Dania jednogarnkowe

Już kilka ziaren hamuje skoki cukrzycy i ułatwia trawienie. Dlaczego powinniśmy jeść kozieradkę, jak stosować ją w kuchni?

Kozieradka znana była już w starożytności. Od lat pomaga na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale - regularnie stosowana - chroni również przed nowotworami, cukrzycą czy miażdżycą. Dowiedz się, na co pomaga jedzenie kozieradki i do jakich potraw najlepiej ją dodać.

Na co pomaga jedzenie kozieradki? Przede wszystkim wzmocni układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co ciekawe, nasiona kozieradki zostały znalezione w grobie Tutenchamona. Ze względu na właściwości zdrowotne roślina jest już stosowana od starożytności. Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, ale również pracę serca czy wygląd skóry. Na co pomaga jedzenie kozieradki i do jakich potraw ją dodawać?

Sprawdź także: Jak długo pasteryzować ogórki konserwowe w piekarniku?

Co to jest kozieradka?

Kozieradka pospolita to roślina z rodziny bobowatych. Inaczej nazywana grecką koniczyną, ale też kozieradką lekarską, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Kozieradka wywodzi się naturalnie z Azji i Europy Wschodniej, ale obecnie rozprzestrzeniła się już na całym świecie, również w Polsce. To roślina o mocnej łodydze, trójlistkowa, żółtawych kwiatach i beżowych nasionach w strąku. 

Najbardziej cenne są właśnie nasiona kozieradki, które pozyskuje się w wyniku jej suszenia i młócenia. Ziarna wykorzystuje się w kuchni i do celów leczniczych - dostarczają dużą dawkę antyoksydantów, mających zbawienny wpływ na organizm. 

Kozieradka - witaminy i wartości odżywcze

Kozieradka jest źródłem cennych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego powodu chętnie wykorzystuje się ją w kuchni, ale też do produkcji leczniczych suplementów. Roślina to skarbnica witamin, m.in. tych z grupy B, ale też minerałów - potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Wartości odżywcze kozieradki, na które jeszcze warto zwrócić uwagę, to z pewnością liczne antyoksydanty (choćby flawonoidy i polisacharydy), wykazujące działanie przeciwnowotworowe i odmładzające.

Na co pomaga jedzenie kozieradki?

Właściwości kozieradki ukryte są przede wszystkim w jej nasionach, choć w kuchni stosuje się też suszone liście tej rośliny. Ziarna zawierają dużą porcję śluzu polisacharydowego, zdrowe tłuszcze i olejki eteryczne. Substancje te działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Osłaniają błonę śluzową układu pokarmowego, dlatego są szczególnie zalecane przy chorobie wrzodowej oraz stanach zapalnych skóry.

Na co pomaga jedzenie kozieradki? Może również obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru we krwi. Roślina wykazuje też działanie żółciopędne oraz rozkurczowe. Usprawnia produkcję czerwonych krwinek oraz wchłanianie pokarmów, pobudza wydzielanie soku trzustkowego i żołądkowego, a także reguluje perystaltykę jelit. 

Działa antyalergicznie, wykrztuśnie i moczopędnie, dbając o zdrowie nerek. Duża dawka potasu w kozieradce wpływa korzystnie na pracę serca i układu naczyniowego. Grecką koniczynę uznaje się też za afrodyzjak, rozgrzewający, zwiększający libido, poprawiający produkcję testosteronu i krążenie krwi. Przeciwutleniacze redukują szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego i opóźniają starzenie się organizmu

Kozieradka ma również zastosowanie kosmetyczne - można z niej przygotować wcierkę do włosów, szczególnie z rozdwojonymi końcówkami. Świetnie je wzmocni i pobudzi do wzrostu. Z rośliny przygotowuje się też ujędrniające okłady, które można przykładać m.in. do biustu, aby poprawić jego wygląd.

Kozieradka - przeciwwskazania

Głównym przeciwwskazaniem do stosowania kozieradki jest ciąża. Regularne spożywanie rośliny może wywołać skurcze macicy, które doprowadzą do poronienia lub przedwczesnego porodu. Co więcej, uważać powinny również osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ nasiona mogą zakłócić ich wpływ na organizm. 

