Dania jednogarnkowe

Jedz dużo w sezonie, gdy masz wysoki cukier, cholesterol, walczysz z niską odpornością. Co przygotować z czerwonej porzeczki?

Czerwona porzeczka, znana ze swojego intensywnego koloru i specyficznego smaku, stanowi nie tylko charakterystyczny dodatek do różnych potraw, ale również posiada wiele zdrowotnych właściwości. Bogata w witaminę C, błonnik, antyoksydanty i flawonoidy, czerwona porzeczka może znacznie poprawić stan zdrowia. Podpowiemy ci, kto powinien jeść czerwoną porzeczkę.

Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? | Fot.123RF/CanvaPro

Spis treści:

Każdy wie, że jest pyszna i zdrowa, ale czy, szczególnie w tej drugiej kwestii, jest w stanie podać więcej informacji? Poniżej znajdziesz skondensowane kompendium wiedzy na temat czerwonej porzeczki. Kto powinien ją jeść, jakie ma właściwości zdrowotne i czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jej spożycia? Dowiedz się więcej! Mamy dla Ciebie również genialne przepisy! 

 Sprawdź także: Nawadnia lepiej niż woda. Jak zarobić domowy izotonik?

Czerwona porzeczka – wartości odżywcze 

Wartości odżywcze czerwonych porzeczek prezentują się następująco (dla 100 g surowych owoców): 

  • Kalorie: 51/46/45 kcal; 
  • Białko: 1,3/1,1/1,0 g; 
  • Węglowodany: 14,9/13,8/13,1 g; 
  • Tłuszcze: 0,2/0,2/0,2 g; 
  • Błonnik: 7,8/7,7/6,4 g. 
  • Witamina C: 182,6/45,8/40,0 mg; 
  • Foliany: 16,0/11,0/5,0 µg; 
  • Witamina B1: 0,062/0,040/0,080 mg; 
  • Witamina B6: 0,08/0,04/0,05 mg; 
  • Witamina B2: 0,032/0,022/0,020 mg; 
  • Beta-karoten: 81/24/0 µg
  • Żelazo: 1,2/0,9/1,0 mg; 
  • Potas: 336/259/275 mg; 
  • Magnez: 20/1212 mg; 
  • Wapń: 39/36/30 mg; 
  • Sód: 2/2/1 mg. 

Wartości odżywcze porzeczek mogą się różnić w zależności od ich koloru, ale bez względu na to, są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, błonnik, żelazo i potas. Dodanie porzeczek do swojej diety może przyczynić się do zwiększenia spożycia tych składników i wspomagać ogólną równowagę żywieniową. 

Jakie właściwości zdrowotne ma czerwona porzeczka? 

Warto skupić się na kilka właściwościach zdrowotnych czerwonej porzeczki. Przede wszystkim należy wspomnieć o sporej zawartości witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu, układ immunologiczny i zwalcza wolne rodniki. Ten owoc o czerwonym zabarwieniu posiada także wysoką zawartość antyoksydantów, głównie antocyjanów, flawanoidów oraz witaminy E. Substancje te są niezmiernie istotne dla naszego organizmu, gdyż zwalczają stres oksydacyjny w organizmie, które może prowadzić do uszkodzeń komórek oraz przedwczesnego starzenia.   

Dlaczego jeszcze tak bardzo godna uwagi jest czerwona porzeczka? Wartości odżywcze tego owocu wspomagają również układ sercowo-naczyniowy. Flawonoidy obecne w czerwonej porzeczce mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Regularne spożywanie czerwonej porzeczki może wpływać pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i zmniejszać ryzyko chorób serca. 

Nie wszyscy również wiedzą, że czerwona porzeczka może przyczyniać się do łagodzenia stanów zapalnych. A wszystko to dzięki zawartości antyoksydantów. Może to być szczególnie korzystne dla osób z chorobami przewlekłymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów czy choroby autoimmunologiczne. 

Kto powinien jeść czerwoną porzeczkę? 

Zastanawiasz się także, kto powinien jeść czerwoną porzeczkę? Oczywiście… każdy. Owoc ten służy (prawie) wszystkim. Jest smaczny i zdrowy. Jednak czerwona porzeczka jest zalecana głównie osobom cierpiącym na problemy żołądkowe, choroby serca i reumatyzm. Powinni po nią sięgać również ci, którzy często zapadają na przeziębienia.   

