić uwagę, to z pewnością liczne antyoksydanty (choćby flawonoidy i polisacharydy), wykazujące działanie przeciwnowotworowe i odmładzające.
Na co pomaga jedzenie kozieradki?
Właściwości kozieradki ukryte są przede wszystkim w jej nasionach, choć w kuchni stosuje się też suszone liście tej rośliny. Ziarna zawierają dużą porcję śluzu polisacharydowego, zdrowe tłuszcze i olejki eteryczne. Substancje te działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Osłaniają błonę śluzową układu pokarmowego, dlatego są szczególnie zalecane przy chorobie wrzodowej oraz stanach zapalnych skóry.
Na co pomaga jedzenie kozieradki? Może również obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru we krwi. Roślina wykazuje też działanie żółciopędne oraz rozkurczowe. Usprawnia produkcję czerwonych krwinek oraz wchłanianie pokarmów, pobudza wydzielanie soku trzustkowego i żołądkowego, a także reguluje perystaltykę jelit.
Działa antyalergicznie, wykrztuśnie i moczopędnie, dbając o zdrowie nerek. Duża dawka potasu w kozieradce wpływa korzystnie na pracę serca i układu naczyniowego. Grecką koniczynę uznaje się też za afrodyzjak, rozgrzewający, zwiększający libido, poprawiający produkcję testosteronu i krążenie krwi. Przeciwutleniacze redukują szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego i opóźniają starzenie się organizmu.
Kozieradka ma również zastosowanie kosmetyczne - można z niej przygotować wcierkę do włosów, szczególnie z rozdwojonymi końcówkami. Świetnie je wzmocni i pobudzi do wzrostu. Z rośliny przygotowuje się też ujędrniające okłady, które można przykładać m.in. do biustu, aby poprawić jego wygląd.
Kozieradka - przeciwwskazania
Głównym przeciwwskazaniem do stosowania kozieradki jest ciąża. Regularne spożywanie rośliny może wywołać skurcze macicy, które doprowadzą do poronienia lub przedwczesnego porodu. Co więcej, uważać powinny również osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ nasiona mogą zakłócić ich wpływ na organizm.
Co ciekawe, częste spożywanie kozieradki ma wpływ na zapach wydzielanego przez człowieka potu. Ze względu na obecność określonych substancji w roślinie, pot nabiera aromatów przypominających nieco syrop klonowy i kozi ser.
Do jakich potraw dodaje się kozieradkę?
Kozieradka - zastosowanie w kuchni tej rośliny jest naprawdę uniwersalne i warto włączyć ją do codziennej diety. Używa się jej, aby wzmocnić apetyt i poprawić procesy trawienne, szczególnie w przypadku wrażliwego układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że ziarna mają posmak goryczki. Przed dodaniem do potrawy warto je krótko i bardzo lekko podprażyć, aby stały się łagodniejsze. Liście kozieradki, chętnie dodawane do sałatek, można wysuszyć i posypać nimi danie.
Do jakich potraw dodaje się kozieradkę? Ziarna możesz dorzucić do zupy, warzywnych zapiekanek, sosów i sałatek. Będą rewelacyjną przyprawą do hummusu. Nasiona to baza wielu dań kuchni azjatyckiej - potraw z makaronem, rybą czy mięsem. Co ciekawe, ziarna mogą dobrze podkreślać słodki smak konfitur lub miodu, więc warto od czasu do czasu połączyć kozieradkę z tymi produktami.
Jeśli jesteś przeziębiony i potrzebujesz domowego specyfiku wykrztuśnego, przygotuj napar z kozieradki. Najlepiej, jeśli użyjesz też trochę miodu, który dodatkowo wzmocni odporność i zadziała antybakteryjnie.
Kozieradka - zastosowanie w kuchni
Kozieradka nadaje się zarówno do picia, jak i do jedzenia. Ze względu na właściwości prozdrowotne używaj jej w kuchni jak najczęściej. Pamiętaj, że masz do wyboru suszone liście oraz ziarna (w wersji zmielonej lub prażonej). Mnogość opcji powoduje, że zastosowanie w kuchni kozieradki jest naprawdę proste.
Dowiedz się, jak zrobić napar z kozieradki, który przyda się podczas infekcji, ale również złagodzi stany zapalne i dolegliwości trawienne:
Składniki
- dwie łyżeczki nasion kozieradki,
- szklanka ciepłej wody.
Do szklanki wsyp dwie łyżeczki nasion i zalej je ciepłą wodą. Odczekaj ok. pół godziny, żeby ziarna oddały esencję, a następnie wypij. Profilaktycznie stosuj dwa razy dziennie. Jeśli chcesz pobudzić apetyt - wypij przed posiłkiem, a w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych lub dolegliwości ze strony układu pokarmowego - sięgnij po herbatkę z kozieradki nawet do czterech razy dziennie.
Co jeszcze można zrobić z kozieradki? Zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie - przekonaj się, przeglądając przepisy naszych użytkowników:
1. Kiszona botwinka z kozieradką
Zobacz przepisKiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Makaron ze smażoną kapustą i mięsem
Zobacz przepisSzybkie łazanki z kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem
Zobacz przepisZupa z kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa chłopska z kozieradką
Zobacz przepisZupa z kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
Zobacz przepisZapiekanka ryżowa z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Chleb żytni z kozieradką
Zobacz przepisChleb żytni z kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, izielnik.pl, wapteka.pl, medonet.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Oczyszczający koktajl na lato. Twoja wątroba ci podziękuje »
Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych »
Dostarczą witamin, obniżą cholesterol i ciśnienie. Najcenniejsze znalezisko grzybiarzy »