Dania jednogarnkowe

Poprawia trawienie i orzeźwia. Jak przygotować koktajl z borówek amerykańskich?

Latem dużo chętniej sięgamy po lekkostrawne posiłki. Na śniadanie, szybki lunch czy niskokaloryczny deser doskonale sprawdzą się wszelkie koktajle, nie tylko są niezwykle smaczne, ale dostarczają wielu cennych substancji odżywczych. Jedną z owocowych wariacji, które warto włączyć do jadłospisu, jest koktajl z borówek amerykańskich. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz jak go przygotować.

Dlaczego warto pić koktajl z borówek amerykańskich? | Fot. CanvaPro

Spis treści:

Koktajle i smoothies to idealne posiłki dla osób, które o poranku nie mają zbyt wiele czasu, aby stać przy przysłowiowych "garach". Co więcej, jeżeli masz problem ze spożywaniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia, w łatwy sposób można przemycić je w postaci zmiksowanego posiłku. Warto pamiętać, aby oprócz owocowo-warzywnej bazy, dodać źródło białka: kefir, jogurt białkowy, serek wiejski, czy odżywka białkowa, oraz zdrowych tłuszczów, mogą być to: orzechy, pestki, nasiona, awokado czy łyżeczka oleju. W tym artykule opowiemy ci o tym, jakie są właściwości koktajlu z borówek amerykańskich.

Sprawdź także: Jedz dużo w sezonie, gdy masz wysoki cukier, cholesterol, walczysz z niską odpornością. Co przygotować z czerwonej porzeczki?

Właściwości koktajlu z borówek amerykańskich

Owoce zawierają sporo błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłowe trawienie, pomaga pozbyć się zaparć, a także przyspiesza przemianę materii. Reguluje również poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto wspomnieć również o tym, że owoce te mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu będą odpowiednie dla osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością. Będą również świetnym wyborem na diecie redukcyjnej, ponieważ są niskokaloryczne, w 100 g znajduje się jedynie 57 kcal. 

Borówki są doskonałym źródłem antyoksydantów, neutralizują wolne rodniki, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Znajdziesz w nich również witaminy A, C, E czy K oraz substancje mineralne: potas, magnez, żelazo, fosfor, sód czy cynk.

Borówka to owoc, który powinny włączyć do diety osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym, minerały takie jak potas czy magnez wpływają na regulowanie jego poziomu. Te ciemne owoce korzystnie wpływają także na pracę wątroby, pomagają chronić ją przed chorobami, np. marskością wątroby. Co więcej, jedzenie borówek wpływa doskonale na narząd wzroku, pomaga zapobiegać chorobom oczu, między innymi zwyrodnieniu plamki żółtej czy zaćmie. 

Jak przygotować koktajl z borówek amerykańskich?

To, jakie składniki znajdą się w twoim borówkowym koktajlu, zależy głównie od twoich smakowych preferencji. Bazą koktajlu może być nabiał: chudy twaróg z dodatkiem mleka, kefir, maślanka, jogurt białkowy typu skyr lub zwykły jogurt naturalny. Dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej dobrym pomysłem będzie skorzystanie z jogurtu kokosowego, sojowego lub napoju roślinnego, np. mleka migdałowego, owsianego itd. 

Do borówek świetnie pasują inne owoce jagodowe, truskawki, maliny, czarna i czerwona porzeczka. Możesz także połączyć je z bananem, brzoskwiniami czy awokado. Jeśli masz problemy z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw w ciągu dnia, do koktajlu możesz wrzucić liście świeżego szpinaku. Na koniec dodaj również siemię lniane, nasiona chia, wiórki kokosowe lub masło orzechowe. 

Jak zrobić koktajl z borówek amerykańskich? Przygotuj: szklankę borówek, pół banana, łyżkę nasion chia, opakowanie jogurtu typu skyr, odrobinę wody lub mleka, jeśli koktajl jest zbyt gęsty. Wszystko zmiksuj na gładką masę i gotowe! 

Źródła:  fit.poradnikzdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 36

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 14481

30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9