Najlepsze przepisy na ogórki

Pomaganie przez gotowanie

„Pomaganie przez gotowanie” – pod takim hasłem ruszyła akcja marki Knorr prowadzona we współpracy z Fundacją Samodzielność od Kuchni.

Fot. materiały prasowe

Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Akcja ma charakter długofalowy - rozpoczęta we wrześniu, będzie kontynuowana w przyszłym roku. Łącznie zaplanowanych zostało 20 warsztatów w 5 polskich miastach (Łódź, Olsztyn, Lublin, Grudziądz i Katowice).

Umiejętność gotowania zazwyczaj wynosimy z domu rodzinnego. To rodzice czy nasi ukochani dziadkowie odkrywają przed nami nowe smaki. Poznajemy ich różnorodność oraz wybieramy swoje ulubione. Uczymy się, jak łączyć składniki, eksperymentujemy. Potem sami chwytamy za łyżki, stajemy za kuchennym blatem i, wyposażeni w cenną sztukę gotowania, z miłością przygotowujemy posiłki dla najbliższych. Dzieci wychowujące się w domach dziecka najczęściej nie mają takiej szansy - w ich życiu zabrakło osób, które przekazałyby im tę wiedzę i umiejętności. Co więcej, najczęściej nie mogą oni samodzielnie korzystać z kuchni, jak również nie mają wpływu na to, co pojawi się na ich talerzach.

Chęć zmiany tej sytuacji stała się motywacją do stworzenia akcji „Pomaganie przez gotowanie". Marka Knorr, jako ekspert w dziedzinie gotowania, połączyła siły z fundacją Samodzielność od Kuchni, która od trzech lat prowadzi programy usamodzielniania młodych ludzi z domów dziecka, ucząc ich gotować. Przedstawiciele Fundacji mają ponad 10-letnie doświadczenie w pracy z dziećmi z różnych środowisk, ucząc ich gotowania i samodzielności.

Nauka gotowania i samodzielności

Dzięki warsztatom kulinarnym młodzież ma szansę nauczyć się gotowania, co jest umiejętnością niezwykle cenną w dorosłym życiu. Uczestnicy odkrywają nowe smaki, poznają nieznane dotychczas składniki, mają okazję do kulinarnych eksperymentów. Zdobywają nowe kompetencje, a niektórzy z nich nawet odkrywają swoją pasję.

Co więcej, warsztaty kulinarne to także niezwykle cenna lekcja samodzielności. Gotowanie może być bowiem doskonałym pretekstem do tego, by pokazać, że mamy wpływ na to, co nas otacza, a każda nasza decyzja ma swoje konsekwencje. Przygotowywanie posiłków uczy podejmowania decyzji i brania odpowiedzialności za swoje działania. Doskonali umiejętności organizowania czasu i zarządzania budżetem. Każde warsztaty są również okazją do bycia razem i wspólnego przeżywania - to czas wspaniałych emocji i sposób na rozwijanie zdolności współpracy.

Różnorodnie, czyli zdrowo

Warsztaty kulinarne mają również charakter edukacyjny. Uczestnicy dowiadują się, jak ważna jest zróżnicowana dieta - oparta na wykorzystywaniu produktów z różnych grup, stosowaniu rozmaitych technik przygotowywania posiłków, bazująca na różnorodności smaków, barw i aromatów. W ten sposób nasze posiłki będą dostarczać organizmowi niezbędnych składników mineralnych, co jest elementem właściwego odżywiania się. Dzięki temu uczestnicy będą uczyć się, jak odpowiednio komponować swój jadłospis.

Wspólne gotowanie z osobami starszymi

Do uczestnictwa w warsztatach kulinarnych zapraszane są także osoby starsze, którym na co dzień doskwiera samotność i od których społeczeństwo często się dystansuje. Ich udział w akcji „Pomaganie przez gotowanie" to sposób na zaktywizowanie tej grupy. Biorąc udział w spotkaniach, mogą oni odczuć, że ich życiowe doświadczenie to ogromna wartość, która może także pomóc innym - wychowankom domów dziecka. Dzięki temu warsztaty są też okazją do nawiązywania relacji i budowania więzi - by uczestnicy poczuli ciepło rodzinnego domu.

O Fundacji Samodzielność od Kuchni:

Fundacja Samodzielność od Kuchni powstała, by pomóc przygotowywać młodzież z domów dziecka do samodzielności. Za powstaniem fundacji stoją Katia Roman-Trzaska, założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef, oraz Zuzanna Skoczek - edukatorka kulinarna. Stworzona przez Katię Roman-Trzaskę w 2007 r. szkoła gotowania dla dzieci Little Chef przeszkoliła niemal 74 000 dzieci i była pierwszym impulsem do założenia Fundacji. Przez ostatnie trzy lata Katia i Zuzanna prowadzą projekt Samodzielność od Kuchni dla młodzieży z domów dziecka, w którym udział wzięło około stu wychowanków. Właśnie podczas tych działań zrodził się pomysł fundacji, która w bezpośredni sposób pozwoliłaby skupić się na z pozoru prostym zadaniu, jakim jest samodzielność w przygotowywaniu posiłków. Gotowanie zwiększa poczucie własnej wartości, pomaga w budowaniu więzi, a może też otworzyć możliwości zawodowe.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 139

15 min
1
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 107

15 min
7
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1018

60 min
6
Desery Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających borówek w galaretce i słodkiej, rozpływaj...

Odsłon: 137

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4