Co ciekawe, częste spożywanie kozieradki ma wpływ na zapach wydzielanego przez człowieka potu. Ze względu na obecność określonych substancji w roślinie, pot nabiera aromatów przypominających nieco syrop klonowy i kozi ser.

Do jakich potraw dodaje się kozieradkę?

Kozieradka - zastosowanie w kuchni tej rośliny jest naprawdę uniwersalne i warto włączyć ją do codziennej diety. Używa się jej, aby wzmocnić apetyt i poprawić procesy trawienne, szczególnie w przypadku wrażliwego układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że ziarna mają posmak goryczki. Przed dodaniem do potrawy warto je krótko i bardzo lekko podprażyć, aby stały się łagodniejsze. Liście kozieradki, chętnie dodawane do sałatek, można wysuszyć i posypać nimi danie. 

Do jakich potraw dodaje się kozieradkę? Ziarna możesz dorzucić do zupy, warzywnych zapiekanek, sosów i sałatek. Będą rewelacyjną przyprawą do hummusu. Nasiona to baza wielu dań kuchni azjatyckiej - potraw z makaronem, rybą czy mięsem. Co ciekawe, ziarna mogą dobrze podkreślać słodki smak konfitur lub miodu, więc warto od czasu do czasu połączyć kozieradkę z tymi produktami.

Jeśli jesteś przeziębiony i potrzebujesz domowego specyfiku wykrztuśnego, przygotuj napar z kozieradki. Najlepiej, jeśli użyjesz też trochę miodu, który dodatkowo wzmocni odporność i zadziała antybakteryjnie.

Kozieradka - zastosowanie w kuchni

Kozieradka nadaje się zarówno do picia, jak i do jedzenia. Ze względu na właściwości prozdrowotne używaj jej w kuchni jak najczęściej. Pamiętaj, że masz do wyboru suszone liście oraz ziarna (w wersji zmielonej lub prażonej). Mnogość opcji powoduje, że zastosowanie w kuchni kozieradki jest naprawdę proste.

Dowiedz się, jak zrobić napar z kozieradki, który przyda się podczas infekcji, ale również złagodzi stany zapalne i dolegliwości trawienne:

Składniki

  • dwie łyżeczki nasion kozieradki,
  • szklanka ciepłej wody.

Do szklanki wsyp dwie łyżeczki nasion i zalej je ciepłą wodą. Odczekaj ok. pół godziny, żeby ziarna oddały esencję, a następnie wypij. Profilaktycznie stosuj dwa razy dziennie. Jeśli chcesz pobudzić apetyt - wypij przed posiłkiem, a w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych lub dolegliwości ze strony układu pokarmowego - sięgnij po herbatkę z kozieradki nawet do czterech razy dziennie.

Co jeszcze można zrobić z kozieradki? Zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie - przekonaj się, przeglądając przepisy naszych użytkowników:

1. Kiszona botwinka z kozieradką

 Kiszona botwinka z kozieradką Zobacz przepis

Kiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makaron ze smażoną kapustą i mięsem

 Makaron ze smażoną kapustą i mięsem Zobacz przepis

Szybkie łazanki z kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem

 Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem Zobacz przepis

Zupa z kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa chłopska z kozieradką

 Zupa chłopska z kozieradką Zobacz przepis

Zupa z kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

 Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym Zobacz przepis

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka coś innego

 Sałatka coś innego Zobacz przepis

Sałatka z kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chleb żytni z kozieradką

 Chleb żytni z kozieradką Zobacz przepis

Chleb żytni z kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, izielnik.pl, wapteka.pl, medonet.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Oczyszczający koktajl na lato. Twoja wątroba ci podziękuje »

Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych »

Dostarczą witamin, obniżą cholesterol i ciśnienie. Najcenniejsze znalezisko grzybiarzy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ogórkowa

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. Wyrazis...

Odsłon: 2946

30 min
15

Przepis dnia

Desery Ciasteczko karmelowe

Szybciutki deser karmelowy bez pieczenia. Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia....

Odsłon: 9702

30 min
26
Ciasta Ciasto Czarny Książę

Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...

Odsłon: 7963

30 min
28
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 499

30 min
5
Śniadania Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Na dobry początek dnia proponujemy twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i szczy...

Odsłon: 1367

15 min
8
Sałatki Sałatka rach-ciach

Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sała...

Odsłon: 34096

30 min
30

Polecane artykuły

Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

2
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

23
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0