Czerwona porzeczka – przeciwwskazania 

Niestety, nie każdy może delektować się smakiem czerwonych porzeczek z uwagi na pewne ograniczenia zdrowotne. Osoby borykające się z zapaleniem żołądka, nadmierną kwasowością żołądka, zakrzepicą, wrzodami lub alergią na porzeczki powinny unikać spożywania tych owoców. Czerwona porzeczka może wpływać na proces krzepliwości krwi ze względu na wysoką zawartość związków fenolowych i witaminy K. Jeśli masz jakiekolwiek problemy zdrowotne tego typu, istotne jest skonsultowanie się z lekarzem przed sięgnięciem po czerwone porzeczki.   

Pamiętaj jednak, że dla większości osób bardzo zdrowa jest czerwona porzeczka. Przeciwwskazania występują bardzo rzadko, ale mimo to warto mieć je na uwadze.  

Co zrobić z czerwonej porzeczki? 

Już wiesz, jakie właściwości zdrowotne ma czerwona porzeczka. Nie można zapominać także o jej walorach smakowych. Pasuje do wielu kulinarnych przysmaków – nie tylko na słodko. Co można zrobić z tego owocu? Lista jest długa – dżemy, konfitury, kompoty, smoothie, desery mleczne, koktajle, sosy na słodko i na słono, soki. Oczywiście porzeczka świetnie nada się jako dodatek do różnych potraw i przekąsek, np. do tortów, a nawet sałatek.  

Czerwona porzeczka – niebanalne przepisy 

Sprawdź nietypowe przepisy z czerwoną porzeczką w roli głównej. Zachwyci cię jej uniwersalność. Spodziewałeś się, że możesz ją wykorzystać do mięsnego sosu? Sprawdź. 

Sos z czerwoną porzeczką do mięs 

Składniki

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie, do zagęszczenia) 

Sposób wykonania: 

  • W małym garnku połącz czerwone porzeczki, cukier i wodę. 
  • Postaw garnek na średnim ogniu i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i porzeczki zaczną pękać.
  • Zmniejsz ogień i gotuj sos przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Porzeczki powinny się rozpłynąć, a sos powinien zgęstnieć.
  • Jeśli chcesz uzyskać sos bardziej gęsty, rozpuść skrobię kukurydzianą w niewielkiej ilości wody, a następnie dodaj do sosu. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.
  • Zdejmij garnek z ognia i pozostaw sos, aby ostygł.
  • Jeśli chcesz, możesz przecedzić sos przez sitko, aby usunąć pestki i skórki porzeczek. 

Twój sos z czerwoną porzeczką jest teraz gotowy do podania. Możesz go serwować z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak kurczak, indyk, wieprzowina lub jagnięcina. Świetnie pasuje również do dań grillowanych. Trzymaj przez kilka dni w lodówce. 

Lody z czerwoną porzeczką

Składniki

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu) 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Sposób wykonania: 

  • Umieść porzeczki w blenderze lub mikserze i zmiksuj je na gładką masę.
  • Przelej masę porzeczkową przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek.
  • W dużej misce połącz masę porzeczkową, cukier, śmietankę kremówkę, mleko i sok z cytryny. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  • Przelej masę do foremek i umieść na około 4 godziny w zamrażarce. 
  • Przed podaniem możesz zmiksować, ale nie jest to warunek konieczny. 

Lody porzeczkowe podawaj udekorowane miętą. 

Sprawdź, jakie przepisy z czerwoną porzeczką przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Galaretka z czerwonej porzeczki

 Galaretka z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Galaretka z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa z czerwonej porzeczki

 Zupa z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Zupa z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sok z czerwonej porzeczki

 Sok z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Sok z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babeczki z czerwoną porzeczką

 Babeczki z czerwoną porzeczką Zobacz przepis

Babeczki z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rolada z czerwonymi porzeczkami

 Rolada z czerwonymi porzeczkami Zobacz przepis

Rolada z czerwonymi porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kruche z czerwonymi porzeczkami

 Kruche z czerwonymi porzeczkami Zobacz przepis

Kruche z czerwonymi porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Likier z czerwonej porzeczki

 Likier z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Likier z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ocet o smaku czerwonej porzeczki

 Ocet o smaku czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Ocet o smaku czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Czerwona porzeczka do serów i mięs

 Czerwona porzeczka do serów i mięs Zobacz przepis

Czerwona porzeczka do serów i mięs / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką

 Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką Zobacz przepis

Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 97

30 min
2
30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 13067

30 min
15
Dania główne Kotleciki Szu Szu

Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad,...

Odsłon: 1275

60 min
2
30 min
0
Zupy kartoflanka

Zupka kartoflanka to taka zupka, po której zjedzeniu nie potrzebujemy już dru...

Odsłon: 193

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

1
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5